LA MULTI ANI, NICOLAE CIOANCA

Originar din Tiha Bârgăului, spaţiul bârgăuan plin de istorie care încă mai păstrează vechi urme, toponime, obiceiuri şi tradiţii, moştenite de la daci, romani şi grăniceri, artistul Nicolae Cioanca este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi interpreţi ai folclorului.

S-a născut la Bistriţa în 22.XI.1980, dar a urmat primii ani de şcoală în comuna natală, apoi cursurile liceale la Grupul Şcolar “Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, după care îşi continuă studiile la Facultatea de Contabilitate şi Informatică de gestiune a Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Înclinaţiile sale artistice şi talentul deosebit au fost remarcate timpuriu, conducându-l, în 1989, spre obţinerea premiul I şi a Titlului de laureat al Festivalului “Cântarea României”.

În anii de liceu a activat la Ansamblul “Datina” al Clubului Elevului din Prundu Bârgăului, în cadrul căruia a participat la nenumărate festivaluri şi concursuri folclorice, obţinând valoroase premii, după care, în perioada 1997-2000, urmează Şcoala Populară de Arte, luând parte la Festivalul “De Ispas la Năsăud” din 1999, unde obţine premiul I.

A urmat o perioadă fructuoasă pentru tânărul şi valorosul solist bârgăuan, care a obţinut numeroase premii, dintre care amintim următoarele: Marele premiu “Viorel Costin” - Gura Humorului, 1999; Premiul I “Pe fir de Baladă” - Tg.Jiu, 1998, 1999; Premiul I - Festivalul de elevi -Râmnicu Vâlcea, 1997; Premiul I - “De Ispas la Năsăud”, 1999; Premiul I - Festivalul “Dan Moisescu”, - Constanţa, 2000 precum şi Marele premiu “Strugurele de Aur” – Jidvei, 2001.

Nicolae Cioanca a realizat, în anul 2002, albumul “Multe doruri sunt pe lume”, prin care artistul bârgăuan s-a consacrat cântecului popular, fiind invitat să participe la numeroase spectacole importante din ţară alături de ansamblurile folclorice Balada din Bistriţa, Crai Noi din Alba Iulia, Căluşerul din Orlat şi Junii Sibiului.

Intrând în rândul marilor artişti, a fost inclus şi în albumul “Topul cântecului transilvan”, alături de Valeria Peter Predescu, Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean, Petre Petruse şi alţi solişti de valoare, fiind şi câştigătorul concursului “Moştenitorii” din 2004, realizat de Mărioara Murărescu. Nicolae Cioanca este angajat al Ansamblului Profesionist „Dor Românesc”, având o bogată activitate şi în cadrul unor emisiuni de televiziune locală, ca moderator şi interpret, prin care a devenit extrem de îndrăgit şi apreciat în întreg judeţul şi nu numai.

Pe lângă o carieră frumoasă, pe linie artistică, prin care folclorul autentic bârgăuan este bine reprezentat, Nicolae Cioanca este un fiu devotat al comunei natale fiind şi consilier local la Tiha Bârgăului, unde vechile tradiţii şi zestrea folclorică sunt adevărate valori. Doinele şi cântecele de dragoste şi dor ale acestei vetre vechi nu vor pieri, iar drept confirmare, vă informăm că Nicolae Cioanca pregăteşte de sărbători un nou album care cuprinde “Câte doruri are un om”, iar altul de colinde pentru “Sfânta sară de Crăciun”, imprimate la propria sa casă de produţie. Merită să-i mulţumim şi să-i urăm şi pe această cale, felicitări pentru ziua de naştere.

La mulţi ani, dragă Nicu Cioanca!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5