In memoriam: Profesorul Sever Ursa (1932-2021) - personalitate culturală de excepție a județului Bistrița-Năsăud
„Sever Ursa trebuie să rămână în conștiința posterității ca unul dintre intelectualii de înaltă clasă ai Țării Năsăudului, ai județului nostru, cărora li s-a dăruit cu trup și suflet, căci nu întâmplător trei localități i-au acordat titlul de Cetățean de Onoare; e vorba de Maieru, Ilva Mare și Năsăud. Vocația sa de profesor cu muncă de apostolat, director, animator cultural și ctitor a două muzee de renume, cele din Prislop și Maieru, transformându-le în adevărate instituții, scriitor și fondator de revistă (Cuibul visurilor împlinește anul acesta 25 de ani), președinte de onoare al Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, președinte al cercului ASTRA din Maieru, - ASTRA potrivindu-se aspirațiilor sale și menirii de îndeplinit - toate acestea ne spun că era mereu urmărit de grija desăvârșirii. (… ) Pentru scriitorul Liviu Rebreanu avea un adevărat cult, dedicându-i câteva cărți, cult pe care ni l-a transmis și nouă - și ridicării acestui neam (…).” (Icu Crăciun)
„Comună a unor bogate tradiții (…) cu mulți copii la școală și sute de cititori - țărani în bibliotecă, Maieru este tărâmul paradisiac în care a copilărit Liviu Rebreanu, o amintire care obligă și motivează intelectualitatea de astăzi a locului, condusă spiritual de un om de excepție, Sever Ursa.
Tânăr dascăl de limba și literatura română, absolvent al Universității din Cluj-Napoca (…) a renunțat la catedra universitară de asistent, pentru a se întoarce în satul familiei sale, Maieru. Veritabil „luminător”, în buna tradiție transilvăneană, Sever Ursa nu s-a mulțumit doar cu ținerea orelor de română, ci a luat pe cont propriu lupta pentru conservarea tradițiilor. A înființat muzeul etnografic „Cuibul Visurilor” și a pus pe harta Europei, prin turnee și zeci de premii la festivalurile internaționale, puternicul Ansamblu Folcloric „Cununa”.
Sever Ursa își petrecea tot timpul la muzeu, ca ghid, explicând străinilor cum au reușit românii, de-a lungul multor veacuri de opresiune națională, să creeze cele mai frumoase costume și obiceiuri din Europa.”
Veșnică Recunoștință!
Sever Ursa - consemnări:
„Oricât s-ar schimba lucrurile, ceva din noi este mereu întors cu sufletul spre sat.”
„Cu toții facem prea puțin pentru a opri rostogolirea spre prăpastie a obiceiurilor și datinilor românești!”
„Cine va investi în tradiții și meșteșuguri se va îmbogăți, căci UE așteaptă de la noi lucruri originale, specific românești.”
„Să se activeze sociologii ca pe vremea lui Dimitri Gusti!”
„Până la urmă, tocmai ceea ce ne înspăimântă mai mult, integrarea europeană, ar putea aduce salvarea țăranului român.”
Sursă text:
Icu Crăciun - „Doliu în Țara Năsăudului. Ilustrul profesor Sever Ursa a trecut la cele veșnice”, „Răsunetul”, 23. 04.2021.
„Revista Ilustrată”, nr. 5-6, Serie Nouă, 2006, pag. 117-119; Interviu realizat de Ion Longin Popescu, apărut în revista Formula AS, nr. 716, mai, 2006.
Photo Credit:
Ilustrație din cartea „Bistrița-Năsăud, Vatră folclorică”, autori: Pompei Ștefănescu și Sever Ursa, Ed. Sport- Turism, 1979, pag. 90,
Arhiva Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Material îngrijit de Emilia Ometiță, șef serviciu, Servicul Cultură Tradițională, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Comentarii
Încă unul dintre intelectualii de frunte ai Maierului și ai județului nostru a trecut de poarta veșniciei, în Casa Tatălui Ceresc. Dumnezeu să-i aibă în sfânta Sa grijă sufletul atât de bogat și bun și să aducă mângâiere și îmbărbătare familiei și tuturor celor apropiați! Veșnica lui pomenire!
Adaugă comentariu nou