Leontin Acul, omul ce are grădină zoologică la Şanţ: Pentru mine locul acesta este raiul

Nelu Boldea
Leontin Acul a preferat să se retragă departe de oraş, într-un colţ de rai, după cum îşi caracterizează el gospodăria din comuna Şanţ. Mănâncă doar din recolta din propria grădină, iar animalele din ogradă le hrăneşte doar cu produse ecologice. Deşi a trăit ani buni în oraş, acum îşi părăseşte rar gospodăria şi nu cumpără mare lucru din magazine. Omul muntelui are în ogradă păuni, capre din Africa, veveriţe, iepuri, fazani, cocioşi exotici şi peşti În gospodăria lui au existat de-a lungul vremii struţi, porci vietnamezi, nutrii. Aşadar, vorbim despre o adevărată grădină zoo, în care găsim aproape 50 de specii de animale.
 
Rep. -Câteva cuvinte despre dumneavoastră.
 
Leontin Acul:  -M-am născut în comuna Şanţ şi am fost mulţi copii în familie, 10 fraţi. Nu pot să zic c-am avut o viaţă grea, părinţii s-au străduit să avem de mâncare, haine aveam mai puţine, însă am înţeles situaţia şi care cum ne ridicam, pe la 13-14 ani, începeam să lucrăm în pădure şi la animale.
 
Rep. –Nu aţi stat toată viaţa acasă. Aţi fost ţi orăşean. 
 
-Am făcut profesionala, prima serie lăcătuşi  de mină şi tata şi un frate lucrau în mină. Am ştiut că nu e sănătos. Am lucrat câteva luni şi mi-am dat seama cât de greu e, toată lumea se îmbolnăvea. Nu se respectau normele de securitate a vieţii. Am avut mulţi colegi care au murit din această cauză. Am lucrat apoi prin şantier prin ţară, apoi m-am transferat la IUT în Bistriţa. Am văzut cum ia amploare zona industrială a Bistriţei absorbind forţa de muncă din tot judeţul. Am făcut şcoala de maiştri, mergând la cursuri cu copiii de mână. Când vrei să faci ceva nu există să nu poţi. Am construit şi aici lucruri extraordonare . Niciodată nu m-am sustras de la muncă, la fel s-a întâmplat şi cu afacerea pe care am avut-o.
 
Rep. Despre ce afacere este vorba?
 
-Prelucrarea lemnului, pentru că aici lemnele sunt până la uşa casei, fiind un vad extraordinar. Am avut gater şi maşini de tâmplărie şi atelier. Noi ne-am făcut toate treburile.
 
Rep. . Nu vă lipseşte viaţa de la oraş ?
 
-Nu pentru că aici am toate condiţiile, inclusiv internet.
 
Rep. Cum decurge o zi din viaţa dumneavoastră?
 
-De dimineaţa, împreună cu soţia, începem să hrănim animalele. Noi nu cumpărăm lapte, brânză, carne şi ouă, nici nu vreau să aud de salamul din comerţ. Gospodăria îmi ocupă toată ziua.
 
Rep – Să înţeleg că aveţi un anumit mod de viaţă.
 
-Nu pot să spun acest lucru. Am renunţat la carnea de porc şi de vită, însă dacă mă duc la cineva nu fac mofturi. Am doi copii şi cinci nepoţi, care uneori preferă viaţa de oraş şi calculatorul în schimbul naturii.
 
Rep. – Puteaţi să locuiţi undeva mai în centrul comunei, de ce-aţi ales să fiţi izolaţi? Văd că aveşi şi o minipăstrăvărie.
 
-Da să vedem dacă vom reuşi să facem o miniafacere. Deocamdată testăm piaţa. Cu timpul vreau ca în locul acesta să fie raiul. N avem aşa de mari greutăţi, reuşim să supravieţuim cu cele două pensii. De fumat nu fumăm, alcool nu bem, carne din comerţ nu cumpărăm şi vreau cu timpul să scot cât mai multe facturi din lista utilităţilor.
 
Rep. - Cum vedeţi viaţa în ziua de azi?
 
-Văd tot felul de minuni şi bune şi rele. E o diferenţă. Avem resurse, munţi, ape, păduri, însă care cum ajunge la conducere nu ştie să le administreze, iar dacă face acest lucru, face în interes propriu. Se angrenează în probleme, fără să ştie dacă le pot duce până la capăt. Tata a fost meseriaş, iar eu, la rândul meu am învăţat să fiu un om harnic, să-mi fac totul singur, cu propriile mâini.  Sunt foarte liniştit în ceea ce priveşte anturajul, pentru că nu am obligaţii faţă de nimeni. Mi-am făcut datoria faţă de fraţi. Am avut oameni angajaţi cu care m-am comportat întotdeauna foarte bine. Le dădeam telefon pentru a putea ţine legătura, iar când mergeau, duşi erau cu toate. Nu am tins niciodată spre îmbogăţire şi de aceea am întrerupt anumite proiecte. Oamenii îşi luau banii, iar eu trebuia să umblu după materiale, aşa că am preferat să renunţ.

Comentarii

31/07/17 11:43
Alex Pintea

Ma bucur sa citesc numai lucruri bune despre domnul Acul,care este tatal unui prieten de-al meu.Este laudabila initiativa acestui om de a duce un trai cat mai sanatos!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5