Liberalii vor concurenţă în salubrizarea Bistriţei

Liberalii bistriţeni atenţionează conducerea Primăriei Bistriţa că, trebuie să asigure cadrul concurenţial în domeniul serviciului de salubrizare. Demersul vicepreşedinţilor PNL Bistriţa, Sorin Hangan şi Andrei Rusu, survine în dorinţa de a exista concurenţă în acest domeniu, pentru a evita practicile anti-concurenţiale care au intervenit pe piaţa de salubrizare a municipiului Bistriţa prin prelungirea automată, prin acte adiţionale, a contractelor de delegare a serviciului public de salubrizare, respectiv prin stabilirea unei durate nejustificat de mare a contractelor.

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru protecţia mediului şi salubrizarea oraşului, parte a proiectului iniţiat de organizaţia PNL Bistriţa ,,10 pentru Bistriţa”, Sorin Hangan a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că administraţiile publice locale, care optează pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare, trebuie să asigure concurenţa, iar serviciile de salubrizare să fie deservite de minimum două societăţi de profil.

Astfel, potrivit lui Sorin Hangan, autorităţile locale vor da dovadă de transparenţă şi vor asigura egalitatea de tratament între agenţii economici interesaţi, iar serviciile de salubritate vor avea o mai bună calitate.

,,O idee care s-a cristalizat în urma întâlnirii celor 15 membri din Comisia de protecţia mediului, este ca serviciile de salubrizare să fie deservite de minimum două societăţi de profil. Nu este o idee nouă, neapărat, ea a mai funcţionat în oraşul nostru, dar suntem de părere că întotdeauna concurenţa naşte progres şi servicii de mai bună calitate, şi în general la preţuri mai mici. Am înţeles că sunt ceva discuţii la nivelul administraţiei locale ca din această toamnă când expiră contractul cu singura societate care deserveşte curăţenia oraşului în acest moment, şi în acest sens i-am rugat pe colegii noştri liberali din Consiliul Local, ca dânşii să depună un proiect de hotărâre”, a spus Sorin Hangan.

Liderul de grup al consilierilor municipali liberali, vicepreşedintele PNL Bistriţa, Andrei Rusu, a precizat, că a avut deja o interpelare în plenul Consiliului Local, prin care a solicitat primarului Ovidiu Creţu să vină cu proiectul de hotărâre de organizare a licitaţiei pentru atribuirea concesionării salubrizării oraşului, pentru că actualul contract cu SC Urbana expiră în luna octombrie a acestui an.

,,Mi-am exprimat încă de atunci opţiunea ca oraşul să fie împărţit în două zone, să fie organizate două licitaţii. Sigur, este posibil ca ambele zone să fie câştigate de aceeaşi societate, dar există şi premisele şi le putem impune prin caietul de sarcini să asigurăm acest spirit concurenţial în serviciile de salubrizare, pentru ca cetăţenii să poată face o comparaţie şi la calitatea serviciilor şi la preţul oferit de competitor”, a afirmat Rusu.

Potrivit lui Andrei Rusu, administraţia publică locală, care optează pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare, trebuie să asigure concurenţa prin selectarea operatorului în baza unei licitaţii publice. Astfel, autoritatea locală dă dovadă de transparenţă şi asigură egalitatea de tratament între agenţii economici interesaţi, fără a mai recurge la încheierea de acte adiţionale pentru prelungirea duratei contractelor iniţiale de delegare a gestiunii serviciului.

,,Demersul nostru a fost primit cu rezervă de domnul primar, de domnul viceprimar George Avram, am insistat şi personal, şi domnul primar m-a asigurat că până în luna august va lua o decizie. Dar decizia domnului primar este de a prelungi contractul cu Urbana, ceea ce noi considerăm că este o soluţie greşită. În septembrie, vom veni cu proiect propriu de organizare a licitaţiei pentru atribuirea contractului de salubrizare. Deocamdată, să-i dăm dreptul primarului oferit de legislaţie de a iniţia proiectul de hotărâre. Sigur, probabil, actualei conduceri a Primăriei Bistriţa îi convine faptul că este un singur operator cu care se înţelege bine, dovadă faptul că în patru ani de mandat, de derulare a contractului de concesiune, suma brută aferentă serviciilor de salubrizare a crescut de la 19 miliarde de lei vechi, negociată sau asumată prin licitaţie în 2006, la peste 50 de miliarde de lei vechi în 2010, deşi condiţiile de licitaţie prevedeau indexarea numai cu rata inflaţiei. Ştiţi foarte bine că în ultimii patru ani, nu a fost o inflaţie care să genereze o dublare a costului salubrizării în oraş. Nu vreau să fac speculaţii pe această temă, oricum sunt convins că vom obţine votul majoritar în CL şi prin voturile altor colegi, chiar de la partide, şi vom schimba această stare de lucru şi vom asigura o transparenţă totală a acestui serviciu descentralizat”, a concluzionat Andrei Rusu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5