Darius Pripon, aristocratul-oenolog din Cluj care a lucrat în SRI, a vrut să se călugărească la Nicula, dar a ales vinurile de calitate

Evenimentul care a marcat un an de existenţă a galeriei private „Concentric” patronată de Marin Ecedi şi susţinută spiritual de Mircea Oliv a fost unul cu dublă încărcătură, el adresându-se atât iubitorilor de arte vizuale dar şi celor care îndrăgesc licoarea lui Bachus.

Dincolo de vibraţia din „Octava Astrală a Inimii” , aşa cum se numeşte expoziţia personală a pictoriţei Doina Mihăilescu, vizitatorii de aseară a simezelor „Concentric” au putut auzi şi degusta vibraţia din pahare a mai multor soiuri de vinuri provenite de la Crama Jelna.

Cum aristocrat la aristocrat trage, degustarea de la „Concentric” a avut o gazdă unică în felul ei de-a face prezentarea licorilor bachice, oenologul clujean Darius Pripon, cel chemat de Marin Ecedi să facă prezentările.

Cine e Darius Pripon?

Este clujean şi, conform propriei mărturisiri, este fiul unui fost general de Securitate. Despre tatăl său, Darius spune că este bibliofil convins, un ofiţer superior de informaţii dar care a citit enorm la viaţa lui, cred că peste 10 mii de cărţi: „ Sunt foarte mândru de tatăl meu. Eu sper ca el să fie la fel de mândru de ceea ce fac eu”.

Ce faci tu, Darius Pripon?

„ Caut. În primul rând, vinul este o căutare, iar eu m-am căutat pe mine. Uite, după ce am terminat liceul, timp de aproape un an de zile am lucrat la SRI, doar că pe acolo lucrurile sunt aşa cum sunt. Nu este pentru mine meseria asta, sunt prea multe nuanţe şi umbre într-o singură culoare. Am renunţat, şi fără apăsarea aceia pe suflet pe care nu o înţelegeam, am plecat la mănăstire, la Rohia, iar de acolo la Nicula unde am stat şase luni.  Am vrut să văd care sunt talanţii mei ca român, ce pot să fac eu, să încep să îl cunosc pe Dumnezeu. Odată ce mi-am înţeles, oarecum, chemarea, valenţele mele ca om, a apărut vinul în viaţa mea, această licoare care însumează tot ceea ce este vital pentru fiinţa mea: poezia pe care o scriu de mulţi ani, arta, cultura, omul, dar în primul rând credinţa şi ortodoxia, vinul fiind bucurie, nu una a depravării, ci una asumată, bucuria de-a trăi în Hristos”, ne-a spus Darius Pripon.

Există o moştenire a părintelui Nicolae Steinhardt?

„ La Rohia m-am rugat de multe ori la mormântul părintelui Nicolae, i-am citit cam toate cărţile. „Jurnalul Fericirii” şi „Dăruind vei dobândi” au avut o mare influenţă asupra evoluţiei mele spirituale, întru Hristos, evident. Cu toate acestea, cea mai importantă carte pentru mine este una recomandată de tata. E vorba de „Vraciul”

Cauţi high-life-ul?

„ Nu este scopul vieţii mele să ajung doar în acele sfere înalte, aşa-zis înalte, eu continui să caut oamenii cu care pot vibra mai bine. Uite, îţi mărturisesc că Marin Ecedi este unul dintre aceşti oameni cu vibraţie înaltă. High life nu înseamnă obligatoriu cultură şi bun simţ. Nu îmi plac nici interlopii şi nici snobii”, a conchis Darius Pripon.

Reamintim faptul că viile din Jelna au o vârstă medie de cinci ani. Soiurile de struguri care pot fi folosite pentru obţinerea vinurilor cu denumire de origine controlată “LECHINŢA” sunt următoarele:Traminer Roz, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Sauvignon, Neuburger, Riesling Italian, Fetească Regală, Fetească Albă, Chardonnay. La ora actuală, Crama Jelna produce o medie de 80.000 de sticle de vin, dar se preconizează o creșetere a numărului de sticle până la cel puțin 200.000, asta pe măsură ce vița de vie se va maturiza.

 

 

Comentarii

04/03/18 10:35
Comentator

Pai da intocmai vinurile sunt folosite pentru "potriveala" inainte de slujba zilnica... de catre Foarte Fericitii neamului bisericesc... nu ?!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5