Monumente ale eroilor din Bistrița-Năsăud: Restituirea unui manuscris al colonelului Aurel N. Tănăsescu, contribuție remarcabilă la istoria locală recentă

Lucrarea Monumente ale eroilor din Bistrița-Năsăud restituirea unui manuscris al colonelului Aurel N. Tănăsescu, a apărut cu sprijinul Directiei Judetene de Cultura Bistrita-Nasaud și a Ministerului Culturii, în acest an, la editura Grinta din Cluj-Napoca în îngrijirea dr. Alexandru Uiuiu și drd. Andrei Păvălean.. La bază, lucrarea are ca punct de plecare manuscrisul ținut în timpul vieții de un cadru militar care a poposit aici, s-a stabilit, și în cele din urmă s-a îndrăgostit de plaiurile bistrițene.

 Din punct de vedere al genului istoric tratat, avem de-a face, cu o colecție documentară importantă pentru redarea unei anumite părți din istoria județului Bistrița-Năsăud. Pe lângă simpla prezentare, a unui manuscris, acesta a fost editat de către autori conform normelor Academiei Române în vigoare, completat cu note explicative, care să aducă relevanța demersului istoriografic și un aparat științific corespunzător.

Într-o perioadă, în carese caută descoperirea senzaționalului în istorie, cartea ne propune swîă ne amintim bazele elementare ale istoriei adică documentele, care trebuie tratate și analizate în funcție de perioada în care acestea au fost redactate.

La o simplă privire, putem remarca ținuta celui care realizat de-a lungul vieții manuscrisul. Descrierile comunelor și satelor din județul nostru sînt realizate după un anumită ordine, fiind vizibilă disciplina militarului care a ținut notițele, dar descrierile factuale se întregesc cu note interesante și adesea picante care dau farmec textului și plăcere lecturii.. Întregul manuscris a fost scris de mână, în creion, uneori transcrierea și analiza textului fiind dificilă, datorită scrisului mărunt, dar lizibil. Se remarcă multitudinea de date și nume ordonate pe localități care prezintă martirii bistrițeni și monumentele ridicate în cinstea jertfei lor în cele două războaie mondiale. Este vorba despre o analiză cantitativă dar și calitativă de multe ori, fiind îmbinate teme de istorie militară, demografie, istorie socială și culturală.

Prin apariția acestei lucrări de istorie se încurajează  analiza documentului istoric și a surselor primare în istorie.

                                                                                             Autorii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5