Lemnul de foc pentru populaţie aţâţă spiritele. Un consilier al ministrului Pădurilor o provoacă pe deputatul Doina Pană!
Asigurarea necesarului de lemn pentru populaţie naşte controverse la nivel naţional. Anul trecut, prin Legea nr. 175/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, a fost modificat art. 59, care avea menirea să asigure lemnul de foc pentru populaţie.
În fapt, legislaţia prevede că „volumul disponibil rezultat ca lemn de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm și ca lemn de foc din lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor, din tăierile de igienă, precum și din tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafețe compacte de maximum 3 ha, din fondul forestier proprietate publică a statului, se valorifică”, prima prioritate fiind „necesarul de lemn al populației, în baza solicitărilor centralizate de unitățile administrativ-teritoriale pe suprafața cărora este amplasat fondul forestier administrat de ocolul silvic de stat”. Modificarea legislativă prevedea că „această cantitate se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acesteia nu are dreptul de comercializare”. Prevederile sunt similare şi pentru volumul disponibil din fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, mai mult, surplusul ar trebui să fie valorificat, prin vânzare directă, către „populația din unitățile administrativ- teritoriale limitrofe unității administrativ-teritoriale pe suprafața căreia este amplasat fondul forestier administrat”.
Practic, populaţia ar avea de unde să cumpere lemn de foc, însă firmele care exploatează, dar şi cele care prelucrează rămân fără materie primă.
Subiectul a fost reluat recent la nivelul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, iar deputatul PSD de Bistriţa-Năsăud, Adriana Doina Pană, a intervenit împotriva "corectării" acestor prevederi adoptate anul trecut.
„Este de notorietate faptul că doamna Ministru Pană Doina a intervenit săptămâna trecută la Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor pentru a bloca modificarea Codului Silvic- corectarea art. 59. În opinia d-nei Ministru Doina Pană, acest articol este perfect şi, aşa cum se spune şi în articol, va conduce la punerea la dispozitia populatiei a 4 milioane mc lemn de foc din rărituri, igienă şi accidentale.
O invit pe d-na Ministru Doina Pana - membru marcant al acestui grup si comunităţi- să îşi susţină public punctul de vedere în acest grup.
Vă invit şi pe dumneavoastră să comentaţi care au fost efectele aplicării art. 59 în activitatea dumneavoastră ca angajaţi ai Romsilva, regii publice locale care administrează paduri ale UAT-urilor sau agenţi economici din exploatarea şi prelucrarea lemnului. Ce volum a fost oferit la licitaţii în aplicarea art.59, ce volum a fost contractat, ce volum a fost exploatat, cât din acest volum a fost valorificat, ce efecte a avut aplicarea art. 59 în valorificarea doborâturilor de vânt. Şi în final, ce efect va avea acest articol în aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc.
Mi se pare corect să ne asumăm cu toţii public punctele de vedere, să le susţinem cu argumente”, a scris Cătălin Tobescu, consilier al ministrului actual al Apelor şi Pădurilor, pe pagina de facebook a Comunităţii Forestierilor-Fordaq.
De altfel, după demisia din funcţia de ministru a Doinei Pană, de la începutul anului, Cătălin Tobescu de la Fordaq Romania suţinea că "logic trebuie să urmeze imediat și demisia domnului Istrate Ștețco", iar apoi sectorul forestier va avea "un nou început și de aici un dram de speranță".
În postarea acestuia de pe facebook, s-a făcut trimitere şi la un articol apărut în România Liberă: „Războiul lemnelor de foc. Cine are interesul să se modifice Codul Silvic”.
Citiţi şi:
- Doina Pană: Am votat modificarea Codului Silvic. Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, cu prioritate
- Doru Crişan, Prundu Bârgăului: Lemnele de foc rămân o mare problemă, dar facem eforturi seriose să o rezolvăm. Cei care rămân fără lemn de fag, vor primi răşinoase!
- Deputatul Doina Pană: Rezultatul aplicaţiei Inspectorul pădurii? Zero barat!
- Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor: Lemnul de foc din pădurile statului trebuie să ajungă la populație, nu să îngrașe niște conturi! Peste 8000 mc scoşi la vânzare în Bistriţa-Năsăud
- Doina Pană: Lemnul de foc va fi vândut direct către populație și unitățile de interes public local din pădurile proprietate publică
Adaugă comentariu nou