Nicolae Turja din comuna Bistriţa-Bârgăului ameninţă cu greva foamei. El va picheta Instituţia Prefectului toată luna octombrie

Povestea lui Nicolaie Turja din comuna Bistriţa-Bârgăului este una lungă şi este cuprinsă în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, cât şi în plângeri adresate DNA.  Astăzi, Nicolaie Turja s-a instalat în faţa Palatului Administrativ , loc unde, timp de 30 de zile va fi prezent în fiecare zi pentru a-şi face publice doleanţele.

El a dat în judecată autorităţile locale din Bistriţa-Bârgăului, solicitând instanţei de judecată sistarea  proiectului de amenajare a unei platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd. E vorba de  un proiect de 1,5 milioane lei finanţat de Ministerul Mediului. Acesta invocă atât probleme juridice asupra terenului, dar şi probleme de mediu, locaţia platformei de gunoi fiind în vecinătatea unui teren de-al său.

NICOLAIE TURJA:  „Solicit stoparea lucrului până nu se soluţionează litigiul de la Judecătorie. Cum se poate intabula un teren în patru zile, dacă pe mine nu e intabulat şi n-a fost intabulat. Terenul a fost vândut fără acte, nefiind intabulat. De ce nu au făcut acte legale? Terenul a fost vândut cu o hârtie de mână. Eu n-am nimic că nepoata a vândut acel teren, dar nu vreau groapa de gunoi acolo. Groapa nu mă deranjază doar pe mine, am strâns semnături, pentru că acolo sunt nitraţi. Duci gunoiul în vârful Simedii, preferi să ţi-l ducă, de acolo poluează, mai mult că merge totul pe satul Dorolea, care au acolo izvoarele de apă. Am fost şi la primarul din Livezile şi i-am spus”.

 Turja a mai spus că prin amenajarea drumului forestier i-a fost redusă suprafaţa din proprietate. „Nu mă las. Nu-s omul care să mă las. Nu mă deranja că s-a vândut terenul, dar nu vreau groapa de gunoi acolo şi nu numai eu, toată comuna Bistriţa Bârgăului. Ajungem să plătim gunoiul de grajd. (...) Mie nu-mi trebuie niciun leu, să-mi dea terenul înapoi, nivelat, nu-i al meu, dar e vatra noastră. Să facă o cruce, să nu mai facă altul acolo gropi de gunoi”, ne-a mai spus Niculaie Turja, care a menţionat că aşteaptă decizia instanţei, iar în cazul unei soluţii nefavorabile pentru el, va continua demersurile.

 Turja solicită radierea dreptului de proprietate înscris pe comuna Bistriţa Bârgăului pentru suprafaţa de 2476 mp şi revenirea terenului la cartea funciară din care a fost transcris, plus predarea terenului „în deplină proprietate şi liniştită posesie”. „Subsemnatul reclamant sunt moştenitorul proprietarilor tabulari, înscrişi în cartea funciară cu dreptul de proprietate pentru suprafaţa de teren în litigiu. Această suprafaţă de teren de 2476 mp a aparţinut autorilor mei şi face parte dintr-un trup mai mare de teren. Pârâta comuna Bistriţa Bârgăului şi-a înscris dreptul de proprietate în cartea funciară nr. 27409 a UAT Bistriţa Bârgăului, pentru terenul în litigiu, în baza unui plan de situaţie eronat întocmit, plan ce nu cuprinde identificarea tabulară a terenului şi nici vecinătăţile reale”, se arată în documentaţia depusă de Niculaie Turja la judecătorie. Prin ordonanţă preşedinţială, acesta cere ca instanţa să oblige autorităţile locale să sisteze orice fel de lucrări pe acest teren.

Ce spune primarul Vasile Laba?

Primarul comunei Bistriţa-Bârgăului, Vasile Laba ştie perfect acest subiect şi spune că a respectat toate etapele pe care legea le cere în vederea derulării unui asemenea proiect: „ Suntem proprietari pe cei aproximativ 24 ari. Este un proiect demarat prin Ministerul Mediului, care a fost afişat, au fost făcute toate informările conform procedurilor legale, inclusiv prin mass media, dar şi la nivelul localităţii. În timpul procedurilor, nu a fost depusă nicio contestaţie. Locaţia respectă şi normele de mediu, fiind la mai bine de jumătate de kilometru de râu, la mai bine de un km de casă. Omul probabil este supărat că nu s-a cumpărat teren de la el. El a mai reclamat şi un vecin, pentru că se simt mirosurile de la gunoiul de grajd. A reclamat toată viaţa”, a declarat primarul Vasile Laba în urmă cu ceva vreme pentru ziarul Răsunetul.

         Potrivit edilului comunei, în cadrul proiectului au fost deja achiziţionate utilajele, iar platforma  se apropie de finalizare, urmând să fie făcut bazinul vidanjabil şi perdeaua de vegetaţie. „Au fost cei de la Ministerul Mediului. Suntem aproape de finalizare, nu e niciun pericol de poluare”, a mai menţionat Vasile Laba, întărind faptul că Bistriţa Bârgăului este proprietară a acestui teren.

Proiect privind controlul integrat al poluării cu nutrienţi

Primăria Bistriţa Bârgăului este singura administraţie locală din judeţ care are în implementare un proiect privind controlul integrat al poluării cu nutrienţi. În fapt, la Bistriţa Bârgăului va fi amenajată o platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd, dar vor fi achizionate şi o serie de utilaje necesare transportului şi gospodăririi gunoiului de grajd.

         Valoarea proiectului este de 1.495 milioane lei, din care cofinanţarea Primăriei Bistriţa Bârgăului este de doar 74,751 lei, finanţarea fiind făcută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în urma unui împrumut la Banca Mondială.

         Potrivit primarului Vasile Laba, sunt achizionate o serie de utilaje, şi anume încărcător frontal, un tractor, o cisternă vidanjă, două remorci şi o maşină de împrăştiat gunoiul. Valoarea acestor achiziţii este de aproximativ 530.000 lei.

         Celelalte fonduri vor fi folosite pentru amenajarea platformei comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd. Probabil că şi această parte din proiect ar fi fost finalizată dacă nu apăreau încurcături birocratice. Într-o primă etapă, Primăria Bistriţa Bârgăului a vrut să localizeze această platformă pe o păşune comunală care se afla însă pe teritoriul cadastral de la Tiha Bârgăului. Fostul primar de la Tiha nu a acordat avizul de construcţie, iar proiectul a fost blocat. Între timp, autorităţile din Bistriţa Bârgăului au găsit acestă locaţie pe care o contestă Niculaie Turja. 

 

 

Comentarii

02/10/17 20:42
Vasile

Felicitari si curaj in lupta cu acesti "alesi" corupti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5