Ministrul Energiei, la Bistriţa: Primăriile pot să-şi organizeze licitaţiile pentru extinderea sau înfiinţarea reţelelor de gaze naturale. E o descentralizare importantă
Ministrul Energiei, Anton Anton, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin aprobarea hotărârii de Guvern pentru stabilirea cadrului general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale, procedurile pentru acordarea concesiunilor şi conţinutul cadru al caietului de sarcini, a fost deblocată situaţia extinderii reţelelor de gaze naturale din România.
„De multă vreme discut cu colegii mei despre Bistriţa, dar am spus că vin atunci când am ceva concret de discutat. Au fost nişte paşi pe care i-am făcut în legătură cu deblocarea situaţiei reţelelor de gaze din România. Eu am găsit situaţia blocată, am făcut nişte paşi legislativi, nişte paşi organizatorici şi alaltăieri (n.n. – miercuri) am făcut ultimul pas, şi anume s-a aprobat prin hotărâre de Guvern metodologia de realizare a licitaţiilor şi a paşilor necesari pentru înfiinţarea de reţele de gaze naturale sau pentru extinderea celor existente”, a precizat ministrul Energiei.
Ministrul Anton Anton a menţionat că, potrivit acestei metodologii, unităţile administrativ-teritoriale pot să-şi organizeze licitaţiile, extensiile sau noile reţele de gaze naturale pe care vor să le introducă în localităţi. „Este o descentralizare extrem de importantă, nu e uşoară, dar ea a fost cerută de UAT-uri, ca ele să fie stăpânele, să poată să-şi realizeze reţelele de gaze cum doresc şi cu cine doresc şi cu cine pot”, a spus ministrul Anton.
În ceea ce privşete finanţarea unor astfel de investiţii, ministrul Energiei a spus că nu doar primăriile ar trebui să plătească astfel de investiţii, ci ar pitea fi folosite fonduri publice, fonduri private, fonduri atrase din comunitatea europeană, la care se adaugă investiţiile companiilor de distribuţie. „Aş insista asupra investiţiilor companiilor de distribuţie. Gândiţi-vă că toate companiile de distribuţie au interesul să le crească portofoliul. Dacă n-au interesul să le crească portofoliul înseamnă că nu sunt companii reale, sunt nişte falseturi”, a declarat Anton.
Acesta a adăugat că metologia aprobată stabileşte care sunt paşii necesari pentru a potrivi dorinţa cetăţeanului cu posibilitatea companiilor. „Şi există posibilitatea de cofinanţare. Am lărgit foarte mult sfera de discuţie şi de cooperare. Tocmai pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor. Până acum lucrurile erau extrem de rigide, fie compania spunea: investesc, dar nu pot să investesc pentru că n-am nici timp, nici bani, fie primarul spunea am eu bani şi investesc şi atunci compania cu foarte mare efort spunea: foarte bine, ai investit, atunci dă-mi-le mie. Prin această metodologie, lucrurile s-au diversificat foarte mult. Eu cred în diversificare. Cred că fiecare UAT are nişte elemente specifice care trebuie valorificate. Un UAT are mai mulţi cetăţeni care sunt buni platnici, o comună are 70% din case racordate la gaz şi până acum, nu s-a putut racorda. De aici încolo se poate racorda, pentru că dovedeşte că toţi cetăţenii sunt buni platnici şi compania care încasează banii aproape că este obligată să vină şi să extindă, pentru că este o chestiune de afacere simplă. Creşte numărul de clienţi buni platnici. Deci, afacerea se extinde”, a mai spus ministrul Energiei.
***
Ministrul Energiei, Anton Anton, care a ajuns la Bistriţa în urma invitaţiei vicepreşedintelui Ioan Ţintean, s-a întâlnit în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean cu primarii care fac parte din ADI Gaze naturale, dar şi cu reprezentanţii Electrica şi ai Delgaz Grid (E-On). De asemenea, ministrul Anton Anton, alături de senatorul Ioan Simionca, secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au avut o întâlnire şi cu locuitorii oraşului-staţiune Sângeorz Băi.
Citiţi şi:
- Ministrul Energiei: Nu pot să tolerez atitudinea de stăpân a companiilor de electricitate şi de gaze naturale
- Ioan Ţintean: La finele anului, prin ADI, vom avea primele studii de fezabilitate pentru extinderea reţelelor de gaze naturale
- Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: Am publicat ordinul privind dezvoltarea rețelelor de gaze prin Anghel Saligny!
- Bistriţa-Năsăud a primit peste 200 milioane lei din Programul ”Anghel Saligny” pentru rețelele de distribuție a gazelor naturale
- Secretarul de stat Monica Săsărman: 12 comune din Bistriţa-Năsăud beneficiază de fonduri pentru construirea reţelelor de alimentare cu gaze naturale
Adaugă comentariu nou