Mari personalități din lumea antică: Nabucodonosor al II- lea
Ajunge conducător al regatului Noului Babilon, fiind fiul lui Nabopalassar, cel care înlăturase dominația assiriană, înfrângând armatele orașelor-state vecine și distrugând orașul Ninive.
Profetul Ieremia, relatează faptul că în anul 605 î. Hr. , lângă Karkemiș, pe Eufrat, Nabucodonosor al II-lea înfrânge armata egipteană și o urmărește până la frontierele Egiptului, apoi se întoarce și ocupă tronul Babilonului după moartea tatălui său Nabopalassar.
În lunga sa domnie de peste patru decenii, el se va afirma ca un bun conducător militar, un bun organizator administrativ, dar și prin ridicarea unor construcții mărețe care au redat faima Babilonului de odinioară. Grecul Pausanias afirma că ... „Babilonul a fost cel mai mare oraș pe care soarele l-a văzut în drumul său, având 100 de porți cu totul de aramă prin care se pătrundea în oraș prin zidul ce îl înconjura. Orașul avea case cu trei și patru etaje și străzi drepte care duceau spre fluviul Eufrat”. Poarta zeiței Iștar, reconstituită de arheologi, ne apare flancată de patru mari turnuri de 12 m. înălțime, placate cu cărămizi emailate de culoare albastră. Între construcțiile ridicate se distingea un „turn a lui Babel”, descris în Biblie, dar și de istoricul Herodot și geograful Strabo, cu o bază de formă pătrată cu latura de 480 m, înalt de 50 m, cu șapte etaje vopsite în culori diferite, pe ultimul etaj fiind amplasată statuie de aur a zeului Marduk. De aici se puteau face observații astronomice de către preoții inițiați. Legenda ne spune că inițial acest turn trebuia înălțat până la ceruri, dar nu s-a putut din cauza ... „încurcării limbilor”. O altă mărturie a faimei Babilonului sunt ... „Grădinile suspendate ale Semiramidei”, soția lui Nabucodonosor al II-lea, o construcție monumentală în formă de amfiteatru, 123/123 m, cu mai multe terase pe care au fost plantați copaci, pomi fructiferi, arbuști, flori și iarbă, astfel că aici, regele, regina și membri curții, puteau petrece momente plăcute feriți de soarele arzător și vânturile aducătoare de nisip și uscăciune. Un sistem ingenios de scripeți și găleți asigura apa pentru vegetație distribuită prin canale și tuburi în stratul de pământ unde plantele își aveau înfipte rădăcinile.
Se crede că Alexandru Macedon, bolnav de febră, ar fi fost adus în acest mediu răcoros al grădinilor unde a murit în anul 323 î. Hr.
Treptat, gloria Babilonului a pălit, mai ales după moartea lui Nabucodonosor al II-lea în 562 î.Hr. , adeverindu-se spusele prorocilor evreilor deportați în Babilon, unde au muncit în condiții foarte grele, mai ales la construcțiile ridicate aici.
Pe locul unde odinioară se întindea falnicul Babilon, se văd azi ruine care mai ascund încă multe ... „taine”.
Adaugă comentariu nou