Milaș: A fost sfinţită piatra de temelie pentru noua biserică greco-catolică, în locul de naștere al Cardinalului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri

Pr. Alin Cîndea

Sâmbătă, 19 mai a.c., în localitatea Milaș, judeţul Bistrița-Năsăud, locul de naștere al Cardinalului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri, a fost sfinţită piatra de temelie pentru noua biserică greco-catolică cu hramul „Înălțarea Domnului”. Ceremonialul sfinţirii a fost precedat de Sfânta Liturghie celebrată în aer liber, în fața fundaţiei unde se va construi noul lăcaş de cult.
Liturghia a fost celebrată de părintele Paul Turcu, vicar administrativ în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, iar la masa sfântului altar au mai slujit parohul comunităţii împreună cu un sobor de preoţi.
La eveniment au participat credincioşii parohiei greco-catolice şi mulţi invitaţi. S-a remarcat prezenţa reprezentanţilor autorităţilor: primarul Iosif Gabor, vicepreşedintele CJ Vasile Puica, subprefestul Ciprian Ceclan.

***
Iuliu Hossu s-a născut la data de 30 ianuarie 1885 în localitatea Milaş din judeţul Mureş-Oşorhei, actualmente Bistriţa-Năsăud, al treilea băiat al preotului greco-catolic Ioan şi al Victoriei, născută Măriuţiu. A crescut cu credința-n Dumnezeu și cu credința că bunătatea-i tot un dar de la Cel de Sus, unul care trebuie împărtășit tuturor oamenilor. Când a început Marele Război în 1914 s-a înrolat, voluntar, în armată, ca preot militar în grad de sublocotenent, iar în decembrie când a dat prima ninsoare, a plecat de la Timișoara la Viena, cu Regimentul de Infanterie 64, detașat pentru paza capitalei imperiale. A acordat asistență spirituală atât militarilor care asigurau paza Palatului Schönbrunn, cât și ostașilor din infirmeriile pentru răniții aduși de pe fronturi. După trei ani, preotul se întoarce acasă, iar în noiembrie 1917 primește scaunul Episcopiei greco-catolice de Gherla.

A avut un rol deosebit în 1918, anul unirii tuturor românilor. Participă la Marea Adunare de la Alba-Iulia și se numără printre înfăptuitorii Unirii. Citește mulţimii (peste 100.000 de oameni) Rezoluţia Marii Adunări din 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia. Ulterior e desemnat să prezinte Regelui Ferdinand I actul unirii alături de o delegație.

După 30 de ani, pe 28 octombrie 1948, a fost însă arestat alături de ceilalți episcopi greco-catolici, iar Biserica sa a fost interzisă la 1 decembrie a aceluiași an.

În mod paradoxal binele a fost răsplătit cu rău, adevărul cu minciună, dreptatea cu nedreptate. Vestitorul Unirii, Episcopul Iuliu Hossu, a petrecut peste 21 de ani în detenție sub regimul comunist, precum ceilalți episcopi și o bună parte din preoții Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. A trecut la cele veșnice la 28 mai 1970.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5