Laszlo Borbey: La UMF, studenţii români nu au de ce să se teamă, pentru că este o stare de fapt care se instituţionalizează

Nu se schimbă nimic. La Universitatea de Medicină şi Farmacie, studenţii români degeaba au manifestat, pentru că nu aveau de ce, pentru că nu se schimbă nimic în statutul universităţii, ci se înfiinţează acea universitatea mixtă, cu predare în limba română, maghiară şi engleză. Nu au de ce să se teamă studenţii români, pentru că este o stare de fapt care se instituţionalizează.
Restul, sunt doar nişte încercări de a tensiona relaţiile interetnice, a declarat, joi, la Bistriţa, vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, în cadrul unei conferinţe de presă.
Borbely susţine că în momentul de faţă, Senatul UMF este în ilegalitate şi nu respectă acel pasaj din Legea educaţiei care spune că trebuie să se înfiinţeze aceste linii în limba maghiară.

,,Deci, nu este la cheremul universităţii să înfiinţeze sau nu aceste linii”, a subliniat liderul UDMR.

,,În ceea ce priveşte UMF din Târgu-Mureş, sincer eu sunt foarte trist că am ajuns aici. Adică, o problemă pur administrativă, care nu spune altceva decât să se înfiinţeze trei linii cu predare în limba germană.
Sunt trei universităţi multiculturale în România, precizate în lege: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.
Şi până acum a fost educaţie în limba maghiară, şi până acum la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, aproape jumătate din studenţi învaţă în limba maghiară, aşa cum e tradiţia de 50 de ani. Nu trebuia să se facă altceva, decât prin înfiinţarea acestei linii să se depăşească acea fază păguboasă prin care ei nu puteau să se administreze cu profesori care să predea la această secţie, cu tot personalul.
Acest lucru trebuia să îl facă Senatul, conform legii. Senatul, în momentul de faţă, este în ilegalitate, şi una e autonomia universitară, care e sfântă, cealaltă este aplicarea legii, ca în Parlament, unde, eu ca reprezentant al UDMR, cu cele 7% nu pot să rezolv unele probleme, pentru că nu am 51%, decât dacă am unele garanţii legale, şi de aceea s-au introdus unele prevederi în legătură cu minorităţile naţionale.
De aceea s-a prevăzut ca acolo unde există localităţi cu peste 20% populaţie maghiară sau de altă etnie, obligatoriu trebuie să pui acele inscripţii bilingve.

Aşa şi la UMF, reprezentanţii UDMR nu vor putea decide dacă nu va exista şi linia în limba maghiară. La celelalte două universităţi s-a rezolvat problema, acolo există acele linii.
La UMF nu putem să rezolvăm problema decât prin Hotărâre de Guvern. Şi eu ştiu foarte bine şi conducerea universităţii. Ei s-au ambalat într-un joc politic, care, dacă e an electoral, probabil mai vor să câştige nişte viitoare.

Eu sper ca săptămâna viitoare, hotărârea respectivă va fi pe ordinea de zi a şedinţei de guvern şi va fi adoptată această hotărâre, care vă repet nu face altceva decât rezolvă problema ilegalităţii funcţionării în momentul de faţă a UMF Târgu-Mureş”, a declarat Borbely.

Întrebat dacă UDMR îşi menţine decizia, şi va ieşi de la guvernare, dacă nu se rezolvă problema de la UMF Târgu-Mureş, Borbely a răspuns:

,,Noi nu putem merge mai departe, dacă nu se respectă legea, în general, vorbind. Acum este clar că este o sensibilitate şi a comunităţii maghiare, evident trebuie să recunoaştem. De fapt, ceea ce decidem săptămâna viitoare este în programul de guvernare, acel pasaj din Legea educaţiei care spune că trebuie să se înfiinţeze aceste linii. Deci, nu este la cheremul universităţii să înfiinţeze sau nu aceste linii. (…) Mi se pare caraghios, sincer, ca după 22 de ani să se facă atâta tam-tam pe o problemă care putea fi rezolvată acum şase luni de zile la nivelul universităţii şi nu se ajungea aici. Nimeni nu a vrut să intervină dacă rezolvau ei problema pe cale amiabilă”, a conchis vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5