Mândru de Parva

Părvenii se mândresc cu satul lor, cum puţini dintre noi ştim sau mai vrem să simţim. E sentimentul apartenenţei la un pământ, la o comunitate, iar nimeni şi nimic în lume  - cel puţin acum - nu i-ar determina să accepte o altă variantă.

         Aşadar, atenţie mare cu reorganizarea teritorial-administrativă, spunea primarul Ioan Strugari. 

         „Cei care se gândesc la reorganizare, să o lase mai moale. Parva rămâne comună, indiferent de ceea ce se întâmplă, chiar dacă murim de foame şi trăim ca Paşcu prin munţi. Ne dorim asta, suntem mândri de comuna asta”.

 

         “Împreună pentru libertate”, sub această titulatură a fost marcată, duminică, trecerea a 25 ani de la revolta părvenilor împotriva sistemului comunist.

         Natu Căluş, Traian Sângeorzan, Toma Rus, Simion Dumitrean, Simion Ordace, Trandafir Călini, Niculai Ordace  -   “dăscăliţi” de dascălii satului Mircea Daroşi şi Traian Parva Săsărman - sunt doar câţiva dintre cei care au semnat o filă de istorie nu doar pentru Parva sau Bistriţa-Năsăud, ci pentru întreaga Românie, chiar dacă filmul acelor evenimente ale începutului de an 1989 sunt încă necunoscute pentru mulţi conjudeţeni. Momentele de atunci, din 4 ianuarie 1989, când a venit orânduirea să anunţe desfiinţarea comunei, iat autorităţile au fost sechestrate, şi până la victoria finală, de peste trei săptămâni, au fost rememorate pe scenă. Când frica stăpânea o societate, cânt totul era monitorizat de o Securitate, părvenii au mers cu "memoriul" la Bucureşti, "la ministrul cu sistematizarea Gheorghe Oprea" pentru a-i spune că vor să fie ...Părveni. Şi părveni au rămas.

 

*** 

         În deschiderea evenimentului, elevii Şcolii Gimnaziale "Vasile Scurtu" din Parva  - coordonaţi de cadrele didactice Corina Vencsel, Marina Flore şi Alexandra Buhai  - au intonat Imnul Naţional, iar apoi copiii au prezentat sceneta "Moş Ion Roată şi Unirea". Ulterior, pe muzica Fanfarei din Rodna, copiii, sătenii şi oficialităţile au străbătut comuna, până la Monumentul Eroilor, pentru a-I pomeni în rugăciune şi a depune jerbe şi coroane de flori.

 

***

         Prefectul Ioan Ţintean: Există o mândrie aparte că eşti locuitor al comunei Parva

         „Am venit să vă acordăm respectul pentru trecutul, prezentul şi viitorul dumneavoastră din Parva, pentru mândria de a fi părvean. Cum spune cronicarul, acele comunităţi care ştiu să-şi respecte trecutul şi să-ţi poarte cu mândrie tradiţia merită să fie respectate mereu de cei din viitor. Am venit să vă mai aducem un cuvânt de mulţumire, în  numele celor pe care îi reprezentăm vremelnic – Guvernul României.

         Eu am convingerea că nu multe localităţi sunt atât de mândre de ceea ce au înfăptuit de-a lungul anilor, aşa cum simt locuitorii comunei dumneavoastră. Există o mândrie aparte că eşti locuitor al comunei Parva. Poate că şi dârzenia cu care v-aţi apărat drepturile începând de la trecutul grăniceresc şi până în zilele noastre v-a călit şi nu v-a fost frică vreodată de ameninţări, ba, mai mult, aţi învins de fiecare dată şi astăzi, prin ceea ce aţi făcut prin programele locale, aţi dovedit că puteţi fi o comună atât de frumoasă, chiar dacă relieful şi împrejurimile nu v-au fost favorabile”.

 

 

Vicepreşedintele Alexandru Pugna: Suntem părtaşi la o lecţie vie de istorie

         „Vă mărturisesc că a fost emoţionant să fiu părtaş la o adevărată lecţie de istorie, o lecţie deschisă, o lecţie vie, povestită în faţa tuturor de protagoniştii de acum 25 ani.

         Ne aflăm în preajma unei zile foarte importante pentru întreg neamul românesc, 155 ani de la Mica Unire, de la momentul în care neamul românesc a început să se adune. Cred că pentru fiecare dintre noi, acel îndemn al moşilor şi strămoşilor noştri, de unire, de adunare a forţelor, este astăzi foarte valabil şi pentru noi.

         Cred că atât forţele politice cât şi cele administrative trebuie să urmeze acel îndemn şi să uităm de toate cele care ne separă, pentru mai binele tuturor. Mai ales pentru aceşti copii, care merită mai mult decât am avut noi”.     

 

Ioan Oltean, despre căderea comunismului: A început la Parva şi s-a încheiat la Bucureşti

         „Am asistat la o adevărată lecţie de istorie. A fost un act de curaj formidabil ce s-a întâmplat în 4 ianuarie 1989, aici, în Parva. Un act de curaj nebunesc. Puţini oameni ai ţării aveau la vremea aceea puterea de a înfrunta autorităţile, de a înfrunta cumplita şi cunoscuta Securitate românească. Aici, oamenii au degajat un proces pe care – vreau să reţineţi, a început la Parva în 4 ianuarie şi s-a terminat la Bucureşti, în decembrie 1989. Puţină lume a reuşit să facă legătura între aceste evenimente. (...) Început de an, sfârşit de an. Început în forţă, închidere în forţă.

         S-a dovedit atunci şi de-a lungul timpului în istorie, că toate evenimentele le produc masele. Oameni mulţi, şi nu elitele. Elitele pot să conducă, dar fără mase, fără cei mulţi, un eveniment marcant nu se poate produce. S-a văzut la Parva, unde 300-400 de oameni au sechestrat autorităţile. Un eveniment pe care autorităţile au încercat să-l închidă, să nu se afle de el, să nu se afle că undeva, într-un capăt de lume, în Parva, cineva a avut curaj să înfrunte regimul. Iată că de 25 ani comuna Parva există şi s-a dezvoltat tocmai datorită acelui moment formidabil. Astăzi, Parva este una dintre cele mai frumoase comune.

         Mă înclin cu toată recunoştinţa în faţa celor care acum 25 ani au avut curajul să lupte pentru menţinerea primăriei, pentru menţinerea acestei comune şi sunt absolut convins că toţi sunteţi hotărâţi să o faceţi în continuare”.

 

Senatorul Ioan Deneş: Cei care au uitat să fie mândri că sunt români să înveţe de la dumneavoastră

         „Nicolae Iorga, marele om al românilor, spunea că istoria nu reprezintă evenimentele care am fi vrut să se întâmple, ci evenimentele care s-au întâmplat. Faptul că strămoşii noştri ne-au lăsat o istorie cu care nu ne este ruşine şi suntem mândri cu ea se datorează acestor oameni. Ţărani îmbrăcaţi în haine albe, cu un brâu lat, cu opinci şi cu cuşma în cap au făcut să vorbim pe această scenă româneşte.

         Mult respect pentru ei şi mult respect pentru dumneavoastră care aţi stat  mândri şi cu pieptul scos împotriva celor care au trecut vremelnic pe aici, pe la noi.

         Rămâneţi români adevăraţi şi toţi cei care au uitat să respecte şi să fie mândri că sunt români să înveţe de la dumneavoastră ce înseamnă să fii român. Mulţumesc, dragi părveni, pentru ceea ce sunteţi şi îmi veţi rămâne aşa cu mi-aşi fost până acum, dragi”.

 

Deputat Daniel Suciu: Vă felicit pentru că aţi fost curajoşi

„Din respect pentru Parva şi pentru părveni şi pentru domnul primar am venit să vă comemorăm eroii, curajul dumneavoastră, tăria de caracter  şi ceea ce faceţi zi de zi.

         Vă felicit pentru faptul că aţi învins un sistem, şi nu a fost uşor. Vă felicit că aţi fost curajoşi”.

 

 

Părvenii s-au prins în “Hora someşană”

         Seara, cu mic, cu mare, părvenii au ieşit la joc. La Căminul cultural au venit să le cânte interpreţii Mirela Petruş, Marcel Avram, Cristina Bugnar, Paul Ban, Olimpia Guzu, Radu Arcălean, Nina Bug, Adina Băieşiu, Crstina Livia Scurtu, Alina Ceuca şi orchestra condusă de Florin Sas.

.............................................

 
Citiţi ediţia print de mâine. 

Comentarii

29/01/14 09:10
ion rus

O vrăjeală. Poetul Mihai I. Vlad a orchestrat din umbră toată beuta de la Parva. În rest nu a fost nimic, decât lauda de acum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5