Mitropolitul Andreicuţ slujeşte la Mănăstirea Ilva Mare
Maine sărbătorim praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. La şase zile după ce a spus ucenicilor Săi: "Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere" (Matei 16, 28; Marcu 9, 1), Iisus îi luă pe Apostolii Săi preferaţi: Petru, Iacov şi Ioan, ducându-i deoparte, urcă pe un munte înalt - muntele Taborului în Galileea - ca să se roage. Se cuvenea într-adevăr ca cei care aveau să asiste la suferinţa Sa la Ghetsimani şi care aveau să fie martorii cei mai importanţi ai Patimilor Sale, să fie pregătiţi pentru această încercare prin priveliştea slăvirii Sale. El îi urcă pe munte, ca simbol al înălţării spirituale care, din virtute în virtute, duce la dragoste, virtute supremă care deschide calea contemplării dumnezeieşti. Această înălţare era de fapt esenţa întregii vieţi a Domnului care, fiind îveşmântat cu slăbiciunea noastră, ne-a deschis drumul către Tatăl, învăţându-ne că isihia (liniştirea) este mama rugăciunii, iar rugăciunea este cea care arată către noi slava lui Dumnezeu. "Şi pe când se ruga, deodată, faţa Sa deveni o alta, Se schimbă şi sclipi ca soarele, în timp ce hainele sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul" (Marcu 9, 3). Cuvântul lui Dumnezeu întrupat îşi arăta astfel strălucirea naturală a slavei dumnezeieşti, pe care o avea în El însuşi şi pe care o păstrase după Întruparea Sa, dar care rămânea ascunsă sub acoperământul trupului. Încă insuficient pregătiţi revelaţiei unor asemenea taine, căci nu trecuseră încă prin încercarea Crucii, Apostolii se înspăimântară cumplit. Dar când îşi ridicară capetele, îl vazură pe Iisus, singur, redevenit ca mai înainte, Care se apropie de ei şi îi linişti. Apoi, coborând din munte, El le ceru să nu vorbească nimănui de cele ce văzuseră, până când Fiul Omului nu se va scula din morţi. Sărbătoarea Schimbării la Faţă este deci prin excelenţă aceea a îndumnezeirii naturii noastre omeneşti şi a participării trupului nostru trecător la bunurile veşnice, care sunt mai presus de fire. Înainte chiar de a îndeplini Mântuirea noastră prin Patimile Sale, Mântuitorul arată atunci că scopul venirii Sale în lume era tocmai să aducă pe tot omul la contemplaţia slavei Sale dumnezeieşti. Din acest motiv sărbătoarea Schimbării la Faţă i-a atras în mod deosebit pe călugări, care şi-au închinat întreaga viaţă căutării acestei lumini.
Maine Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, va sluji la Mănăstirea Ilva Mare, care îşi serbează hramul. Mănăstirea „Schimbarea la faţă" este situată pe Valea Ilvei, între localităţile Lunca Ilvei şi Ilva Mare, la un kilometru distanţă de şosea, pe o culme străjuită de stâncă şi de pădure de brad. Înfiinţarea noului lăcaş de cult se leagă de numele ieromonahului Daniil Ureche care a avut iniţiativa, dar a depus şi eforturile pentru realizarea acestuia. Încă din 1990 cere binecuvântarea ÎPS Andrei Andreicuţ, pe atunci episcop la Alba Iulia pentru construirea unui paraclis pe terenul părinţilor.
Citiţi şi:
- Schimbarea la Faţă a Domnului
- Schimbarea la față a Mântuitorului
- Părintele Vasile Beni: Să ne rugăm lui Dumnezeu, ca să putem schimba tot ce-i rău în viața noastră, ca apoi să strălucească în noi lumina faptelor bune
- Preot Vasile Beni: Schimbarea la Faţă a Mântuitorului ne cheamă la o schimbare spirituală, duhovnicească
- Pr. Vasile Beni: Schimbarea la Faţă a Domnului. Să ne regăsim echilibrul sufletesc!
Adaugă comentariu nou