Neuma, tot mai vizibilă la nivel naţional

Se pare că revista de cultură Neuma, deşi a ajuns doar la nr. 5-6 este tot mai vizibilă pe piaţa literară, fapt apreciat şi de colectivul publicaţiei fanion a Uniunii Scriitorulor România Literară.
Publicaţia condusă de Andrea Hedeş, având ca redactor şef pe bistriţeanul Andrei Moldovan, are în numărul recent apărut pe piaţă, invitaţi speciali precum Gabriel Chifu, Gheorghe Grigurcu sau Cassian Maria Spiridon.
În editorialul ei, Andrea Hedeş vorbeşte despre ceea ce înseamnă a fi scriitor în zilele noastre şi dorinţa unora de a lăsa în urmă nu doar o casă, un pom, un copil, ci şi o carte.
„Talentul diferenţiază, scoate din rând. Contrar opiniei generale, nu întotdeauna ceva de dorit. Pe urmă el presupune muncă. Foarte multă. ..
Geniul are raţiunile sale pe care contemporaneitatea nu le poate discerne.
Aceste haşurări cu lumină, marile opere, rodul trudei unor mari talente le datorăm o hartă a frumuseţii omului, naturii şi a lumii capabilă să înaşte şi să îndemne la speranţă: din miezul pietrei se poate ajunge la stele”. Un eseu excelent în care se vorbeşte şi despre cei ajunşi la pensie, care doresc să bifeze neapărat şi o carte în CV-ul lor. Mult adevăr în editorialul Andreei Hedeş.
În acest număr, universitarul Mircea Mutu vorbeşte despre documentele extraordinare lăsate moştenire de înaintaşii noştri, amintind aici dicţionarul Valachico latinum cu 5500 de cuvinte româneşti.
În acest număr este prezent cu poezie şi bistriţeanul Ioan Cioba. Andrei Moldovan are un eseu despre Radu Ţuculescu şi recentul lui volum – Măcelăria Kennedy, spunând despre autor că „se reinventează la fiecare volum”. Horia Gârbea scrie despre Varujan Vosganian şi volumul Copiii războiului, seria textelor dedicate scriitorului din Bucureşti fiind completată de Andrea Hedeş. Ioan Holban scrie despre Horia Bădescu, iar Vasile Vidican despre Cimitirul eroilor, de Adrian Lesenciuc.
Interesantă ancheta despre cărţi şi despre modul în care scriitorii ar vedea cea mai importantă carte care nu s-a scris până acum , răspunzând printre alţii Irina Petraş şi Liviu Ioan Stoiciu, Olimpiu Nuşfelean, Răzvan Voncu.
Nu lipseşte literatura străină din poeţii turci şi proza hispanică, precum şi o interesantă vitrină cu cărţi cu ultimele apariţii editoriale.
La rubrica Teatru, ne întâlnim cu Naţionalul Mihai Eminescu din Chişinău, rubricile de muzică, culinare şi cele de educaţie, alături de revista revistelor, întregesc acest număr de primăvară bine primenit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5