Neastâmpărul fără vârstă
Mă refer la cel al minții și al sufletului.
Gândul acesta s-a iscat după ce mi-a parvenit de la Doamna Ana Berengea recentul său volum, scos la Ed. Napoca Star (2024) - „Pierdute și aflate”.
Cartea e rezultatul unei colaborări familiale: bunica Ana, fiica Ionela Maria Sasu (cea care a întocmit această ediție) și nepoțica Maria Alexandra Sasu. Iar izvorul psiho-cultural-educativ se numește faimoasa comună Ilva Mare. Fiica scriitoarei Berengea a săvârșit un epilog analitico-informativ al prezentului tom, iar consistența lui o dă bunica și nepoțica.
Chiar și numai din această ipostază, apariția editorială este uimitoare. Înainte de ce... „pierde” și ce „află”, scriitoarea de pe Valea Ilvelor a săvârșit următoarele fapte tipografice: „Rătăcind prin toamne” (2003, apoi reluată în 2012), „Florea Gușă - Pictor și poet” (antologie, în două ediții - 2004, 2021 - îngrijită de Ana Berengea și fiica Ionela Maria), „Pașaport pentru eternitate” (2005), „Ilva Mare - Plai cu dor” (2009) și „Amintiri din tinerețe & Poezii la bătrânețe” (2011). Apropo de... neastâmpăr.
Neașteptata surpriză se datorează faptului că volumul de acum are ilustrații și coperta datorate nepoțelei de 11 ani, Mara Alexandra Sasu. Pe seama ei, pe urechiușa de la coperta a II-a se află următorul crochiu:
„S-a născut în 31 august 2013, la Cluj-Napoca și este elevă în clasa a IV-a. Îi place să citească, să deseneze, iubește animalele și florile, drumețiile în natură sau să viziteze locuri noi. Alături de cei dragi, practică activități sportive, indiferent de anotimp: plimbări cu bicicleta, gimnastică, înot, schi sau patinaj. Dovedește răbdare la puzzle, lego, croșetat și are curaj să încerce experiențe noi.”
Acest portret e credibil fie chiar admirându-i cele 50 (!) de desene cuprinse în carte (Sper că emoția nu mi-a stânjenit numărarea lor). De altfel, bunica Ana Berengea (care, la alte vârste, a cochetat și dumneaei cu artele plastice) o răsfață cu o poezie, de... bunică:
„Două mânuțe / Niște panseluțe/ Ochișori cuminți / Bani sunt de arginți / Gura năsturaș / Susține un năsuc / Ca un bobocel / Ce ți-e drag de el. / Piciorușe - ca doi călbășei / Să-i mănânci nu vrei. / Asta sunt eu, mică, / Și dragă bunică / Toți îmi spun „scumpică”.
Un bunic (cel puțin) de genul meu rezonează cu simpatie pentru acest neastâmpăr creator de pe Valea Ilvelor.
Adaugă comentariu nou