„Necenzurat”, la Bistriţa
Preadolescenţa şi adolescenţa sunt perioade deosebit de vulnerabile din persepectiva consumului de substanţe psihoactive, suprapunându-se adesea peste etapa marilor deziluzii. Adesea tinerii consumă droguri în semn de răzvrătire faţă de normele socialului, alteori influenţa grupului fiind cea care îi împinge spre consum. Mediul familial impropriu, moştenirea genetică, structura de personalitate îl determină pe individ să alunece pe făgaşul toxicomaniei.
Realizarea unui astfel de proiect de dezvoltare a competenţelor elevilor dar şi ale consilierilor şcolari din unităţile de învăţământ de nivel gimnazial prin asimilarea de noi informaţii privind consumul de droguri în rândul adolescenţilor, reprezintă o necesitate stringentă astăzi, când se observă o creştere alarmantă a cererii şi a consumului de droguri în rândul populatiei generale şi, îndeosebi, în rândul tinerilor.
Proiectul „NECENZURAT” este un proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli, adresat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, având la bază modelul comprehensiv al influenţei sociale, proiectul fiind deja testat cu succes în 7 ţări europene. Pe lângă activităţile destinate elevilor şi profesorilor, acest proiect are şi un modul adresat părinţilor, deosebit de util în realizarea unui parteneriat activ şi eficient între şcoală şi familie în educaţia antidrog a copiilor.
Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională şi Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud implementează acest proiect şi în judeţul Bistrița-Năsăud, în perioada ianuarie 2014 – iunie 2015.
Obiectivul general al proiectului îl constituie formarea şi dezvoltarea la 300 de elevi din clasele a VI–a şi a VII–a, din unităţi de învăţământ din judeţul Bistrița-Năsăud în care funcţionează cabinete de asistenţă psihopedagogică, a unor abilităţi de viaţă, necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri.
În acest scop, proiectul a început cu un curs de formare, susţinut de către Daniela HUDREA – consilier școlar în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud şi inspectorul de specialitate Corina Anda DAMIAN din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, adresat unui număr de 30 de consilieri şcolari din întreg judeţul, care urmează să desfăşoare apoi câte 12 activităţi cu elevii la fiecare din clasele participante şi de asemenea, câte 3 activităţi cu părinţii acestora.
Vor fi folosite materiale specifice, manuale - de către profesori şi caiete de către elevi, realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud/ATOP.
Citiţi şi:
- 26 IUNIE- ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI
- Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog propune înfiinţarea unor secţii de dezintoxicare pentru minori şi adulţi, la Spitalul Judeţean!
- Proiectele de prevenţie ale Agenţiei Naţionale Antidrog, reluate! Suport pentru dascăli, părinţi şi elevi!
- Anul trecut, la Centrul Antidrog Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 51 de persoane cărora li s-au oferit servicii de informare, management de caz, evaluare, consiliere psihologică/socială și consultații medicale!
- Colorează-ţi viaţa altfel... fără droguri!
Adaugă comentariu nou