Legislativul local năsăudean a avizat P.A.A.R.
Legislativul local năsăudean a aprobat în şedinţa ordinară lunară de la sfârşitul lunii trecute Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pe raza oraşului Năsăud. Aşa cum arăta primarul oraşului, ing. Dumitru Mureşan, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre supus aprobării aleşilor locali, planul este, din punct de vedere legislativ, o necesitate, fiind structurat pe şase capitole, fiecare având secţiuni specifice. Sunt analizate toate riscurile: naturale, tehnologice, biologice, sociale sau de incendii. Scopurile urmărite: asigurarea cunoaşterii de către toţi factorii implicaţi a sarcinilor şi atribuţiilor ce le revin premergător, pe timpul şi după apariţia unei situaţii de urgenţă; crearea unui cadru unitar şi coerent de acţiune pentru prevenirea şi gestionarea riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă; asigurarea unui răspuns optim în caz de urgenţă, adecvat fiecărui tip de risc identificat.
Planul de analiză şi acoperire a riscurilor are ca obiective principale: asigurarea prevenirii riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă; amplasarea şi dimensionarea unităţilor operative şi a celorlalte forţe destinate asigurării funcţiilor de sprijin privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor limită; stabilirea concepţiei de intervenţie în astfel de situaţii; elaborarea planurilor operative; alocarea şi optimizarea forţelor şi mijloacelor necesare prevenirii şi gestionării cazurilor de urgenţă.
„Oraşul Năsăud este relativ ferit de manifestările violente ale factorilor de risc natural, prin amplasamentul lui fiind bine apărat de dealurile mărginaşe. Râul Someş nu are un debit prea mare care să producă inundaţii majore. Oraşul Năsăud se află în zonă de risc seismic 5”, este specificat în planul de analiză.
Sunt, totuşi, specificate ca zone cu un oarecare risc de inundaţii perimetrele din vecinătatea podului de la Tradam (DN 17C), vecinătatea punţii peste Someş de la Luşca şi terenurile agricole din lunca Someşului în preajma fabricii „Somplast”.
Drept centre de cazare pentru sinistraţi şi refugiaţi în cazuri de calamităţi majore sunt toate sălile de sport din oraş, hotelul „Sălăuţa”, internatul de la Grupul Şcolar Silvic, iar în caz de nevoie, corturi speciale.
Citiţi şi:
- Exerciţiu de simulare a producerii inundaţiilor de la staţia hidrometrică Sângeorz-Băi până în secțiunea Dej, de pe râul Someş
- Instructaj pentru şefii serviciilor voluntare ISU
- Poziţia prefectului Ovidiu Frenţ în cazul Vitalia. Situaţia poate avea efecte asupra sănătăţii populaţiei şi mediului
- De Ziua Pompierilor, ISU BN și-a prezentat bilanțul la opt luni: peste 360 de incendii, peste 300 de accidente rutiere, peste 6000 de misiuni SMURD!
- Atenţie la petarde şi artificii! Vezi cum trebuie folosite!
Adaugă comentariu nou