Mame minore. 80 de fete însărcinate, înregistrate în primele 3 luni! Cum acţionează autorităţile!
Problema „Mamelor minore” din Bistriţa-Năsăud a fost abordată în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural. Încă din capul locului, prefectul Stelian Dolha a precizat că acest fenomen a cunoscut un trend ascendent la nivelul judeţului, îngrijorător fiind faptul că cinci dintre cele 80 de minore însărcinate, luate în evidenţă în primele 3 luni, au chiar sub 15 ani. Constituirea grupului de lucru la nivel judeţean şi stabilirea principalelor obiective în elaborarea strategiei judeţene pe termen mediu şi lung în vederea prevenirii şi diminuării fenomenului au fost punctate de reprezentanţii instituţiilor implicate.
Potrivit datelor statistice de la DSP B-N, numai în primele trei luni ale anului, în judeţul nostru sunt luate în evidenţă 75 de fete însărcinate cu vârsta între 15 şi 19 ani şi 5 minore însărcinate care nu au împlinit sub 15 ani. Aceleaşi date arată că în primele 3 luni, au fost înregistrate 41 de întreruperi de sarcină în rândul acestor adolescente.
Asistentul medical Cristina Muşină, preşedinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Filiala Bistrița-Năsăud, a precizat că asistenţii medicali pot fi o resursă importantă în ameliorarea acestei probleme, adăugând că pilonul principal îl constituie informarea şi educarea tinerilor. Potrivit acesteia, pot fi implicaţi asistenţii comunitari în zona rurală, acolo unde sunt mai frecvente naşterile la adolescente, dar şi asistenţii medicali din cabinetele şcolare sau asistenţi medicali formatori. De asemenea, Cristina Muşina a atras atenţia asupra necesităţii adaptării mesajului pentru tineri şi a implicării părinţilor în abordarea acestei teme.
Sociologul Mirela Parker de la DSP B-N a subliniat importanţa coerenţei unei astfel de acţiuni, după modelul britanic care a reuşit să reducă acest fenomen al sarcinilor nedorite la minore pe parcursul mai multor ani. Aceasta a evidenţiat şi necesitatea creionării unui profil al adolescentei care ajunge într-o astfel de situaţie. Printre acţiunile propuse în acest an de DSP BN, se numără elaborarea de materiale specifice, formarea de tineri voluntari, peer-educators/ educatie de la egal la egal, activităţi de informare în centre de protecţia copilului, la asistenţi maternali, activități de prevenire sarcina în colaborare cu cabinetele de Planificare Familială sau activităţi în cadrul campaniilor din calendarul sănătății - Ziua Mondială a Contracepţiei, Ziua Eliminării Violenţei Împotriva Femeilor, Luna prevenirii boli transmibile/ sexuale etc.
Directorul executiv adjunct Crina Andreica de la DGASPC B-N a menţionat că, pe parcursul anului trecut, în evidențele instituţiei au fost înregistrate 30 de minore gravide. Dintre acestea, doar 10 frecventau cursurile şcolare, iar două sunt mame a 2 respectiv 3 copii. Mama minoră cu vârsta cea mai fragedă, 13 ani şi 7 luni. Nu a fost înregistrat niciun caz de abandon al copilului în unităţi sanitare din partea mamelor minore. Potrivit acesteia, DGASPC BN va distribui materiale informativ- preventive cu tema “Trăieşte-ţi copilăria! Mai bine copil, decât copil cu copil!”, va derula o campanie pentru responsabilizarea părinţilor cu privire la promovarea şi respectarea drepturilor copilului, prevenirea şi combaterea abuzului/neglijării/ exploatării, a abandonului în unităţi sanitare şi a sarcinii nedorite, dar şi o promovare a drepturilor copilului şi importanţa respectării lor (dreptul la sănătate şi educaţie).
Comisarul şef Claudiu Jurcan, adjunct al şefului IPJ BN, a punctat necesitatea cunoaşterii prevederilor art. 220 din Codul Penal cu privire la actul sexual cu un minor, mai ales că au fost înăsprite şi pedepsele. Numai anul trecut au fost 43 de dosare pentru săvârşirea acestei infracţiuni, iar în primele patru luni au fost înregistrate alte 21 de dosare. În multe cazuri, Poliţia s-a sesizat din oficiu.
Nu în ultimul rând, inspectorul şcolar Aurelia Dan a prezentat activitățile desfășurate la nivelul instituțiilor de învățământ preuniversitar din județul Bistrița Năsăud în domeniul educație pentru viață, în acest an școlar. Potrivit acesteia, activităţile se desfăşoară pe 3 paliere, şi anume domeniul curricular, adică în cadrul orelor de curs, prin abordarea conținuturilor specifice la disciplinele biologie, consiliere și dezvoltare personală (nivel gimnazial și liceal) şi în cadrul disciplinelor opționale ”Educație pentru sănătate” - ciclul primar, gimnazial; ”Pregătiți pentru viață - educație pentru viață și comunitate” - ciclul primar, gimnazial; ”Adolescență și autocunoaștere” - ciclul liceal. De altfel, disciplina CDS Educație pentru sănătate se implementează în anul școlar 2020-2021 în 26 de unități de învățământ (17 în mediul rural și 9 în mediul urban), beneficiarii direcți sunt 1161 de elevi (535 din mediul rural și 626 din mediul urban). De asemenea, în şcoli au fost derulate campanii de conștientizare, sesiuni de informare a elevilor și părinților, dezbateri, studii de caz, prezentări pe această temă, în parteneriat cu instituții publice, asociații, ONG-uri. Cele mai cunoscute sunt programul educațional Always pentru elevele de clasa a V-a inițiat de compania Ministerul Educației și P&G Marketing România SRL - implementat în peste 50% dintre unitățile de învățământ din județ şi programul național ”Necenzurat” - liceal - inițiat de Agenția Națională Antidrog, implementat în 10% dintre unitățile de învățământ liceal.
De asemenea, au fost derulate programe naționale/județene inițiate de Ministerul Educației, ISJ BN şi alţi parteneri instituționali, precum Programul de pregătire pe teme de educație pentru sănătate și prim ajutor ”Academia Sanitarii Pricepuți”, care are un modul dedicat temei ”Igiena și sexualitatea la adolescenți”.
Citiţi şi:
- Bistriţa-Năsăud, judeţul cu cele mai multe copile însărcinate
- Mirela Parker: 5 din 10 gravide minore nu au fost controlate de medicul ginecolog
- Bistriţa-Năsăud, locul 28 în ierarhizarea judeţelor ţării ca nivel ridicat de educaţie
- Directorul Vali Ganea, managerul proiectului european Educația face diferența, implementat la Liceul Tehnologic din Rodna
- Vulnerabilitate de adolescent
Comentarii
Poi daca nu au sita de " muste si tzantzari " la geamuri...
Adaugă comentariu nou