Mari personalități din lumea antică - Hammurabi (1792 – 1750 î.Hr.)

prof. Augustin Rus

      Pe ambele maluri ale fluviului Eufrat ce străbate Câmpia Mesopotamiei, înainte de vărsarea în Golgul Persic, regiune cunoscută în antichitate și sub numele de „Cornul fertil”, a fost întemeiat, prin mileniul al III-lea î.Hr. orașul Babilon. La începuturile sale făcea parte din regatul sumero-akkadian, până când se desprinde de acesta și începe o politică de cuceriri, atingând culmea puterii sale politice și militare sub domnia regelui Hammurabi, care reușește să unifice întreaga Mesopotamie sub conducerea sa. Evenimentele din timpul domniei sale, de aproape patru decenii, ne sunt în parte cunoscute datorită textelor de pe tăblițele de lut descoperite în săpăturile arheologice de la Babilon și denumite „documente de lut”. Descifrarea lor, a scos în evidență faptul că Hammurabi a fost un „conducător prudent, șiret, gata să-și lovească adversarul la timpul oportun, administrator grijuliu, reformator, bun cunoscător al legilor”, pe care le-a sintetizat într-o culegere numită „Codul lui Hammurabi” săpată în scrierea cuneiformă pe o coloană de andezid, descoperită de arheologul francez Jacques de Morgan în 1901, care a trimis-o la Paris la Muzeul Luvru.

   Prosperitatea regatului Babilonului sub conducerea lui Hammurabi avea la bază o agricultură ce beneficia de o rețea de canale de irigații ce unea apele Tigrului și Eufratului care asigura apa pentru culturile de grâu, curmali, legume etc. obținându-se o producție necesară pentru hrana populației dar și rezerve pentru armata cu ajutorul căreia a zdrobit nesupunerea orașelor-state învecinate.

   Spre Babilon se îndreptau și marile drumuri comerciale venite dinspre Golful Persic pe ocean și mare, dar și de pe uscat, între orașele-state din zonă, de unde se aduceau mari cantități de aramă, ivoriu, metale scumpe, pietre prețioase, țesături, piei etc., mărfuri care își continuau drumul cu caravanele spre ținuturi îndepărtate, sau ajungeau în depozitele regale.

   Grijuliu cu supușii, oameni simpli de la care încasa impozite, ori își recruta soldați, Hammurabi, a supus orașele-state din apropiere sau chiar mai departe de Babilon, urmărind să realizeze o unitate a întregii Mesopotamii. Urmașii săi nu au reușit să mențină mult timp unitatea imperiului, care s-a prăbușit sub năvălirile din afara sa. Abia după aproape un mileniu, Nabucodonosor al II-lea o să reînvie gloria Babilonului de odinioară. Oare câți din cei ce locuiesc azi în această zonă cunosc istoria acestor locuri.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5