15 Februarie, Ziua Naţională a Lecturii

Lorena Vereş, elevă la CN Petru Rareş Beclean: Lectura nu dăunează sănătății, așadar citiți în cantități nemăsurate!

„Am 16 ani. Citesc. Îmi plac mai mult cărțile decât oamenii. Ele, cele adevărate, nu vor să te convingă de nimic, nu vor să aibă dreptate. Asculți vocile cărților, iar dacă nu se potrivesc cu vocea ta interioară, le închizi și nimeni nu se supără pe tine.” Acest citat din „Exuvii” de Simona Popescu, mă descrie perfect. Sunt o simplă adolescentă care nu își imaginează viața fără cărți și care promovează lectura.

Trăim în era Internetului și a vieților virtuale. Cu toții suntem conștienți de acest lucru! Dar ce rămâne cu cărțile? Câți dintre noi mai mergem într-o librărie sau deschidem o carte doar pentru simplul fapt că vrem să ne relaxăm prin intermediul cărților? V-ați întrebat vreodată ce ar fi fost lumea dacă nu ar fi existat cărțile? Ei bine, vin cu un răspuns simplu: ar fi fost o lume plină de oameni lipsiți de creativitate și imaginație. Fără cărți ar fi fost o lume monotonă în care oamenii nu ar fi putut evolua și mai mult de atât, nu ar fi reușit să își dezvolte capacitatea de a comunica, instaurându-se un mare haos. Cărțile sunt mai mult decât niște simple obiecte pe care le ținem în bibliotecă. Cărțile sunt un refugiu sau chiar o evadare din viața cotidiană. Unde am putea scăpa de toate grijile și problemele cu care ne confruntăm zi de zi dacă nu în cărți? Pentru mulți dintre noi lectura este un loc în care ne hrănim cu pace și liniște sufletească. Este un loc în care imposibilul devine posibil.

Mulți se întreabă dacă mai citesc tinerii în ziua de azi. Ei bine, ca adolescentă, recunosc faptul că lectura nu mai este tocmai o prioritate pentru tinerii acestei generații. Văd acest lucru în jurul meu. Puțini mai răsfoim o carte sau suntem interesați de lectură, însă în loc să vedem partea rea a lucrurilor, mai bine vedem partea bună și anume: chiar dacă nu suntem într-un număr mare, noi tinerii încă citim și nu din obligație, ci din plăcere.

Vin cu două recomandări de cărți care consider că m-au influențat într-un mod pozitiv și chiar de aceea cred că oricine ar trebui să citească aceste cărți măcar o dată în viață. Este vorba despre „Minunea” de R. J. Palacio și „Fă-ți patul” de William H. McRaven.

„Minunea” de R. J. Palacio ne poate schimba percepția asupra oamenilor care ne înconjoară. Cea mai mare greșeală pe care o facem cu toții este aceea de a  judeca oamenii după felul în care arată, chiar dacă nu îi cunoaștem cu adevărat. Înainte de a pune etichete celorlalți, ar trebui să aruncăm o privire la noi… Nimeni nu este perfect. Cu toții avem calități și defecte care ne fac speciali în această lume. Aspectul fizic nu reflectă sufletul nostru și nici nu ne definește cine suntem ca oameni. August, personajul principal, ne oferă o adevărată lecție de viață. Acesta își acceptă înfățișarea și defectele, dovedind că frumusețea interioară este tot ceea ce contează. Nu judeca oamenii după chip, ci după suflet, căci acolo vei găsi adevărata comoară, acolo îi vei găsi pe ei exact așa cum sunt.

În cartea „Fă-ți patul” de William H. McRaven sunt prezentate 10 lecții de viață însoțite de povești emoționante despre curaj, prietenie, generozitate, supraviețuire, acceptare și refuzul de a-ți plânge de milă. În carte găsim o mulțime de sfaturi mărunte care pot schimba viața oricui. Titlul cărții poate sună banal, așa-i? Ei bine, făcutul patului chiar ne influențează întreaga zi, deoarece reușim să îndeplinim prima sarcina a zilei, ceea ce ne transmite un sentiment de satisfacție, dându-ne motivație și curaj să îndeplinim alte sarcini. Dacă lucrurile mici și banale nu le facem corect, atunci cum vom reuși să facem lucrurile mari și relevante așa cum trebuie?!

Rețeta pentru o viață fericită, liniștită și sănătoasă este să citiți cât mai multe cărți.  Lectura nu dăunează sănătății dumneavoastră, așadar citiți în cantități nemăsurate. Evadați din banala realitate a societății prin intermediul cărților, căci numai așa vă veți dezvolta atât intelectual, cât și spiritual.

 

Lorena Vereș, CN Petru Rareș Beclean, cls. a IX-a Informatică

 

 

 

 

Comentarii

17/02/22 13:07
Ioan şi Lucreţia

Felicitări Lorena,cuvintele tale despre CARTE și LECTURĂ curg asemenea unui
cântec , ce revarsă peste noi forme armonioase și captează interesul tinerei generații spre frumos și util,de la literatura populară și lumea plină de farmec a basmelor,până la poveștile științifico-fantastice .Cine nu crede în carte,în poezie e un semn că nu a înțeles nimc din bucuria lumii ce-l înconjoară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5