Mitropolitul Andrei a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Țagu, la sfințirea capelei

Joi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Țagu, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din localitate.

De dimineață, în biserica parohială din localitate, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, alături de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie.

De la ora 12:00, comunitatea parohială a primit vizita și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Ierarhul a sfințit noua capelă mortuară din localitate, ridicată cu sprijinul Primăriei Budești, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Țagu.

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a arătat utilitatea unei capele mortuare pentru comunitate. De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în viața și activitățile parohiei. Astfel, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat preotului paroh Grigore Clapa „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”, iar primarului comunei Budești, Vasile Codrea, i-a oferit o diploma de aleasă cinstire, precum și altor binefăcători.

La slujbă au participat oficialități locale și județene, precum și numeroși credincioși din sat. Printre oficialitățile prezente s-a numărat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care a rostit o alocuțiune și a felicitat comunitatea și Consiliul Local al comunei Budești pentru realizare.

Scurt istoric

Istoria localității este legată de nobilul Gavril din Ţagu Mare, luptător pentru drepturile credincioşilor ortodocşi din Transilvania. Pentru acest fapt a fost închis între anii 1701-1706, la Sibiu.

Prima biserică menţionată documentar în Ţagu a fost una din lemn, datată ca fiind din anul 1680.

Actuala biserică, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a fost construită între anii 1972-1979, fiind sfințită la data de 28 septembrie 1980, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. În ultimii ani, lăcașul de cult a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, fiind resfințit în 22 august 2021, de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Paul Cătălin Popescu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5