Mesaje, culori, sărbători, de Ziua Națională a României, la Școala Gimnazială nr. 4 Bistrița! Elevii ucrainieni, implicați în sărbătoarea națională
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Mesaje, culori, sărbători, proiectul înscris în CAES la Școala Gimnazială Nr. 4, Bistrița, în anul școlar 2022-2023, a debutat cu vizita la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, la expoziția dedicată Centenarului Unirii : Sub sceptrul coroanei. Elevii claselor a III a Step-by-Step și a II-a Step-by-Step, împreună cu învățătorii Bor Mariana, Cuciurean Ancuța, Timoce Anca și Cuciurean Bogdan au fost foarte încântați și au redat ulterior prin desene ceea ce au văzut acolo. Urmând îndemnul lansat prin concursul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud și al colegiilor INFOEL și CNLR, elevii clasei a VII a C și profesorul diriginte, Uilean Teodora, au căutat în cufărul cu amintiri al fiecărei familii și au descoperit fragmente de istorie în chipul unor încântătoare fotografii alb-negru. Fiecare elev a venit cu povestea pe scurt a fotografiei sale. S-au repovestit astfel, cele două războaie mondiale, văzute prin prisma strănepoților cu poza ștearsă de timp a soldatului ce a luptat pe front, într-un colț îndepărtat de casa și familia sa, s-a redescoperit viața din perioada interbelică, prin fotografii de familie îngălbenite dar valoroase și s-au regăsit simboluri ale prosperității județului nostru ruinate de trecerea vremii, vechile băi sărate de la Slătinița, din perioada sașilor. În puține cuvinte… sau fotografii, copiii au descoperit că sunt mândri și norocoși că sunt români.
Pas cu pas, totul a început să se lege apoi ca într-un puzzle, numit Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița, grădinița de la Slătinița cu cei mai mici au pregătit materiale tematice pentru a sărbători Ziua Națională a României, clasele primare și elevii de gimnaziu, sub supravegherea învățătorilor și a diriginților au scris mesaje pentru România, iar în cabinetul de desen al doamnei profesoare Borza Diana elevii claselor V-VIII au pus bazele unei expoziții de desene pentru mini vernisajul din 29 noiembrie. Clasa pregătitoare C Step by Step și doamnele învățătoare Hordoan Mirela și Mehelean-Pop Andreea au organizat o expoziție cu obiecte tradiționale vechi.
În dimineața zilei de marți, 29 noiembrie, era imposibil să intri în curtea școlii și să nu simți atmosfera de sărbătoare: cu mic cu mare elevi, profesori, au onorat portul popular printr-o ie sau un costum popular întreg, frumusețea obiectelor vestimentare unice ne-a încântat ochii și sufletul. Și cum să nu le pui în valoare cel puțin odată pe an…. Elevii mai mari și-au descris portul popular și le-au spus colegilor ce colț al județului reprezintă și din vremea căror bunici l-au moștenit… Au fost 29 de costume populare complete numai la ciclul primar.
Și… în acest an școlar, Școala Gimnazială Nr. 4 din Bistrița nu ar fi fost ea însăși fără elevii de la Centrul educațional pentru copiii refugiaților ucraineni. Doamna învățătoare Bor Mariana a luat legătura cu voluntarii de la centru și cu coordonatorul lor Bontaș Gina iar activitatea din 29 noiembrie i-a cuprins și pe ei. Elevii ucraineni de ciclu primar au pictat farfurii cu model tradițional împreună cu clasa a III-a Step-by-Step, iar cei de gimnaziu au avut activitate în clasa a VII a C, coordonați de doamna profesoară de limba română Coman Crina. De la ora 10, în sala festivă, clasa a II a Step-by-Step a prezentat sub supravegherea învățătorilor Timoce Anca și Cuciurean Bogdan un mini program de dans tradițional pentru copiii ucraineni, activitatea încheindu-se cu dans și voie bună.
La ora 9.50(în pauza mare) toți elevii de primar, de gimnaziu, români, ucraineni, cu mic cu mare, au coborât în curte, însoțiți de învățători, profesori, voluntari au ascultat mesajul doamnei profesoare de istorie, Kuron Laura, care a vorbit despre semnificația Zilei de 1 Decembrie în istoria noastră și despre Ziua Națională a României. Apoi s-a cântat și s-a dansat Hora Unirii, s-au fluturat stegulețe, s-au admirat lucrările elevilor din expoziția organizată în curtea școlii.
Suntem mândri că suntem români! La Mulți Ani, România!!!
Prof. Teodora Uilean
Citiţi şi:
- Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, Casa vie a cărţii
- Elevii clasei I C Step by Step de la "Liviu Rebreanu", la Biblioteca Judeţeană, pentru a marca Ziua Naţională
- Elevii clasei I C Step by Step de la CN Liviu Rebreanu, la Biblioteca Judeţeană
- La CN "Andrei Mureşanu", prima activitate din cadrul proiectului ABC-ul circulației
- Bucurie în farfurie
Adaugă comentariu nou