Profesoara Miorica Liana Cozma, care a predat la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, ființă de mare bunătate și altruism a fost chemată la cele veșnice

 Miorica (15.05.1955 - 30.10.2024)  a fost soția devotată a inginerului Gabriel Cozma, întreprinzător privat, remarcabil specialist, membru al Clubului "Rotary", ce desfășoară o activitate sistematică și susținută în beneficiul comunității bistrițene și fiica criticului literar, poetului, scriitorului  şi publicistului Ion Oarcăsu.

Condoleanțe soţului inginerul Gabriel Cozma, familiei fiului inginerul Andrei Gabriel Cozma, care și-a adus și își aduce un aport important în elaborarea unor proiecte de investiții deosebit de importante pentru infrastructura județului nostrum și a țării, verișorului Dr. ing. Aurelian Valentin Aiftimiei, absolvent al  Facultăţii de Electronică şi Tehnologia Informaţiilor, Specializarea Laseri şi transmiterea informaţiilor, autorul unor inovaţii şi a  peste 20 lucrări ştiinţifice de referinţă în domeniu, cunoscător al mai multor limbi străine de circulaţie internaţională, specialist cu o vastă pregătire şi cu activitate didactică remarcabilă în Italia, rudelor: Nelu, Florica  şi Ionuț Oarcăs de la Joseni.

Slujba de înmormântare a Profesoarei Miorica Liana Cozma va fi oficiată sâmbătă 02.11.2024, ora 15,00, la Capela situată pe strada Tărpiului din Bistrița

Dumnezeu să o ierte și să  odihnească în liniște și pace împreună cu bunii și apreciații săi părinți.

 

*** 

Ion Oarcăsu, fiu merituos al meleagurilor bârgăuane şi bistriţene, membru al Uniunii Scriitorilor din România, cetăţean de onoare al comunei Josenii Bârgăului, s-a născut la 22 iunie 1925 în Josenii Bârgăului, în familia Oarcăsu Valentin și Oarcăsu Raveca născută Moldovan, și a decedat la 09.03.2000, în aceeași zi, cu verișorul său, părintele iconom stavrofor Eugen Trif,  vrednic și merituos succesor al părintelui protopop  iconom stavrofor Pop Augustin  (26.11.1901 - 18.03.1985 - de la Mijlocenii Bârgăului,  campionul sacrificiilor pe altarul neamului românesc, supraviețuitor miraculos al Masacrului abominabil comis în urmă cu 80 ani, respectiv,  în  noaptea de 10/11.10.1944, la Prundu Bârgăului, probabil singurul om de pe planetă, care a reuşit,  după ce a fost împuşcat mişeleşte în cap, să învingă cu ajutorul credinței și un sumum de împrejurări favorabile  moartea hâdă şi să revină la viaţă. Aceasta i-a permis să slujească  în continuare până la pensionarea sa survenită la 01.11.1973 și a trecut la cele veșnice la 08.03.1985, la vârsta de 84 ani, după 41 de ani, de la groaznicul eveniment. – n.n.).

În anul 1952, Ion Oarcăsu  s-a căsătorit cu profesoara de geografie  Vida Oarcăsu (6 decembrie 1925 – 22 aprilie 2017), originară din comuna Buchin, judeţul Caraş-Severin, care între 1952-1982 a desfăşurat   activitate didactică la Cluj-Napoca. 

Din anul 2009 aceasta a locuit la Bistriţa în familia fiicei.

Fiu devotat meleagurilor natale, Ion Oarcăsu s-a implicat în îndrumarea, formarea  şi afirmarea profesională a multora dintre scriitorii şi  poeţii bistriţeni: Olimpiu Nuşfelean, Luca Onu, Emil Dreptate, Alexandru-Cristian Miloş, Gavril Moldovan şi ceilalţi.

Comentarii

03/11/24 20:43
Autorul

Eveniment trist, ce ne-a reamintit și acte generatoare de mândrie, bucurie și fericire ale distinsei profesoare și soțului său inginerul Gabriel Cozma. Astfel, prin grija dumnealor, din anul 2016, manuscrise și lucrări ale criticului literar, poetului, scriitorului şi publicistului Ion Oarcăsu, fiu merituos al meleagurilor bârgăoane şi bistriţene, membru al Uniunii Scriitorilor din România, cetăţean de onoare al comunei Josenii Bârgăului fac parte din patrimoniul Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu a Bibliotecii Județene ”George Coșbuc “ Bistrița-Năsăud. Anterior, lucrări ale aceluiași autor, prin aceiași modalitate, au ajuns în Colecția muzeală de la Mănăstirea “Sfântul Ierarh Spiridon”, de la Strâmba de care în prezent se ocupă părintele duhovnic Paise Pașcu. Șirul actelor generatoare de mândrie, bucurie și fericire continuă. Familia și-a propus ca sute de lucrări din colecția “Biblioteca pentru toți” a familiei să ajungă în patrimoniul Bibliotecii Școlii Gimnaziale “Aurel Rău” Josenii Bârgăului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5