Vasile Laba, primarul comunei Bistriţa Bârgăului: Mi-e ciudă că nu vom putea susţine toate proiectele europene pe care le derulăm. O să luăm un credit şi o să ne descurcăm

Administraţia locală din comuna Bistriţa Bârgăului are planuri mari şi anul acesta, cu toate că veniturile s-au diminuat simţitor. Primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba, ne-a declarat că administraţia va contracta un credit, ca să poată suporta cofinanţările la proiectele pe care le derulează.

"Banii de la Finanţe, aţi văzut care a fost împărţirea, sunt foarte puţini, şi atunci va trebui să ne gospodărim din veniturile pe care le avem, din taxe şi impozite, respectiv păduri. Am primit 73.000 lei faţă de diferenţa pentru funcţionare, care anul trecut a fost de 9 miliarde lei. Mi-e ciudă că nu vom putea susţine toate proiectele europene pe care le derulăm. Avem 5 proiecte cu fonduri europene, şi numai la proiectul cu asfaltări avem cofinanţări de 3,7 miliarde lei, la proiectul cu nitraţi, cofinanţări de 1,25 miliarde ş.a.m.d. E păcat, e o muncă titanică, pe care o desfăşoară toţi colegii din Primăria Bistriţa-Bârgăului. Numai avizele necesare,drumurile efectuate la Cluj, Satu Mare, Bucureşti şi ar fi păcat să le pierdem, odată aprobate aceste proiecte, dar cum am mai spus-o, nu putem să facem altceva, decât să luăm un credit şi să ne descurcăm”, a afirmat primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba.

Va trebui să ne gospodărim din veniturile pe care le avem

Modernizarea Căminului Cultural din comună, asfaltarea de străzi, amenajarea unor rigole, achiziţionarea unor utilaje, intabularea unor străzi şi drumuri forestiere sunt câteva dintre obiectivele pe care administraţia locală din Bistriţa Bârgăului şi le-a propus să le finalizeze în acest an.

"Avem finalizată licitaţia prin Compania Naţională de Investiţii la Căminul Cultural din comună, cu o valoare în jur de 20 de miliarde, pentru modernizare, extindere Cămin Cultural; avem finalizată licitaţia prin GAL Bârgău-Călimani pe nişte asfaltări de străzi în comună, patru străduţe; când timpul ne permite, urmează să începem să lucrăm pe modernizare rigole, respectiv asfaltare; avem făcută achiziţia tot prin GAL, prin grupul de acţiune locală Bârgău-Călimani, pe achiziţionare utilaje, un buldoexcavatator şi un cilindru , pentru care urmează să demarăm licitaţia pe SEAP; mai lucrăm la un proiect pentru asfaltare stradă principală, un proiect de 71 de miliarde de lei, care la ora actuală este executat în proporţie de 35%. Lucrăm prin PNDR, să depunem un proiect, prin care dorim să intabulăm unele străzi. De asemenea, avem făcute măsurători să facem intabularea pe drumuri forestiere”, a precizat primarul Vasile Laba.

Ne pregătim pentru implementarea unui proiect, unic pe judeţ

O provocare pentru administraţia comunei Bistriţa Bârgăului o reprezintă implementarea proiectului ,,Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Proiectul are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate.

"Ne pregătim pentru implementarea unui proiect cu nitraţi, nutrienţi, e singurul proiect pe judeţ de acest fel. Nu ne-au acceptat locaţiile până în acest moment, sper să ne clarificăm, să găsim alte locaţii legat de cei care au gunoiul de grajd în preajma apelor şi vor trebui să îl transporte într-o groapă betonată. În proiect mai sunt incluse o vidanjă, un tractor cu două remorci pentru transportul gunoiului de grajd şi un încărcător frontal”, ne-a precizat edilul comunei Bistriţa Bârgăului.

Întrebat ce îi lipseşte pentru a duce la bun sfârşit toate aceste obiective, toate aceste proiecte, primarul comunei Bistriţa Bârgăului a răspuns…banii.

"În primul rând, ne lipseşte sursa financiară. Dacă anul trecut aveam 9 miliarde de lei din impozitele defalcate venite de la Consiliul Judeţean, respectiv Ministerul de Finanţe, anul acesta, avem 73.000, şi nu suntem singurii în această situaţie. Mulţi au considerat că banii care ne vin de la păduri sunt banii noştri. Nu e adevărat. Şi anul acesta avem de plantat 51 de hectare, plus igienizare şi alte lucrări. Nu ne permite Codul Silvic, nu ne permite amenajamentul să facem ce vrem, să tăiem, iar după noi, potopul, deci lucrările de îngrijire, lucrările silvice trebuie făcute”, a concluzionat primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5