Năsăudul, într-un amplu proiect european

In perioada 11-16 August 2011 vor incepe activitatile proiectului european “Adevărul din spatele unui zâmbet” din cadrul Programului „ Europa pentru Cetateni”, Actiunea 1 - Cetateni activi pentru Europa, Masura 1.2 Retele de orase infratite. Proiectul european multilateral va implica cetăţeni din 6 ţări: Năsăud (România), Lefkara (Cipru), Alexandria (Grecia), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia) şi Mandelo del Lario (Italia). Fiecare localitate partenera in proiect va fi gazda unui eveniment international in cadrul caruia se vor desfasura activitati de combatere a abandonului scolar, somajului si a saraciei. Primul eveniment va avea loc in localitatea Lefkara din Cipru. Lefkara, se afla in partea de SE a tarii, la poalele muntilor Troodos, avand altitudinea de 600m. Localitatea cu o populatie doar de 1100 locuitori este situata la o distanta de 40 Km fata de orasul Larnaca, al doilea oras ca marime din Cipru. Cu strazile sale inguste, cu cafenele micute si cu arhitectura in piatra, recent restaurata, localitatea este renumita si pentru obiectele de artizanat sau pentru dantela brodata manual, cunoscuta in intreaga lume sub numele “Lefkaritika”. Legenda spune ca in 1841, Leonardo da Vinci a vizitat satul si a cumparat dantele pentru altarul catedralei din Milano. De atunci vesmintele catedralei se cumpara numai din Lefkara. Sunt recunoscuti in argintarie si broderie, au o traditie de 500-600 ani. Se spune ca in perioada venetiana, femeile cipriote au lucrat in casele venetienilor si astfel au invatat mestesugul.

La acest eveniment din fiecare localitate partenera vor participa câte 10 cetăţeni, în total vor fi implicaţi 60 de cetăţeni europeni. Delegatia din orasul Nasaud formata din 10 persoane, in frunte cu primarul orasului, dl. ing. Dumitru Muresan va pleca spre Cipru in data de 10 august 2011. Delegatia va fi compusa din reprezentanti ai administratiei publice locale, ai Centrului de Servicii Sociale, Invatamantului , Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, etc. Acţiunile proiectului se vor derula pe o perioada de 2 ani începând cu data de 1 August 2011. În cadrul proiectului vor avea loc pe parcursul a celor doi ani şase evenimente, câte unul în fiecare ţară participantă. Pe parcursul celor sase zile de sedere in Lefkara se vor desfasura o parte din activitatile proiectului, restul urmand sa se desfasoare in cadrul celorlalte 5 evenimente din Grecia, Macedonia, italia, Polonia si Romania.

Obiectivul principal al proiectului nostru este lupta împotriva şomajului, a sărăciei, a abandonului şcolar şi doreşte să promoveze spiritul de voluntariat în rândul cetăţenilor din comunităţilor implicate în proiect. Acest proiect va veni în sprijinul persoanelor defavorizate şi îi va ajuta să găsească o metodă de ieşire din impasul în care se află. Participanţii vor vizita diverse locuinţe sociale, aziluri de bătrâni, case de copii şi împreună cu aceştia vor lupta împotriva sărăciei în cadrul diverselor ateliere de lucru, unde se vor dezbate aceste teme. Participanţii vor împărtăşi experienţele lor, vor învăţa din istorie şi vor construi un viitor comun împreună. Activităţile interculturale prevăzute în proiect vor ridica gradul de conştientizare a participanţilor în ceea ce priveşte alte culturi.

Se va promova o cetăţenia europenă activă, se vor depăşi barierele culturale a ţărilor implicate în proiect, cetatenii împărtăşindu-şi experienţele anterioare şi opiniile, astfel încât fiecare participant să poată învăţa cât mai multe lucruri noi în ceea ce priveşte istoria, religia, obiceiurile şi cultura ţărilor participante. Proiectul va fi finanţat cu suportul Comisiei Europene prin Programul „Europa pentru Cetateni” declară Carmen Soare – coordonatoare proiect.

Comentarii

10/08/11 10:53
Vizitator

Felicitari ! Este un proiect de mare amploare care va ridica in primul rand gradul de cultura al cetatenilor din frumosul oras "Nasaud", care pe alocuri...lasa de dorit!

05/08/11 12:26
Vizitator

Cum poate un asemenea proiect sa aiba ca prim obiectiv lupta impotriva somajului si a saraciei ?
Se pare ca d-l primar si acolitii beneficiaza doar ei de binefacerile europene.mereu infratindu-se cu oricine accepta acest lucru.O intrebare,ce au castigat nasaudenii de pe urma acestor 'istovitoare" calatorii ? Eventual o amanare a rezolvarii unor probleme curente intrucat d-l sau d-na lipseste fiind plecata la INFRATIRE.Asa sa va infrateasca D-zeu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5