Ministrul Educaţiei, în vizită la Bistriţa
În plină vacanţă, cadrele didactice din judeţ au primit vizita Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, care a participat la şedinţa de instruire a comisiilor din centrele de concurs pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, întrunire care s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Ministrul a fost primit de inspectorul general Camelia Tabără, cu care a avut discuţii legate de rezultatele la Testarea Naţională şi Bacalaureat.
„Ne atrage atenţia faptul că aproape cu 50.000 de copii are mai puţini promoţia de clasa a VIII-a din acest an faţă de anul precedent cu consecinţele de rigoare, în anii următori, în ce priveşte liceul din România în anii următori şi vă rog să aveţi în vedere acest lucru”, a declarat ministrul.
Ecaterina Andronescu a prezentat apoi o comparaţie a situaţiei mediilor obţinute de elevi în 2011 şi în 2012.
Ministrul este îngrijorat pentru ponderea mare a notelor mici de la testarea naţională.
,,Sunt copiii cu care intrăm în clasa a IX-a. Dacă nu vom face ceva pentru ei pentru remedierea pregătirii, atunci îi vom avea la absolvirea liceului la fel cum îi avem la intrare” spune Ecaterina Andronescu. Au luat note mai mici de 5- 34%, faţă de 18% anul trecut, adică 56.000 elevi, din care 37.000 provin din mediul rural.
,,S-a degradat nepermis şcoala generală din mediul rural şi adresez rugămintea ISJ şi tuturor directorilor de şcoli să ne îndreptăm atenţia spre acest lucru ca să vedem ce s-a întâmplat aşa. Poate comasarea excesivă a şcolilor. S-au închis, anul trecut, la nivel naţional, 2000 de şcoli, s-a îndepărtat şcoala de domiciliu şi, din păcate, a scăzut foarte mult randamentul elevilor. Vă rog să găsiţi explicaţii şi să încercăm să luăm măsuri remediale”, a spus Ecaterina Andronescu.
În judeţul nostru din 2591 de absolvenţi nu au fost repartizaţi în prima etapă 13, care nu au pus mai multe opţiuni.
Rezultatul de la bac, de 44, 27 % este cel mai mic din toţi anii, problema venind de la liceele tehnologice, unde promovabilitatea este sub 25 %, în timp ce la liceele teoretice, este de 82 %.
Ministrul cere şcolilor să primească la cursuri pe absolvenţi la materiile unde nu şi-au luat bac-ul, pentru a nu se depărta de şcoală. A supus dezbaterii o nouă regândire a filierelor tehnologice, dar şi a bacului diferenţiat.
„Noi nu am scos clasa a IX-a de la licee, dar aşa cum ştiţi, legea o prevede, iar în anii următori ne vom afla într-o astfel de situaţie. Eu cred că, într-un fel, preluând clasa a IX-a de acolo şi trimiţând-o la şcolile generale care sunt majoritatea în mediul rural, iar elevii de acolo au rezultate mai slabe, ar însemna să aruncăm pe tobogan şi învăţământul liceal. Eu vă mărturisesc că nu aş avea curajul să fac acest lucru. Dacă şi dumneavoastră veţi considera, şi vom face dezbatere publică pe această temă, că liceul trebuie să rămână aşa cum este el de patru ani fiindcă avem acoperirea cu cadre didactice calificate”, declară Andronescu.
Ministrul Ecaterina Andronescu a fost apoi prezentă la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu”, unde a participat la simpozionul ,,Clasa pregătitoare, o provocare pentru noi toţi ”.
Citiţi şi:
- Elevii din liceele tehnologice vor putea opta pentru un Bacalaureat tehnologic
- Ecaterina Andronescu consideră că avem prea multe clase de liceu
- Ministrul Ecaterina Andronescu: Vin cu emoţie în Bistriţa-Năsăud, care a dat naţiei române valori absolut greu de cuantificat
- Definitivatul le-a dat bătăi de cap profesorilor
- Ecaterina Andronescu: Doamna învăţătoare poate organiza after school, dar nu cu elevii de la clasă!
Adaugă comentariu nou