Povestea plaiului
Profesoara Ana Berengea, un înverşunat căutător al comorilor de pe Valea Ilvelor, revine pe piaţa cărţii cu o culegere extraordinară în care obiceiurile populare din Ilva Mare sunt oglindite prin ochiul scriitorului. Intitulată generic „Ilva Mare – plai cu dor”, schiţa monografică, apărută la Editura Napoca Star, este un izvor spiritual al oamenilor aşezaţi în spaţiul geografic al trecerii dintre Ardeal şi Bucovina.
Ţăranii din această vatră folclorică sunt privilegiaţi că au un dascăl de limba şi literatura română care a ştiut să dea strălucire acestor tradiţii, insuflându-le, cu dragoste, şi elevilor.
Monografia debutează cu un capitol dedicat aşezării geografice a localităţii Ilva Mare, „cadru montan atrăgător, prin relieful ondulat şi primitor”, înfiinţată oficial în anul 1762, odată cu regimentul de graniţă militară. O adevărată lecţie de istorie ne poartă, mai apoi, spre aspectele etnografice relatate cu voce neaoşă de oamenii care stau în tinda casei bătrâneşti.
Oamenii Ilvei, de statură mijlocie, bine făcuţi, cu faţă rotundă şi deschisă, înfrăţiţi cu locurile pe care trăieşti, sunt harnici la muncă şi păstrători ai datinilor, dar şi receptivi la nou, ne spune Ana Berengea. De aici a emigrat în Moldova, în anul 1765, la Botoşana şi apoi la Pipirig, Ştefan Creangă, strămoşul după mamă al scriitorului Ion Creangă. Aici a poposit de multe ori, datorită prieteniei cu medicistul Aurel Sasu, scriitorul Liviu Rebreanu. Tot aici, hora este transpusă în nemurire, iar voia bună este la ea acasă: „cine crede că am strigat/ crede că m-am îmbătat/ dar la omul bun de gură/ nu-i mai trebe băutură/ Ş-acasă mănânc şi beau/ dar n-am ceteră când vreau”. Obiceiurile vieţii de familie, de la naştere la nuntă, şi mai apoi la mormânt, sunt bine integrate şi ele în această carte care vrea parcă să ne spună că avem tradiţii frumoase care merită să rămână peste timp.
Ca într-o şezătoare, profesoara Ana Berengea ne invită să fim părtaşi la toate aceste taine, imaginile trecute şi prezente împletindu-se întru prezentarea identităţii noastre.
Cartea cuprinde versuri culese din lumea satului, întregind astfel frumuseţea unei lumi aparte, cea a ilvenilor.
Adaugă comentariu nou