Ridicolul situaţiei Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş reprezintă o opţiune importantă pentru elevii din judeţele învecinate Mureşului, atunci când vine vorba despre a susţine un examen la o facultate de profil. Instituţia de învăţământ este recunoscută în plan naţional şi internaţional pentru profesionalismul cadrelor didactice, precum şi pentru condiţiile de pregătire care asigură premisele necesare formării unor specialişti în adevăratul sens al cuvântului. Dar, ca peste tot în România, atunci când ceva merge bine, lucrurile trebuie schimbate, rearanjate, pentru că nu avem altceva mai bun de făcut.

Este şi cazul universităţii de faţă. Astfel, în vara acestui an, Senatul UMF a aprobat noua Chartă a instituţiei care a nemulţumit profesorii de naţionalitate maghiară. Motivul: aceasta nu prevede înfiinţarea departamentelor maghiare de studiu, conform noii legi a educaţiei naţionale (Legea 1/2011). Aceasta în condiţiile în care, independent de decizia privind înfiinţarea departamentelor, în UMF se studiază în limba maghiară, de mult timp, excepţie făcând orele de practică care se desfăşoară în limba română.

În consecinţă, din neant, au început să apară unele semnale, la început minore, că fără linie de studiu maghiară medicina nu mai poate fi studiată în UMF. Mai întâi, în centrul oraşului Târgu Mureş au început să apară două sau trei persoane îmbrăcate în halate albe şi purtând umbrele de culoare portocalie, pe care erau inscripţionate mesaje de înfiinţare a liniei de studiu maghiare. Încet, încet, lucrurile au prins un anumit contur, în condiţiile în care conducerea Partidului Civic Maghiar a ieşit la rampă cu un comunicat, pe la mijlocul lunii septembrie, în care afirmă că fără linie de studiu maghiară viitorul medicinii este compromis!. UDMR nu s-a lăsat mai prejos şi a organizat şi ea o conferinţă pe această temă tot în luna septembrie, fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, afirmând că noua Chartă a UMF nu va fi aprobată de Ministerul Educaţiei, şi Cercetării până când nu va fi înfiinţată linia de studiu maghiară. Consecinţele acestor intervenţii? Deschiderea anului şcolar universitar s-a desfăşurat la UMF în două clădiri diferite, deşi evenimentul trebuia să aibă loc în incinta Palatului Culturii din municipiu. Profesorii maghiari au decis ca festivitatea de deschidere să aibă loc în incinta UMF, ca semn de protest faţă de „reaua credinţă” a colegilor profesori români. Mai mult, conducerile UDMR şi organizatia lui Tokes au folosit o acţiune culturală fără nicio legătură cu UMF (comemorarea unor generali maghiari ucişi la Arad în anul 1949) desfăşurată la Târgu Mureş, pentru a profera acuze la adresa conducerii UMF, care nu face altceva decât să asuprească studenţii maghiari.

Absurditatea situaţiei se vede cu ochiul liber şi nu cred că ]mai este nevoie de prea multe comentarii. După ani de funcţionare normală şi lipsa tensiunilor interetnice, după ani în care lumea ştiinţifică internaţională a intrat în contact doar cu rezultatele pozitive aduse ştiinţei de activitatea UMF Târgu Mureş, iată că asistăm la apariţia unor divergenţe care se acutizează pe zi ce trece, din nimic. Cine este interesat ca prestigiul UMF să fie ştirbit de o chichiţă legislativă care nu schimbă aproape nimic din funcţionarea Universităţii? Marşarea pe această idee va acutiza şi mai mult divergenţele de opinie, aducând evidente deservicii de imagine atât instituţiei de învăţământ cât şi oraşului în care de mai bine de 20 de ani, românii şi maghiarii trăiesc în înţelegere. Sunt absolut convins că la nivelul studenţilor de rând, români şi maghiari, această problemă este absentă, mult mai importantă fiind pregătirea cadrelor didactice, a laboratoarelor, a burselor de studiu ce pot fi obţinute ca student al UMF.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5