Limba româna pretutindeni
Data de 28 septembrie 2013 rămâne înscrisă cu irizări de toamnă aurie pentru cele câteva zeci de români, care au dat curs invitaţiei organizatorilor acţiunii culturale închinate limbii noastre române.
Aproape o lună întreagă s-au făcut încercări pentru această faptă culturală. Distanţele mari, timpul presant, anotimpul roadelor bogate, zilele aniversare ( caci “toamna se numără bobocii” nu-i aşa?), toate parcă au pus monopol şi-au încercat să împiedice realizarea acestei acţiuni de suflet românesc. Cu toate acestea, inimoşii organizatori împreună cu iubitorii de literatură şi-au dat întâlnire sub cupola spaţioasă a Bisericii Sfânta Treime din Troy, Mi.
Oaspeţi de seamă s-au anunţat cu vorba dulce românească şi prezentări de cărţi.
Doamna Anca Sîrghie, profesor doctor conferenţiar la Universitatea Alma Mater din Sibiu, deschide evenimentul cu o prelegere dedicată Alteţei Sale Regale Limba Română, cea “dulce ca un fagure de miere”. Sunt subliniaţi în prelegere făuritorii şi şlefuitorii de limbă română de la “domn până la opincă”. Doamna Sîrghie numeşte scriitorii neamului care au dat strălucire limbii române prin opere nemuritoare: Alecsandri cu pastelurile sale, Negruzzi cu nuvela istorică, Russo cu poemul în proză, Eminescu în elegia erotică şi filozofică, Creangă prin basmul cult şi romanul copilăriei la sat, Slavici în nuvela psihologică, urmând apoi Rebreanu, Camil Petrescu, H.P. Bengescu să modernizeze proza română. Să nu uităm perioadele dificile prin care trece limba română, fie turcită în secole de ocupaţie otomană, apoi latinizarea sau perioada limbajului de lemn al comunismului. Devine permitivă în epoca globalizării, anglicismele având o largă aderenţă. Limba română se vorbeşte peste tot în lume, prin ea ne menţinem identitatea naţională oriunde ne-am afla. “Ea nu poate fi mutată, cum nu se poate înstrăina fântâna de izvoare” scrie Al. Florin Ţene. S-a vorbit apoi despre cele două cărţi Dăltuiri de Radu Stanca, ediţie îngrijită de Anca Sîrghie şi Marin Diaconu şi Întoarcerea fiului risipitor de Emil Cioran.
Îndemnând la lectură, Doina Popa a recitat poemele Frunzele-Elegie de toamna si De ce dai voie vântului de Radu Stanca.
Programul prelegerilor este continuat de doamna profesoară Mihaela Ignat, care ne introduce în paginile de jurnal ale volumului Din viaţa unui om oarecare, aparţinând inginerului Herman Victorov, volum apărut la editura Maple Red Publishing House, Toronto, 2012, o carte în care ni se relatează aspecte din viaţa autorului. Mihaela Ignat ne-a vorbit nu numai despre carte, dar şi despre omul Herman Victorov, despre realizările sale pe plan profesional de-alungul carierei şi recent pe plan publicistic. Se punctează cu admiraţie şi talent trăirile autorului: munca pe şantierele României, relaţiile cu oamenii, emigrarea, realizărle profesionale, călătoriile prin lume şi acţiunile sale de înaltă ţinută morală şi profesională.
Profesoara Doina Popa continuă prezentarea cărţii domnului Victorov, jurnal care cucereşte prin autenticitate, sinceritate şi modestie, presarat uneori cu gheizere de mândrie, aceea de a fi român, de a fi harnic şi hotărât. Cartea este un imn închinat frumuseţii oamenilor, al muncii împlinite, al iubirii de oameni indiferent de rasă şi origini. Se evidenţiază ţinuta artistică şi stilistică de înaltă calitate a cărţii, fapt care-l încadrează cu succes pe Herman Victorov în rândul scriitorilor consacraţi.
Domnul Victorov, cunoscut de toţi românii de pe continental Nord-American din Romania si nu numai, rosteşte in faţa audienţei, cuvinte frumoase, reliefând posibilităţile poporului român, regretul pentru problemele actuale cu care se confruntă România, aducând acuze celor care se fac vinovaţi. Nu-i iartă pe cei care ne denigrează ţara, profitând de bunăvoinţa şi ospitalitatea românilor. Sunt menţionate elemente şovine care acţionează din străinătate împotriva integrităţii României. In continuare, domnul Victorov ne-a vorbit frumos despre limba noastră românească şi ca o aleasă preţuire, ne-a recitat poezia lui George Topârceanu Rapsodii de toamnă cu atâta talent şi vocaţie artistică, încât a dovedit cu brio că înainte de a practica ingineria pe şantierele din ţară, a fost o perioadă student la I.A.T.C.
Doina Popa a făcut apoi o scurtă introducere la volumul său Caleidoscop sentimental, publicat în iulie 2013 la Editura Eikon din Cluj Napoca, o carte care ne transmite informaţii despre lumea reală a românilor din ţară şi din diaspora nord-americană.
Mihalea Ignat a continuat prezentarea celor două cărţi ale Doinei Popa:
Zbor alb în picături de rouă- volum de poeme apărut la Editura Eikon 2012 şi Caleidoscop sentimental, evidenţiind personalitatea şi creaţiile autoarei. Cu vocea ei caldă în vibraţii domoale a lecturat cu talent şi emoţie artistică versuri din volumul poetei.
Mulţumind gazdelor de la Biserica Sfânta Treime din Troy, preotului Ioan Barbolovici şi domnului Călin Cutean, invitaţii au continuat schimbul de impresii în arome de gogoşi cu brânză, pregătite la biserică şi vin românesc de Cotnari şi Murfatlar, oferit cu generozitatea-i caracteristică de domnul Victorov, dar şi din cel de casă preparat din struguri de California de bucovineanul nostru inimos, domnul Stefan Străjeri, directorul ziarului Curentul internaṭional- cotidianul românilor de pretutindeni. Domnul Pompiliu Ignat ne imortalizează, zâmbitori, în poze de grup şi individuale pe toată durata evenimentului.
Câte zâmbete, atâtea vorbe frumoase şi simţiri alease. Îmi vin în minte vorbele înţelepte ale lui Radu Stanca: “Sa-ţi iubeşti cărţile. Să le iubeşti cu pasiunea cu care te iubeşti pe tine însuţi. Au în ele ceva din cuminţenia lui Dumnezeu.”
Privesc prezentabilul afiş al acṭiunii noastre. Acolo sus de tot, şi-au dat mâna spre colaborare, societăṭile culturale românesti: Avram Iancu din Michigan şi Graiul Românesc din Ontario. Mai jos, împletindu-şi operele, autorii actuali cu cei clasici, într-o corolă vie peste cele trei ţări: America, Romania, Canada, dovedind maniera în care comunităṭile româneşti pun în valoare cultura şi tradiţiile noastre şi demonstrând lumii întregi aşa cum suntem cu adevărat.
DOINA POPA- Dexter, MI.
Adaugă comentariu nou