Margareta Pop, bibliotecar Casa Corpului Didactic BN: Lectura în bibliotecile și unitățile de învățământ din județ

Inițiat de Casa Corpului Didactic, proiectul educațional „Ce Carte Dăruiești”, aflat la ediția a II-a, implică elevi din unitățile de învățământ din județ angrenați în activități de dezvoltare a competențelor de cultura lecturii și cultura informației, prin apropierea empatică de literatură prin valorificarea imaginației și creativității. Conform evaluării de etapă, prima activitate din proiect, organizată în luna februarie, cu ocazia „Zilei Naționale a Lecturii”, a implicat 26 unități de învățământ, 88 cadre didactice (bibliotecari și profesori), cu participarea a 899 elevi din ciclul gimnazial și 268 din învățământul liceal. Participanții și-au ales câte un atelier: de lectură sau lectură publică/ prezentare de carte sau jocuri de rol/ scenete/ adaptări, pe care le-au realizat. Coordonați de bibliotecari sau profesori de limba și literatura română, echipele înscrise au realizat scurte filmulețe sau câteva fotografii din timpul activității, care au fost diseminate pe pagina de facebook a unităților de învățământ și a Casei Corpului Didactic.

Următoarea activitate va avea loc în data de 21 martie, de „Ziua Internațională a Poeziei”, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița. Cu această ocazie, va fi organizat un recital de poezie, un adevărat maraton de lectură, având ca protagoniști elevi iubitori de poezie, care vor recita din creațiile proprii scrise de ei și selectate la nivel de unitate, pentru acest eveniment.

Ultima activitate din acest proiect se va desfășura în perioada mai-iunie a anului în curs și presupune un proces de colectare de carte, organizat în instituțiile de învățământ implicate. Reprezentanții Asociației „Tineri pentru comunitate”, parteneri în proiect,  vor identifica școlile în care este necesară donația de carte, vor distribui cărțile colectate și vor susține activități cu elevii, în preajma zilei de „1 Iunie”.

            Un alt proiect, coordonat la nivelul județului nostru de către  Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud, este Festivalul-concurs „CDIdei în cărți”. Este proiectul Centrului Județean de Excelență Sibiu, care în acest an a ajuns la ediția a VIII-a, și este inclus în Lista activităților educative internaționale, naționale, regionale și interjudețene organizate în anul școlar 2022 – 2023, cofinanțate de Ministerul Educației, aprobată prin Ordinul ministrului nr. 3612/31.01.2023.

În luna februarie s-a lansat proiectul, de asemenea, conform calendarului, s-a finalizat  etapa de înscriere a unităților de învățământ, iar în această perioadă se derulează înscrierea elevilor la festivalul-concurs. În perioada martie- mai 2023 va avea loc pregătirea echipelor de elevi și realizarea produselor solicitate în proiect.

La fel ca și proiectul anterior, acest proiect pune accent pe valorizarea structurilor infodocumentare din județ - resurse în educația nonformală, dezvoltarea parteneriatelor educaționale și conștientizarea importanței pe care o are lectura în construirea și desăvârșirea personalității elevilor.

În cadrul Festivalului CDIdei în cărți, elevii în echipe de câte trei, coordonați de un cadru didactic sau un bibliotecar, aleg o lucrare pe care o citesc și vor realiza următoarele produse: fișa lucrării citite; jurnalul echipei; un „obiect reprezentativ" care poate fi macheta unei secvențe reprezentative din lucrarea citită/ filmul de promovare a cărții (book trailer)/ afiș în format fizic/afiș în format digital, pentru promovarea cărții citite. Elevii vor pregăti o prezentare orală, de cel mult 10 minute, a obiectului reprezentativ și a cărții. Etapa județeană a Festivalului național “CDIdei în cărţi” va avea loc în perioada mai-iunie 2023, iar etapa națională va avea loc în perioada iulie-octombrie 2023.

 

bibl. Margareta POP,

Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5