Nota BN

Leon Oprea din Feldru continuă povestea preparatelor tradiționale din lapte și carne

Leon Oprea din Feldru este un gospodar din naștere. Are școala muncii, clădită pe dragostea față de pământ și față de animale. Nu se plânge vreodată, ci doar muncește. Cu familia, fiecare avându-și rostul lor. Ca într-un stup de albine. Cei mici sunt elevi, învață. Cei mari constituie un exemplu prin munca de zi cu zi. În gospodăria lui din Feldru, crește în jur de 40 de capete de bovine, 40-50 de porcine, 80 de oi. E o ocupație veche, dătătoare de multe bucurii. Produce în gospodăria proprie doar specialități tradiționale, așa cum au făcut-o și părinții și bunicii lui.

         L-am putut vedea, la Bistrița, oferind produse precum: caș frământat, caș iute, caș vechi, cașcaval, telemea, brânză de burduf. Când e vorba de preparatele de carne, oferta este foarte diversificată. Cârnați, slănină afumată, caltaboș, jumări, toate după rețeta bunicilor.

         Creșterea animalelor pentru familia lui Leon Oprea implică multă muncă. Zi de zi, de dimineața până seara târziu, fără pauze. Dispune, pentru asigurarea furajelor, de utilaje moderne, performante. Cultivă și prășitoare, furaje necesare sectorului zootehnic. E o muncă trudnică, uneori mai puțin răsplătită. Și-mi spune, cu năduf, că nu i se pare corect ca un litru de lapte  să fie mai ieftin decât o sticlă de apă minerală.

“Apa curge, laptele îl producem cu multă cheltuială. Poate că, odată, cineva va prețui mai mult pe fermierii care produc hrană pentru oameni, pe noi cei care stăm la “coada vacii”.

Oare cum vor arăta satele noastre dacă vor dispărea bovinele, cum din păcate se întâmplă în multe din așezările noastre rurale?”, se întreabă Leon Oprea.

T. Săsărman

 

 

Comentarii

11/01/25 11:00
Mihaela Bălan

Spor la toate cu sănătate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5