Ministrul Energiei: Nu pot să tolerez atitudinea de stăpân a companiilor de electricitate şi de gaze naturale

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că îşi doreşte ca pe viitor companiile de distribuţie din domeniul electricităţii şi al gazelor naturale să-şi schimbe atitudinea faţă de consumatori, dar şi faţă de autorităţile locale.

          „Nu se extinde reţeaua electrică acolo unde s-au construit case sau se vor construi case. Acestea sunt probleme punctuale pe care companiile trebuie să le rezolve, împrenuă cu primăriile. Eu nu pot să tolerez atitudinea companiilor de stăpân pe care o au, atât companiile de electrificare, pe de o parte, cât şi companiile de gaze. Eu cred că ei ar trebui să înţeleagă că ei sunt cei care deservesc pe cetăţeni, nu sunt stăpânii cetăţenilor. Şi asta este o atitudine pe care aş s-o văd schimbată la companii. Dacă am vedea-o schimbată, multe dintre aceste probleme pe care le-au ridicat primarii s-ar rezolva de la sine. Aşa cum v-am spus, noi lucrăm în folosul tuturor cetăţenilor. Când spun noi, spun ministerul, administraţia, fie ea centrală, fie locală şi, nu mi-e ruşine s-o spun, chiar şi colegii mei de partid. Noi, ca partid liberal, credem că cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea să se dezvolte, să trăiască foarte bine. De asemenea, credem că business-ul, afacerile pe care cetăţeanul le face, pe care cetăţeanul doreşte le dezvoltă trebuie să fie sprijinite”, a declart ministrul Anton.

         Acesta a adăugat că este intolerabil ca străzi sau grupuri de locuinţe din intravilanul unor localităţi să nu fie racordate la reţeaua de energgie electrică.

         „Mă doare sufletul când aud că cineva, în România, în acest mileniu, nu are energie. Mă enervează cel mai tare când aud că în intravilan, în nişte locuri locuite, există străzi fără energie electrică, există locuri fără energie electrică, din diverse motive. Nu vreau să comentez motivele. Încercăm să rezolvăm toate aceste lucruri anormale. Cum le putem rezolva? Exercitând presiuni asupra companiei Electrica şi asupra distribuitorilor. Dar, responsabilitatea este a lor. Sigur, nu e normal să mă trezesc, aşa cum le-am spus şi primarilor, cu nişte devize care sunt inadmisibil de mari, tot aşa cum nu e normal ca un dezvoltator să construiască un bloc şi pe urmă să plece şi să taie curentul pentru că el a avut o chestie provizorie până a construit blocul şi să-i lase pe cetăţenii care s-au mutat în blocul respectiv fără curent. Sunt tot felul de lucruri punctuale care trebuie adresate şi care trebuie rezolvate. După părerea mea, avem o şansă pentru că am schimbat elemente de legislaţie de care se împiedicau unii şi am schimbat şi managementul companiilor, la Electrica, de exemplu. Avem un management performant cu care sunt ferm convins că o să avem un dialog constructiv”, a spus ministrul Anton.

         În context, vicepreşedintele Ioan Ţintean i-a solicitat ministrului Energiei să fie mai ferm cu cei de la Electrica, în sensul de a promova investiţii „acolo unde există aglomerări de cetăţeni, pentru că una este să ai două case la marginea pădurii şi alta să ai o stradă întreagă şi să le tot promiţi de 2-3 ani primarilor că „lasă că vom veni cu un program de investiţii”.Cred că aici trebuie făcută diferenţa, să le ceară celor de la Electrica să introducă în programul de investiţii, cu prioritate, aceste locuri aglomerate unde sunt străzi întregi sau jumătăţi de străzi, dar unde există un număr mare cetăţeni. Pentru că acolo se şi justifică afacerea lor. Chiar astăzi a adus în discuţie primarul din Livezile, primarul din Mărişelu, da, avem, din păcate, nu ştiu dacă străzi, dar jumătăţi de străzi avem, unde nu s-a putut rezolva”, a motivat Ioan Ţintean.

 

 

 

Comentarii

07/04/19 11:56
cititor de Bistrita

S-au invatzat cei de la gaz si de la electrica sa ceata ca nesimtzitzii bani de la populatie, pentru orice extindere de retzea. Au ajuns sa ceara si cate 1500-2000 de euro de familie daca vor extindere de retzele... desi toate astea sunt publice. Sa mai adaugam ca daca-i trebuie cuiva sa se lege la retea, il mai costa inca pe atata dupa extinderea retelelor...
Pana acuma vad ca politrucilor nu l-eau pasat de populatie si i-au lasat pe acesti " nehalitzi " sa faca dupa cum voiau ei ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5