In memoriam Floarea Trif de pe Valea Bârgăului
-
View the full image
Floarea Trif împreună cu fiica Livia Sărățean (26.02.1945 – 20.10.2021) și nepoata Ioana-Liviuța
Floarea Trif (20.04.1917 - 03.11.2006) a fost soră cu Raveca Oarcăsu, mama criticului literar, poetului și eseistului Ion Oarcăsu, născut la 22 iunie 1925, în Josenii Bârgăului, decedat la Cluj-Napoca, la 09.03.2000, în aceeași zi cu verișorul său, părintele iconom stavrofor Eugen Trif ( 05.08.1942 – 09.03.2000), vrednic și merituos succesor al părintelui protopop iconom stavrofor Pop Augustin ( 26.11.1901 – 10/11.10.1944 - 08.03.1985) de la Mijloceni, campionul sacrificiilor pe altarul bisericii noastre naţionale şi al neamului românesc, supraviețuitor miraculos al Masacrului abominabil din noaptea de 10/11.10.1944 de la Prundu Bârgăului, probabil singurul om de pe planetă care a reuşit, după ce a fost împuşcat mişeleşte în cap, să învingă moartea hâdă şi să revină la viaţă.
Tatăl său, Moldovan Costan a fost rotar iscusit, o meserie foarte căutată la vremea lui întrucât orice gospodar avea nevoie de un car, o căruță, o cărucioară, o teleguță, o sanie, o cocie etc pentru care asigura și mentenanța. Florica, fiica lui, urmărea cu atenție încă din copilărie cum meșterea zilnic tatăl, iar acest lucru i-a fost de folos ulterior întrucât a dobândit deprinderi practice deosebit de utile. M-a convins de acest lucru într-o împrejurare în care mi-am propus să confecționez niște gărdulețe destinate protejării pomilor fructiferi împotriva rozătoarelor. Mi-am pregătit materialele, dar deși se apropia amiaza rezultatele nu erau deloc spornice. Sesizându-se de situație, a venit să mă ajute, iar urmându-i sfatul productivitatea a crescut de câteva ori. A fost o femeie de o mare bunătate și altruism. După decesul soțului, fost gaterist, primea o pensie de urmaș de 500 lei/lună, dar de cele mai multe ori nu o folosea nici pe aceea, ci își ajuta prietenele fără resurse bănești.
În intenția de a face o surpriză plăcută nepoțeilor aproape întreaga sa pensie pe un an de zile a depus-o pe un libret CEC cu câștiguri în autoturisme. A fost obstrucționată de statul român, “stat de drept, democratic şi social“, care declarativ “asigură protejarea și promovarea bunăstării economice și sociale a cetățenilor săi”, dar în fapt, după ce l-a creditat mai mulți ani în șir, i-a comunicat că, în urma operațiunilor de denominare, valoarea depunerii sale este de 50 de bani, cu alte cuvinte economiile sale i-au fost furate!
Pentru actele și faptele sale de mare bunătate și mărinimie a fost unanim apreciată pozitiv de aparținători, de ginerele său părintele iconom stavrofor Ioan Jauca, (24 iunie 1950 - 17 noiembrie 2020), fost vrednic şi vajnic slujitor şi apărător al Credinţei, al Bisericii Naţionale şi al Neamului nostru românesc, posesor al distincţiei "Crucea Episcopală", ce i-a fost acordată pentru misiunea pastorală îndeplinită în cadrul Parohiei Ortodoxe Române nr.1 Prundu Bârgăului, vreme de aproape o jumătate de veac, de ceilalți aparținători și membrii ai familiei precum și de către localnici.
Dumnezeeu să o ierte și să o odihnească în liniște și pace!
Citiţi şi:
- Profesoara Miorica Liana Cozma, care a predat la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, ființă de mare bunătate și altruism a fost chemată la cele veșnice
- Trei ani de când flacăra recunoștinței veghează și luminează necontenit la mormântul fostei bistrițence Livia Sărățean
- Felicitări, Nina Liuță, pentru absolvirea cu rezultate de excepție a Facultății de Științe din cadrul Universității “Simon Fraser’’ din Vancouver (Canada)!
- Livia Sărățean (26.02.1945 – 20.10.2021)- șase luni de la chemarea la Domnul
- Livia Sărățean (26.02.1945 – 20.10.2021), doi ani de la chemarea la cele veșnice
Adaugă comentariu nou