CORESPONDENŢĂ DIN TULCEA

La Seminarul Teologic “Sf. Ioan Casian” s-a înfiinţat Centrul de Documentare-Cercetare „Pavel Dan”

Recent, în cadrul Bibliotecii „Mihai Eminescu” aparţinând Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea a luat fiinţă Centrul de Documentare-Cercetare „Pavel Dan” cu funcţie pedagogică şi culturală. Amănunte despre acest eveniment şi semnificaţiile sale am primit de la profesorul de Limba şi literatura română, Mihai Marinache.
„Doresc să subliniez faptul că iniţiativa noastră a beneficiat de sprijinul conducerii şcolii, părintele-profesor Neculai Justinian care a înţeles pe deplin rosturile centrului ca instrument educativ, dar şi integrarea lui în eforturile de cercetarea operei scriitorului Pavel Dan (3 septembrie 1907 – 2 august 1937) supranumit «Rapsodul Câmpiei Transilvane». Motivaţia unui astfel de demers este cunoaşterea aprofundată a personalităţii scriitorului transilvănean şi creaţiei sale, având în vedere că în două momente ale scurtei sale vieţi (clasa a V-a şi a VIII-a) i-a fost dat să înveţe la Tulcea. Iniţiativa a plecat de la activitatea prestigioasă desfăşurată de Asociaţia Culturală „Pavel Dan” din oraşul Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, asociaţie ce editează şi o revistă de cultură numită «Paveldaniştii», aflată în anul al patrulea de apariţie. Ca o paranteză, revista are un redactor-responsabil şi secretar de redacţie pe scriitorii Aurel Podaru şi Mircea Ioan Casimcea, ultimul fiind şi un fiu al judeţului Tulcea după cum arată şi pseudonimul său. Activitatea asociaţiei ardelene «Pavel Dan» este mult mai largă şi priveşte în special editarea întregii opere a scriitorului sub îngrijirea scriitorului Aurel Podaru fie pe hârtie, fie pe suport electronic. Suntem în legătură directă cu asociaţia amintită şi trebuie să fac public că baza Centrului de Documentare-Cercetare «Pavel Dan» de la Tulcea a fost constituită şi prin donaţia substanţială de reviste şi cărţi primită din partea acestor ardeleni generoşi şi iubitori de Pavel Dan, cărora trebuie să le mulţumim şi pe această cale. Transcriu aici coordonatorii centrului nou-înfiinţat: prof. Mihai Marinache, prof. Andreea Pârâu, pr. prof. Gheorghe Stan, colectivul fiind deschis şi altor cadre didactice care doresc să ni se alăture. Mai contăm pe sprijinul Asociaţiei Scriitorilor Tulceni «Aegyssus», preşedinte Mircea Petcu. Ne propunem să organizăm expoziţii de carte, simpozioane, proiecţii de filme documentare, să edităm pliante, să organizăm periodic comunicări din partea profesorilor şi elevilor, cu invitaţi din partea şcolilor tulcene, concursuri, spectacole, să publicăm articole în presa locală cât şi în revistele şcolare. Toate aceste manifestări pe care ni le propunem să le realizăm într-o strânsă legătură cu Asociaţia Culturală „Pavel Dan” au drept scop final popularizarea operei marelui prozator, studierea şi cercetarea vieţii şi operei acestui scriitor care este nu doar al Ardealului ci şi al Tulcei prin faptul că aici a învăţat şi s-a format o perioadă de timp”, a explicat prof. Mihai Marinache.
Dan Pavel s-a născut la 3 septembrie 1907, în Tritiul de Sus, judeţul Cluj. Face şcoala primară în satul natal. În 1919 se înscrie la Liceul românesc Regele Ferdinand din Turda. Termină liceul la Tulcea. Pentru o perioadă destul de scurtă acceptă postul de pedagod la Şcoala Normală din Tulcea, perioadă pe care o va evoca în povestirea Pedagogul. Tot la Tulcea a scris partea a doua a Jurnalului său integrat în volumul Însemnări din Viaţă, precum şi schiţele Priveghiul, Noaptea, Zborul de la cuib. În 1927 se înscrie la Facultatea de Litere a Universităţii din Cluj.
După ce îşi obţine licenţa cu teza Balada populară, profesează la liceul din Blaj, pentru puţin timp, pentru că la 30 de ani moare, după o operaţie de cancer. A făcut parte din conducerea Societăţii Scriitorilor Români din Ardeal. A fost tradus în limba franceză de Gabrielle Cabrini şi Eugen Ionescu, şi în germană, maghiară şi rusă.

Gheorghe ŞEITAN
(în ziarul „Delta”, 30 ianuarie 2019, p. 6)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5