Lume multă, lume bună la Liceul Grăniceresc năsăudean

Liceenii de acum trei decenii de la grănicerescul liceu năsăudean s-au întâlnit sâmbătă, 10 noiembrie 2012, spre a-şi depăna amintirile.
Foştii elevi îşi respectă legământul imprimat pe tabloul de absolvire, „de a nu se despărţi niciodată de copilărie, de adolescenţă şi de tristeţe, deci să trăiască simultan toate vârstele şi să intre cântând cu flacăra lor pe braţe în aula solemnă a maturităţii”.
E mândră diriginta lor, DANA LUPOAE, că întreaga promoţie, întreaga clasă a fost o clasă a succesului. Toţi au conceput munca ca o necesitate vitală, cu pasiunea lucrului bine făcut, ca dovadă toţi au fost învingători, realizându-se în viaţă, cu contribuţii originale, în domeniul didactic, economic şi administrativ, specialităţi zidite în firida inimii lor, ca nişte oameni generoşi, la fel ca şi dascălii ce i-au format, şi generoşi nu pot fi numai acei care au ca da.
Un număr de şase au devenit chimişti, dovada eficienţei lecţiilor de chimie, predate de diriginta lor, care s-a bucurat de personalitate, dând valoare activităţii de laborator. Prof. de chimie Vasile Viman şi Dana Lupoae au determinat elevii să descopere frumuseţea acestui obiect şi să studieze profund pe bază de argumente toate combinaţiile complexe din chimia analitică. Aceste cunoştinţe au avut seva hrănitoare chiar din anii de liceu, aşa cum spun elevii de ieri, chimiştii de azi: Monica Herţa, Livia Mititean, Vasile Moldovan, Clarisa Sângeorzan, Rodica Stoica sau Margareta Sabo, care susţin că anii de liceu le-a deschis apetitul pentru această ramură a ştiinţei, reuşind să descopere tainele chimiei după licenţă şi chiar în activitate, prin perfecţionare şi prin obţinerea de grade didactice sau alte titluri.
Elevii de acum trei decenii au revenit în bănci alături de profesorii lor: Gheorghe Pleş, soţii Haitonic, Dana Pardanschi, Steluţa Someşan, Dorel Coc (directorul de azi), dascăli ce i-au orientat spre definirea vocaţiei de specialişti în domeniul didactic, administrativ, în comerţ, finanţe, agricultură-zootehnie, sport, oameni ajunşi la maturitate, cu copii şi chiar nepoţi, ce şi-au găsit în anii de şcoală timp şi cărţi şi, totodată, prieteni cu care au putut discuta despre cele o mie şi unul de lucruri ce li se păreau pe atunci necesare şi hotărâtoare.
Fiecare elev s-a luptat cu greutăţile vieţii, devenind ei însăşi creatori de bogăţii, cu viziunea unui trecut din adâncul vremurilor încărcate de împliniri a liceului grăniceresc ce se pregăteşte intens pentru aniversarea a 150 ani de existenţă, de păstrare a unui românism curat, împletit cu casa părintească a fiecăruia şi satul copilăriei de unde s-au ridicat cu măreţie şi simplitate.
Gândurile celor prezenţi au fost aşternute într-un caiet de impresii, sub semnătura lor. Astfel: Marieta, Firuca, Magdalena, Ionuţ Câţiu, Ana Diurcă, Vasile Moldovan au spus că: aici, în şcoală, au învăţat să preţuiască frumosul şi să descopere valoarea colaborării bazată pe respect.
Între noi a existat o atmosferă de înţelegere şi prietenie, spune Silviu Lazăr, cu nenumărate medalii pe plan naţional, care se mândreşte cu Năsăudul şi se bucură, are emoţii când întâlneşte la Bucureşti un năsăudean.
Iată un om ce poartă mereu în suflet neamul şi glia năsăudeană, de unde au răsărit atâtea minţi luminate, printre care şi dăscăliţa mea, care este alături de noi şi îi mulţumesc pentru tot ce a făcut în scopul realizării mele pe linie sportivă.
În liceu am fost supravegheat de o strălucită pleiadă de dascăli minunaţi, care au pus mai presus de orice interesele şcolii şi a elevilor lor, au consemnat Cristina, Tania, Adriana, Maria Mărginean şi Măriuca Morariu, fapt pentru care liceul nostru rivaliza cu cele mai bune licee din ţară.
Lecţiile profesorilor noştri ne-au deschis orizonturi nebănuite au spus elevii: Ana Seni (nora directorului lor), Vasile Moţ, Maria Ureche şi că liceul le-a confirmat îndrăzneţe visuri cu privire la tainele ştiinţei, orientându-i spre ceva folositor pentru societate şi că nu poţi fi folositor societăţii decât împlinindu-ţi datoria şi să ai îndrăzneala de timpuriu să-ţi face „debutul” în profesiunea aleasă
De peste ocean, Livia Doina Mititean a transmis un mesaj de solidaritate cu colegii din ţară, cărora le urează o viaţă plină de surprize plăcute, mesaj prezentat de iubiţii săi părinţi, alături de un tort impunător de 4-5 kg ca simbol al zilelor dulci petrecute împreună în minunaţii ani de liceu.
Aducem sincere mulţumiri soţilor şi soţiilor absolvenţilor de acum trei decenii, care şi-au făcut timp pentru o zi de destindere alături de cei dragi. Convinşi că delectarea face parte din fiinţa noastră ca un corolar adânc şi un sentiment de satisfacţie produs în acest caz de întâlnirea cu colegii de liceu.

Comentarii

26/07/22 13:15
Maris Horia

Bună ziua ,
Deși am speranțe infime, va rog, dacă aveți date de contact ale doamnei profesoare Dana Pardanschi sa-i comunicați pe adresa de mail horia.maris@ gmail.com, sau sa-i dați dânsei adresa mea de mail.
Sunt o ruda mai in departa si am pierdut acum multi ani legatura.
Va mulțumesc,
Maris

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5