Navicella, un vin creat de Darius Pripon, în crama fraţilor Moldovan din Jelna

          Într-un spaţiu select din zona Sugălete a Bistriţei, amenajat special de Marin Ecedi, s-a desfăşurat un eveniment cu totul special, o prezentare a unui vin creat în Transilvania de oenologul Darius Pripon în crama fraţilor Daniel şi Ovidiu Moldovan de la Jelna. S-a dorit, prin aceasta, readucerea în atenţie a vinurilor şi a viilor de la Jelna, acolo unde s-au găsit amfore destinate vinului în castrul de la Jelna – Orhei. Vinul de Jelna era în permanenţă pe masa celor de la Curtea imperială de la Viena. 

Cea mai veche menţionare a vinurilor de aici a fost găsită în registrele bisericii locale, în care se precizează că cel care a pictat biserica de la Jelna pe la anul 1520, cu numele Petrus Murator, ar fi fost plătit în butoaie de vin de Jelna. Şi hărţile josefine de pe la anul 1766 menţionează că pe dealurile Jelnei sunt plantaţii întinse de viţă-de-vie.

Darius Pripon, un enciclopedist în ale vinului şi vinificaţiei, cu studii şi specializări prin Franţa, Spania ori Italia, ne vorbeşte cu multă pasiune despre noul produs  - Navicella. "Am împletit cu măiestrie în blendul nostru iconic- Navicella  - 85% Pinot Noir, 9% Cabernet -Sauvignon şi 6% Merlot. Vinul este maturat timp de 14 luni în barrique-uri de stejar transilvănean, apoi păstrat în sticlă opt luni. De subliniat, ne mai precizează interlocutorul nostru, că strugurii sunt aleşi pe sprânceană, urmărindu-se, cu o lupă, desăvârşirea lor structurală. Aşadar, suntem martorii unui vin unicat, foarte bine apreciat de cei prezenţi şi neîndoios, de viitorii consumatori".

Podgoria de la Jelna a luat naştere începând cu anul 2011. Fraţii Moldovan, întreprinzători harnici şi pricepuţi în domeniu, au în cultură 26 de hectare de vie nobilă, soiuri precum Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Otonel şi Pinot Noir. Crama şi podgoria, în ansamblu, au o poveste interesantă. Referitor la vinul gustat – Navicella – numele acestuia a fost preluat de la fresca descoperită în Biserica din Jelna, o copie semnată de celebrul pictor renascentist Giotto. O pictură realizată prin anul 1300 la comanda Papei de la Roma. Acest vin este vinificat aidoma celebrelor vinuri din Burgundia, un vin cu o structură care poate să reziste peste 25 de ani.

Şi cum era firesc, degustătorii prezenţi la eveniment au fost foarte încântaţi de calitatea noului produs al cramei fraţilor Moldovan de la Jelna, vin care, la un preţ de peste 140 lei sticla, se găseşte şi în Bistriţa. „Am nădăjduit să creăm un vin care să aibă aripile întinse către perfecţiune, perfecţiune care să fie o formă cu fond atât tehnic, cât şi organoleptic. Cu drag, bucurie şi mândrie specific transilvăneană aducem în faţa dumneavoastră un vin românesc de elită în care nu veţi găsi alcool, aciditate şi tainuri, ci asemenea felului în care acuarelele, pensula şi pânza se contopesc prin virtutea pictorului într-o fiinţă nouă, aşa se dezvăluie ca şi un canvas unic, Navicella Transilvanica”.

La eveniment au fost prezenţi prefectul Ovidiu Frenţ, administratorul judeţului – Florin Moldovan, viceprimarul Bistriţei – Cristian Niculae, managerului Palatului Culturii – Dorel Cosma, managerul SJU Bistriţa – Gabriel Lazany şi alţi specialişti în domeniu.

Comentarii

31/10/19 22:53
Florin

Mai important decat promovarea vinului Navicella, este salvarea Bisericii Evanghelice din Jelna a cărei degradare a devenit aproape ireversibilă. A trebuit sa vina strainii sa ne arate valoarea acestui monument amenintat cu disparitia, si chiar sa contribuie material, pentru salvarea lui.
Este foarte trist ca autoritatile nu realizeaza nici acum in ceasul al 12-lea voloarea inestimabila a patrimoniului istoric si cultural aflat la un pas de a fi iremediabil pierdut, in ciuda avertismentelor repetate:
Vezi:http://www.timponline.ro/salvati-biserica-evanghelica-din-jelna-in-ea-a-...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5