Miss Julie

Teatrul Municipal Bacău a jucat pe scena Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” piesa “Miss Julie” de August Strindberg, în regia lui Dumitru Lazar Fulga.

Piesa este o dramă naturalistă scrisă de dramaturgul suedez August Strindberg în 1888. Scrierea a fost controversată şi cenzurată în perioada aceea deoarece în conţinutul ei se fac referiri la actul sexual, chiar dacă pe scenă nu se petrece nimic.

Spectacolul începe la fel ca Nunta lui Figaro doar că de data aceasta contele e o contesă iar logodnica e un logodnic. Încă de la început ne putem da seama că o să fie o poveste despre primele manifestări ale emancipării femei. Domnişoara contesă Iulia îi cere valetului Jean să danseze cu ea, pe urmă să-şi petreacă noapte cu ea, ca în final sa facă sex cu ea. Ceea ce azi s-ar putea numi un grav caz de hărţuire sexuală, devine o problemă problemă serioasă deoarece lucruri între cei doi doi devin serioase, par să se iubească nespus, iar lumea, societatea, tatăl conte şi mai ales logodnica Kristine (bucătăreasa), se opun fericitului cuplu, care trebuie să evadeze, să înceapă o viaţă nouă. Versiunea scenică a piesei de aseară oferită de, Teatrul Municipal Bacău, nu păstrează seriozitatea şi gravitate lui Strindberg. La final d-ra Iulia îşi dă seama că Jean nu e bărbatul pe care-l vroia şi se aliază cu Kristine, convingând-o pe această să rupă logodna.

După cum ne-am obişnuit deja cu actorii Teatrul „Bacovia” din Bacău, aceştia au un joc cabotin, care amuză publicul, exagerând replicile şi dândul-le, voit, o tuşă groasă pentru a evidenţia un punct de vedere sau doar pentru amuzament

Astfel Eliza Noemi Judeu a jucat o Miss Julie nevrotică, senzuală, care tânjeşte după afecţiune de orice fel cu toţi porii, dar care îşi domină partenerul. Bogdan Buzdugan a fost un valet snob, fără caracter, cu aspiraţii mari, capital puţin şi fără calităţi deosebite.

Scenografia a fost simplă naturalistă, un candelabru mare în spate, oglinzi şi o masă cu 2 scaune.

O viziune diferită faţă de cea a lui Strindberg, adaptată la zile noastre unde relaţiile nepotrivite nu mai sunt aşa de rău privite iar despărţirile nu duc la sinucidere ci la certuri banale sau divorţuri privite ca un mare caz monden la televizor.

Gabriel Mihăese

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5