Managerul Gabriel Lazany: Un ortoped poate interveni la copii, doar dacă viaţa e pusă în pericol. Dacă e stabil, trebuie să-l trimitem la un specialist pediatru

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a declarat că medicii ortopezi nu pot interveni la cazurile în care sunt implicaţi copii, doar dacă viaţa acestora este pusă în pericol, altfel, caeştia trebuie direcţionaţi către specialiştii din spitalele de copii, conform prevederilor legale.

„Ortopedia pediatrică e o problemă. Doar în România există această specialitate medicală de ortopedie pediatrică, care este recunoscută doar în ţara noastră. În ţările europene, ortopedia pediatrică nu există ca specialitate, ea fiind inclusă în ortopedia de adulţi. Acesta este motivul pentru care tinerii absolvenţi de medicină nu prea optează pentru această specialitate. Ei nu au altă opţiune decât a lucra în România şi ei vor să aibă o deschidere şi către alte regiuni. Nu ştiu dacă vom reuşi să aducem la Bistriţa un ortoped pediatru. Ortopezii noştri nu se ocupă de copii pentru că în curricula din România există specialitatea de ortopedie pediatrică”, a explicat managerul Lazany, fiind întrebat de ce pentru o fractură de claviculă un copil este trimis la Târgu Mureş.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă a precizat că în conformitate cu legea din România, la orice urgenţă medicală – dacă viaţa pacientului este pusă în pericol -  medicul trebuie să intervină. „Aşadar, un ortoped de adult, pe un copil care are viaţa în pericol, va interveni, pentru că îi permite legea, dar dacă viaţa lui nu este în pericol şi poate fi temporizat, atunci trebuie să-l trimită către un medic specialist”, a adpugat Gabriel Lazany.

Potrivit acestuia, specialităţile ce ţin de chirurgia pediatrică trebuie privite per ansamblu, asta pentru că la amenajarea unei secţii pentru copii, conform prevederilor legale din România, trebuie organizate „circuite separate, căi de acces separate, săli de operaţii, săli de tratament separate”. „De aceea, ce vedeţi în România, sunt spitale special construite pentru copii. Nu cred că la Bistriţa va fi vreodată o secţie de chirurgie pediatrică. Avem un specialist de chirurgie pediatrică, pe doamna Larisa Moldovan, anul trecut a avut 220 de intervenţii chirurgicale, dar cazurile de urgenţă majoră de obicei se transferă către spitalele de copii, unde există toate specialităţile”, a mai spus el.

         În context, preşedintele Consiliului Judeţean a menţionat că ar trebui să fie făcută o propunere ca reglementările să fie modificate astfel încât specialiştii ortopezi să poată aborda şi cazuri din zona pediatrică.  „Voi cere colegilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă să facă propunerea şi o voi trimite mai departe pentru a da voie medicilor specialişti să poată interveni şi în zona pediatrică, pentru că Bogdan Bumbu şi alţi colegi de-ai noştri care sunt foarte buni sunt convins că ar face treaba asta. Dacă interzice legea, nu are cum, nu îşi pot asuma. Trebuie făcută modificarea, doar să le permită să intervină şi la cazurile de copii, nu să desfiinţăm specialitatea. Un spital judeţean cum este Bistriţa nu-şi poate permite să creeze o secţie pediatrică cu toţi specialiştii, de aceea au fost create spitalele de copii la nivel regional”, a completat preşedintele Moldovan.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5