Marele Premiu al Festivalului „Coşbuc” merge la Bucureşti
Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor, casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, organizează, în aceste zile, cea de-a 24-a ediţie a Colocviilor „George Coşbuc”. Manifestările au debutat ieri dimineaţă, la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor, cu jurizarea volumelor şi manuscriselor înscrise în Festivalul Naţional de Poezie, de către un juriu prezidat de Nicolae Prelipceanu – redactor şef „Viaţa românească”, şi format din Petru Poantă, Nicolae Băciuţ, Virgil Raţiu, Ioan Pintea, Florin Şindrilaru, Olimpiu Nuşfelean, Ion Moise. După cum ne informează directorul festivalului, Alexandru Câţcăuan, în concurs au intrat 36 de manuscrise şi 26 de titluri.
La secţiunea volume publicate, Marele premiu a fost obţinut de Cătălina Cădinoiu, din Bucureşti, pentru volumul „Nuferii mor în cadă”, apărut la Editura Cartea Românească. Premiul I a fost obţinut de Ion Maria, din Craiova, cu volumul „Povestiri din cartierul de Est”, Ed. Brumar, premiul II – Virgil Diaconu, din Piteşti, cu volumul „Lepre şi sfinţi”, Ed. Convorbiri literare” şi premiul III – Echim Vancea din Sighetul Marmaţiei, cu cartea „Portret restant după o noapte albă”, Ed. Eikon.
Diplome speciale au fost obţinute de bistriţenii Ioan Borşa şi Ştefan Veşcari pentru volumele „Virtuali în infinit”, Ed. Karuna şi „Dezbrăcat de umbră”, Ed. Nova Didactica. O altă diplomă specială a mers la Suceava pentru volumul „Înţelegerea tainelor”, Ed. Tipo Moldova, semnat de Liviu Popescu.
La secţiunea manuscrise, premiul I şi al revistei „Mişcarea literară” l-a primit Carmen Păduraru din Braşov, premiul II şi al revistei „Verso” – Gabriela Ivaşcu din Ştefăneşti, premiul III şi al revistei „Convorbiri lizerare” – George Alexandru Serediuc din Ipoteşti. Revista „Astra” a acordat un premiul Irinei Roxana Georgescu din Medgidia, iar „Mesagerul literar şi artistic” lui George Chiriac din Oneşti. Manifestările au continuat ieri la Muzeul Memorial „George Coşbuc” din Hordou cu colocviul „90 de ani de la moartea poetului”, moderat de criticul literar Petru Poantă, şi directorul Muzeului, Constantin Catalano. Aseară, scriitorii prezenţi din toate colţurile ţării au urmărit un recital folk cu Florin Săsărman şi George Munteanu. Astăzi, de la ora 9.00, va fi vizitat Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu” din Prislop, iar la ora 11.00, Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud. Muzeul de Artă Comparată Sângeorz Băi îi va primi pe poeţi la ora 12.00. Aici, în moderarea scriitorilor Nicolae Prelipceanu de la „Viaţa românească” şi Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud. Va urma festivitatea de premiere a laureaţilor concursului de poezie, recitalul acestora şi un microconcert de muzică cultă.
Adaugă comentariu nou