Lt. Grigore Motofelea, cpt. Marius Cuțuhan, cpt. Daniel Cucură şi lt. Florin Rus, cei patru comandanți de companie din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”!

Text: Căpitan Andreea Bîrzu; Foto: Plutonier adjutant Radu Bungărdean

Au trecut șase luni de când militarii Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” participă la Misiunea Resolute Support în teatrul de operații din Afganistan.

În această perioadă, infanteriștilor bistrițeni le-au fost încredințate sarcini importante. Fiecare companie a avut de îndeplinit misiuni specifice. În timp ce militarii aparținând Companiei 1 Protecția Forței ”Aquila” și Companiei 2 Protecția Forței ”Bulldogs” au fost prezenți, în permanență, în aria de responsabilitate cu scopul a a descuraja orice tentativă de atac a insurgenților asupra militarilor coaliției și asupra bazei, ”îngerii păzitori” din Compania 3 Protecția Forței ”Cobras” au asigurat protecția advisorilor (consilierilor) care s-au ocupat cu instruirea militarilor din cadrul forțelor de securitate afgane. Companiei 4 Protecția Forței ”Draco” i-a revenit misiunea de a securiza, în permanență, punctul de acces în Baza Militară Kandahar, cunoscut sub denumirea de ECP 5 (Entry Control Point 5), în scopul prevenirii accesului persoanelor și autovehiculelor neautorizate în bază.

​                   Pentru ca totul să se desfășoare conform planificării și la cele mai înalte standarde posibile, au grijă patru ofițeri tineri ai batalionului, și anume comandanții de companie. Niciunul nu se află pentru prima dată pe tărâm afgan. Chiar dacă sunt tineri, au experiența uneia sau a mai multor misiuni în teatrul de operații din Afganistan, dar nici unul nu a mai fost în calitate de comandant companie.

​         Compania 1 Protecția Forței ”Aquila” a fost și este condusă, pe timpul participării la Misiunea Resolute Support, de către locotenentul Grigore Motofelea. Deși este tânăr, poate fi considerat un veteran al teatrului de operații. ”Sunt la a treia misiune în Afganistan și pot spune că fiecare misiune este diferită, frumoasă și grea. Cea mai solicitantă și cu grad ridicat de responsabilitate este misiunea curentă, mai ales că este cu Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița”, structură la care mi-am desfășurat activitatea întreaga carieră până în acest moment. Oricum, fiecare misiune, aici sau acasă, este o nouă provocare, o nouă etapă a devenirii noastre, care, odată încheiată, a mai adăugat pe umerii noștri experiență și cunoaștere și ne–a făcut mai buni profesional” după cum ne spune chiar el.

​         Pentru îndeplinirea misiunilor cu succes, un punct esențial îl reprezintă legătura creată între comandanți și subordonați. Aceasta se realizează prin ”respect reciproc, multă muncă, încredere și comunicare, sedimentându-se în situațiile limită și momentele grele din etapele evoluției noastre ca militari”, după cum ne explică Grigore.

​         Timp de șase luni, Batalionul 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” și Batalionul 2-14 Golden Dragons din Armata SUA au constituit Combined Task Force ”Dragon Hawks”, astfel militarii români au îndeplinit misiuni cot la cot cu militarii americani în aria de responsabilitate. ”Cooperarea cu partenerul US și sprijinul oferit de către aceștia în desfășurarea misiunilor au condus la atingerea unor obiective importante pentru CTF ”Dragon Hawks”, ne spune comandantul de companie.

​         Relaționarea cu populația locală și construirea unei relații de încredere cu forțele de securitate afgane au constituit un obiectiv important al comandanților de companie. ”Am fost consilier pentru șeful poliției și pentru șeful NDS de nivel districtual din aria de responsabilitate a companiei și am descoperit în aceștia doi parteneri demni de încredere, profesioniști și principiali, care au contribuit, prin sprijinul lor, la buna desfășurare a misiunilor noastre”, explică locotenentul Motofelea.

​         Pe căpitanul Marius Cuțuhan, comandantul Companiei 2 Protecția Forței ”Bulldogs” îl cunoaștem deja prin prisma rezultatelor sportive de excepție obținute ca elev și student militar și, pe urmă, ca ofițer. 
Marius a ales să îmbrace haina militară din dorința de a face ceva pentru țară și fascinat, de altfel, ca toți tinerii, de ținuta militară. În anul 2003 a fost declarat admis la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Patru ani mai târziu, intra pe porțile Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
​La finalizarea studiilor a ales să își înceapă cariera de ofițer alături de ”Șoimii Carpaților” deoarece: ”Auzisem de Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița” ca fiind o unitate de elită a Armatei României. Reputația acestei structuri m-a determinat să mă documentez și, în final, să optez pentru încadrarea unei funcții în acest batalion”.

Este la a doua misiune în teatrul de operații din Afganistan. În 2014 călca pentru prima dată pe tărâm afgan, tot în Baza Militară Aeriană Kandahar. Diferența este că atunci era tânăr locotenent, comandant de pluton. Datorită rezultatelor obținute atât în țară, cât și pe timpul misiunii, Marius a fost înaintat la gradul de căpitan înainte de termen.
”Nu aș putea spune că una a fost mai dificilă decât cealaltă. Fiecare a avut specificul ei, provocări diferite și situații inedite care au trebuit gestionate”, mărturisește căpitanul Cuțuhan atunci când face comparație între cele două misiuni.

”Ca și comandant de pluton, petreci foarte mult timp în aria de operații executând misiuni, pe când în calitate de comandant de companie petreci mai mult timp cu planificarea acestora, cu dezvoltarea relațiilor cu liderii ANDSF (Forțelor Naționale de Securitate Afgane) și gestionarea/ integrarea unor asseturi importante cu scopul de a crea condiții optime pentru executarea misiunilor de către plutoane ”, explică Marius.

​         În cadrul companiei a avut doar ofițeri tineri, aflați la baza carierei militare. Din cei patru comandanți de plutoane, doar unul a mai avut experiența teatrului de operații. ”Totuși, lipsa experienței a fost compensată cu implicarea, receptivitatea și dorința de a acumula cât mai mult pe timpul pregătirii, iar pe timpul misiunii au demonstrat profesionalism și adaptabilitate, reacționând foarte bine la situațiile cu care s-au confruntat”, ne spune căpitanul Cuțuhan. Toate aceste calități ale micilor lideri, expuse de către comandantul de companie, au făcut ca misiunile și sarcinile Companiei 2 Protecția Forței ”Bulldogs” să fie îndeplinite la cele mai înalte standarde posibile.

Căpitanul Daniel Cucură este comandantul Companiei 3 Protecția Forței ”Cobras” și, când își aduce aminte de începutul carierei de militar, ne spune că: ”Am ales cariera militară deoarece m-au fascinat întotdeauna provocările, iar la 20 de ani a fost o provocare să fac parte din Armata României. În același timp, am fost atras, încă din clasele primare, de uniforma militară, deși, pe vremea aceea, credeam că armata înseamnă doar defilări și ceremoniale, așa cum vedeam eu la televior. În timp, am descoperit că armata înseamnă mult mai mult decât își poate imagina cineva din exterior și mult mai mult decât o profesie: înseamnă disciplină, profesionalism, curaj, experiență deosebită de viață, loialitate, dragoste de țară și multe altele”.
Daniel este cel mai bun exemplu, care demonstrează că dacă îți dorești ceva cu adevărat, cu multă muncă și perseverență îți vei atinge obiectivele. Și–a început cariera militară în urmă cu aproape 16 ani, la Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița”, ca soldat gradat profesionist. Ambiția și dorința de a reuși l-au determinat să acceadă în corpul subofițerilor, lucru ce s-a întâmplat în anul 2004.

În 2007 participa la prima misiune în teatrul de operații din Afganistan, ca ajutor comandant de grupă. Au trecut 12 ani de atunci, perioadă în care Daniel a avansat în cariera militară, reușind să acceadă în corpul ofițerilor. În prezent, se află la a treia misiune în Afganistan ca ofițer, în 2011 și 2014 în calitate de comandant de pluton, iar în prezent este comandant de companie.

”Este o diferență de responsabilitate, de a avea mult mai mulți oameni în subordine și mult mai multe misiuni pe care trebuie să le coordonezi, dar, în același timp, șansa de a evolua la un alt nivel și de a demonstra abilitățile de lider. Ca și comandant de companie, principalul meu obiectiv este, pe lângă executarea cu profesionalism a misiunilor de zi cu zi, întoarcerea acasă cu toţi militarii din subordine şi pentru acest lucru mi-am antrenat cu responsabilitate subordonații, în poligoanele din țară, pregătindu-i pentru tot ce aveau să întâlnească pe teren, inclusiv situaţii limită. Consider că formăm o adevărată echipă care își face treaba cu profesionalism, pasiune și dăruire și, din acest punct de vedere, sunt mândru de subordonații mei, de faptul că sunt comandantul Companiei 3 Protecția Forței ,,Cobras”, ne spune căpitanul Cucură când ne explică diferența între a conduce un pluton și a conduce o companie în teatrul de operații din Afganistan.

Ultimul, dar nu cel din urmă, comandant de companie este locotenentul Florin Rus, cel mai tânăr dintre cei patru. Tânăr, dar nu lipsit de experiență deoarece, și el, este la cea de-a doua misiune în teatrul de operații din Afganistan. Compania 4 Protecția Forței ”Draco”, pe care a condus-o, timp de șase luni, cu dăruire și profesionalism a avut dificila și importanta sarcină de a gestiona accesul de persoane și autovehicule în Baza Aeriană Militară Kandahar.

​A ales cariera militară de mic, de la 14 ani când a fost admis la Colegiul Militar Național ”Mihai Viteazul”. Decizia acelui copil, sprijintă de părinți, l-a făcut să devină omul și ofițerul de azi.
​Prima misiune a venit în anul 2016 alături de militarii Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni”, unde a îndeplinit funcția de comandant pluton.
​Experiența primei misiuni l-a ajutat în sprijinirea comandanților de plutoane, unii fiind la prima misiune: ”de multe chestiuni de care s-au lovit ei, dar și noi la rândul nostru ne-am lovit. I-am perceput foarte ușor și le-am înțeles greutățile și, de cele mai multe ori, am încercat să îi ajutăm exact cum am fi vrut noi să fim ajutați când am fost ca ei”, explică Florin.

​         La final de misiune, se gândește la evoluția sa în carieră, la accederea în statul major al batalionului, la acumularea de noi cunoștințe și la desăvârșirea sa ca militar.

Cei patru comandanți de companie din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”, reprezintă un model de urmat pentru mai tinerii lor colegi, datorită modului lor profesionist de a-și îndeplini sarcinile primite, din dorința lor de a deveni mai buni și de a se perfecționa atât ca militari cât și ca oameni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5