Mitropolitul Andrei a resfinţit Biserica Ortodoxă Dumitra. Crucea arhiepiscopală pentru părintele Ioan Moldovan, iar preotul Marius Cristian Moldovan a primit distincţia de sachelar

Localitatea Dumitra a îmbrăcat duminică, 19 iulie 2015, haine de sărbătoare. Este un fel de a spune, fiindcă de câţiva ani, comuna Dumitra se înnoieşte pe zi ce trece. Drumuri asfaltate, şanţuri betonate, clădiri bine întreţinute, instituţii publice bine gospodărite, toate acestea şi multe altele conferă aşezării o notă distinctă.
În jurul orei 9.00, în faţa Bisericii Ortodoxe, s-a adunat o mare mulţime de credincioşi din localitatea de centru şi din satele învecinate dornici să fie prezenţi la o sărbătoare creştinească de mare importanţă: resfinţirea Bisericii cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. În sunetele clopotelor soseşte Mitropolitul Clujului, Sălajului şi Maramureşului, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ. În faţa Sfântului locaş este întâmpinat de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, şi de preotul paroh Ioan Moldovan. În continuare are loc resfinţirea bisericii, prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu marele şi sfântul Mir. În curtea bisericii, într-un spaţiu special amenajat, a fost oficiată, de către Mitropolitul Andrei, Sfânta şi dumnezeiasca liturghie. Cuvântul de învăţătură al înaltului ierarh s-a referit pe unitatea de credinţă, precizând că adevărul de credinţă izvorăşte din biserica ortodoxă şi tocmai de aceea trebuie să iubim biserica spre a ne mântui, să fim toţi o turmă şi un păstor.

Istoricul bisericii

Despre istoricul bisericii resfinţite astăzi putem spune că ea a fost ridicată între anii 1890-1899 de comunitatea săsească. Este o construcţie monumentală, bine conservată în timp, cu structură de rezistenţă masivă, din piatră şi cărămidă. Interiorul este bogat în elemente arhitecturale dispuse simetric pe axa longitudinală, cu volumul împărţit printr-un balcon dispus pe trei laturi. Biserica are valoare artistică (stil gotic) şi istorică, fiind ridicată pe locul unei vechi biserici. În anul 1974, Parohia Ortodoxă Dumitra a cumpărat acest lăcaş de la cultul evanghelic luteran. Începând cu 1977, s-au efectuat lucrări de modernizare şi înfrumuseţare şi a primit hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în acelaşi an fiind sfinţită de vrednicul de pomenire arhiepiscopul Teofil. Amintim, de asemenea, că în anul 1938, Filia Dumitra (a Parohiei Prislop) devine parohie, sub păstorirea preotului Ioan Costan. Între anii 1945-1946, localitatea Dumitra a fost colonizată cu credincioşi din peste 70 de sate din multe regiuni ale ţării, care au luat locul saşilor plecaţi din ţară. Din anul 1947, Parohia Dumitra este păstorită de preotul Spiridon Suliciu, până în anul 1951, când este numit preot Iuliu Crişan, până în anul pensionării – 1985. Din data de 1 august 1985 şi până în prezent, în Parohia Dumitra slujeşte preotul Ioan Moldovan, iar din 13 iunie 2011şi preotul Marius Cristian Moldovan, fiul preotului paroh.

Crucea arhiepiscopală pentru preotul Ioan Moldovan

În cei peste 30 de ani de când slujeşte comunitatea din Dumitra, preotul Ioan Moldovan a dat dovadă de multă râvnă, de mult har şi dar, chivernisând cum se cuvine treburile parohiei, fiind un exemplu pentru credincioşii săi. Împreună cu aceştia a reuşit să o înfrumuseţeze, să fie pictată în interior, să devină o adevărată catedrală, mireasa lui Hristos, pregătită pentru mirele ei. Pentru vrednicia şi jertfelnicia de care a da şi dă dovadă, preotul Ioan Moldovan a fost răsplătit de către Mitropolitul Andrei cu Crucea Arhiepiscopală, ca o supremă recunoştinţă pentru munca depusă. De asemenea, preotul Marius Cristian Moldovan a primit distincţia de sachelar. Diplome de aleasă cinstire au primit pentru implicarea şi ajutorul acordat Sfintei Biserici, primarul comunei – Gheorghe Bălăjan, Consiliul Local Dumitra, Consiliul Parohial, reprezentat de Mihai Toniuc şi Gheorghe Strungar. Elevul Ioan Scurtu, cel care a obţinut media 10 la examenul de bacalaureat, originar din Dumitra, a fost şi el răsplătit cu o diplomă de aleasă cinstire şi cu suma de 1000 lei.

Turnul slăninilor

În vecinătatea bisericii se află şi „Turnul slăninilor”, monument istoric construit în 1488 ca turn de apărare. Numele i-a fost dat de la obiceiul saşilor de a-şi păstra slănina în turn, într-o încăpere special amenajată. În turn se află trei clopote de mare valoare: clopotul mare numit şi clopotul lui Rareş, secolul al XV-lea (1000 kg); clopotul mijlociu, turnat în 1922, la Sibiu (400 kg) şi clopotul mic, turnat în acelaşi an, 1922, de 300 kg. Lângă biserică se mai află şi casa parohială, construită în 1910, din piatră şi cărămidă.

Politicieni prezenţi

La sărbătoarea de la Dumitra au fost prezenţi oficialităţi judeţene: prefectul Ioan Ţintean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Alexandru Pugna, şi parlamentarii Cristian Florian, Stelian Dolha, şeful Partidei Romilor – Neia Lăcătuş, primarul Gheorghe Bălăjan, consilieri locali şi judeţeni.

Comentarii

20/07/15 22:45
anonim

Numai minciuni :in primul rand cred ca ati gresit comuna .In loc. DUMITRA nu sunt santuri asfaltate iar in ceea ce priveste intretinerea cladirilor lasa de dorit ,trotuarele sunt vai si amar de ele (facute pe hartie si cu banii luati)!Rusine !!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5