Medalion literar Mihai Eminescu

Traian Săsărman

În organizarea Casei de Cultură a Sindicatelor, a Cenaclului Literar George Coşbuc, a revistei Mişcarea literară şi a Palatului Copiilor din Bistriţa, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, a avut loc Medalionul Mihai Eminescu, menit să pună în valoare creaţia eminesciană, să cultive interesul pentru opera marelui poet şi pentru literatura română în general, să dea expresie preocupărilor de lectură şi de creaţie ale condeierilor bistriţeni, într-o bună măsură elevi iubitori de frumos.
În cadrul programului, coordonat de Alexandru Câţcăuan, director al C. C. S., scriitorul Virgil Raţiu a vorbit despre poezia religioasă, Olimpiu Nuşfelean şi Mircea Măluţ au prezentat a doua ediţie a Cărţii de rugăciuniţe semnată de Virgil Raţiu, apărută la Editura Charmides, Bistriţa, 2016, iar elevi ai cercului de teatru şi ai grupei de italiană creativă de la Palatul Copiilor, îndrumaţi de profesorii Ioan Sabin Mureşan şi Ionela-Silvia Nuşfelean, au prezentat, sub titlul Poştaşul stelar, un scenariu liric bilingv.
Referindu-se la marea operă a poetului naţional al românilor, Virgil Raţiu a vorbit despre receptarea creaţiei sale în actualitate, despre controversele care apar din când în când privind valoarea acestei creaţii, dar s-a oprit mai ales asupra poeziei religioase a poetului, venind, printr-o lectură emoţionantă, cu exemple revelatorii. Poezia religioasă a lui Mihai Eminescu constituie o parte semnificativă a operei sale, aspect pe care trebuie să-l avem mai mult în atenţie.
Înainte de a prezenta Cartea de rugăciuniţe, Olimpiu Nuşfelean a făcut o referire la momentul omagial, accentuând faptul că Eminescu este şi merită să fie omagiat mereu prin lectura creaţiei sale, a literaturii actuale de calitate, prin contribuţia fiecărui creator la înălţarea limbii române, pe care Eminescu a urcat-o cel mai sus prin arta creaţiei sale. Cartea semnată de Virgil Raţiu, la cea de a doua ediţie, continuă să fie un eveniment literar de excepţie, interesantă pentru un prozator, dovedind sensibilitate, artă poetică, intuiţie a condiţiei cititorului căruia i se adresează, fiind un fel de carte de învăţătură pentru iniţiere în taina credinţei, în dialogul cu Dumnezeu, pe care îl vom desfăşura întreaga viaţă. Mircea Măluţ şi-a început şi el intervenţia vorbind mai întâi despre rolul lui Eminescu în afirmarea identităţii naţionale a românilor, tendinţă asupra căreia ar trebui să punem mai tare accentul. Referitor la cartea lui Virgil Raţiu, poetul şi criticul literar Mircea Măluţ a remarcat reuşita artistică a poeziilor, importanţa aspectelor exprimate, fiind convins că micii lectori ai ei o vor citit cu mult interes. Cartea beneficiază şi de frumoase ilustraţii semnate de pictorul Marcel Lupşe.
Poştaşul stelar, Călin Tudurachi, a urcat pe scenă, având tolba plină de „scrisori” de lumină, poezii religioase, scrise de Mihai Eminescu şi de Virgil Raţiu, adresate recitatorilor din grupa de Poezia Credinţei. Scenariul liric bilingv al elevilor de la Palat a fost creat din ideile copiilor – „E ceasul Luceafărului!” ~ Teodora Burje, „Eminescu, oare ne vezi?” ~ Bogdan Tabără „ Virgil Raţiu, te rog nu mai plânge!”~ Ioana Părăuan, „Doamne, îngeraşii mei, conduceţi luntriţa,/ să putem ajunge la Rugăciuniţă!”~ Mălina Moldovan, „Poezii cu farmec mult/ Cu luceferi şi cu stele,/ Tare dragi inimii mele.” ~Alex Rus, „Eminescu, mai am o întrebare: Cum e acolo sus?” – Călin Tudurachi etc., copii aflaţi în primele clase. Cele mai active eleve de la grupa de italiană ~ Ioana Valea şi Maria Bălan ~ au tradus, cu sprijinul profesorului lor, Ioan Sabin Mureşan, şi au interpretat „rugăciuniţe” în limba lui Dante. Entuziasmul şi sensibilitatea copiilor dau dovadă despre viul Poeziei Credinţei.
Poştaşul stelar a adus şi un pachet de la Radio Târgu Mureş pentru Revista Mişcarea literară – un calendar ilustrat cu o fotografie reprezentând redacţia publicaţiei bistriţene în dialog cu oameni de cultură ai Mureşului, la Radio România Târgu-Mureş, în emisiunea Vitralii, coordonată de poetul şi jurnalistul Valentin Marica.
La final, poetul Virgil Raţiu a oferit din toată inima autografe copiilor iubitori de poezie şi publicului stelar. Portretul lui Mihai Eminescu, în creion, realizat de Alexia Dohotari, de la cercul de pictură al Palatului, coordonat de profesoara Diana Morar, privea din copacul cu îngeri. Îngeri multicolori ai micilor artişti au zburat spre scriitori şi apropiaţii lor. O întâlnire frumoasă, sub semnul Luceafărului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5