Elevi, profesori şi poliţişti, la crosul antibullying din Pădurea Schullerwald. Tiberiu Uşeriu, ambasadorul proiectului: Prin sport putem rezolva multe!
Elevi de la şcolile bistriţene, profesori, poliţişti şi-au dat întâlnire în această dimineaţă în Pădurea Schullerwald, la crosul antibullying, organizat în colaborare cu ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu, ambasadorul proiectului „Stop bullyingului în şcolile bistriţene!”. Startul a fost dat de comisarul şef de poliţie Paul Andreica, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.
„Poliţia bistriţeană organizează o serie de evenimente care se înscriu în finalul unui proiect preventiv, partenerial la nivel judeţean, „Stop bullyng-ului în şcolile bistriţene” şi are ca partener Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud prin ATOP, Asociaţia Tăsuleaşa Social şi CJRAE. Activităţile de astăzi sunt sub egida sportului. „Exprimă-te prin sport, nu prin violenţă” este sloganul prin care Poliţia invită copiii să facă sport în mod organizat în detrimentul unor activităţi din sfera delicvenţei juvenile. Crosul antibullying este gestionat de ambasadorul proiectului nostru, Tiberiu Uşeriu. După-amiază, la Centrul Cultural Dacia va începe spectacolul „Exprimă-te prin sport, nu prin violenţă” la care vor performa trei cluburi – Şcoala de Balet Ovidiu Danci, Ansamblul folcloric „Flori dumitrene” şi Clubul de Karate al lui Radu Sângeorzan”, ne-a declarat coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, subcomisarul Mihaela Schreiner.
Potrivit acesteia, campania „Stop bullyingului în şcolile bistriţene” a fost un succes, dezvoltându-se pe parcursul implementării ei. „Am avut patru module, un sondaj de opinie realizat în şcolile bistriţene pe 800 de elevi, acţiuni în şcoli de prevenire, de informare despre violenţa psihologică pe care o numim bullying, al treilea modul este crosul şi ultimul spectacolul, dar proiectul s-a îmbogăţit cu un modul de nivel academic, Conferinţa Naţională Academică „Bullyingul în mediul şcolar”, de la Năsăud, unde am avut invitaţi profesori universitar de la UBB Cluj-Napoca. Am avut drept beneficiari elevii claselor de gimnaziu şi de liceu, pentru că acolo se manifestă cel mai frecvent fenomenul de violenţă psihologică. Peste 10.000 de elevi au primit informaţii de la Poliţie, dar şi de la profesori”, a declarat Mihaela Schreiner.
De altfel, menţiona coordonatorul proiectului, sondajul realizat în şcoli a avut rezultate „destul de îngrijorătoare pentru instituţiile care se ocupă de prevenire şi de combatere”, în sensul că „un procent de peste 75% dintre elevi au spus că au auzit şi cunoscu fenomenul bullying chiar la ei în şcoală, iar peste 50% recunosc că văd acte de bullyng în clasa lor”. „Cei mai vulnerabili pentru postura de autori sunt băieţii, iar pentru postura de victimă sunt fetele. Cei mai mulţi dintre ei se regăsesc în postura de martor. Acest lucru ne detemină să continuăm partea de informare, de prevenire, dorind să atragem atenţia asupra unei iniţiative legislative care se doreşte a fi implementată pe această nişă, de introducere a violenţei psihologice ca formă de violenţă şcolară”, a punctat Mihaela Schreiner.
Tiberiu Uşeriu, ambasadorul proiectului, a recunoscut că şi în urmă cu peste 30 de ani erau aceleaşi probleme, dar poate nu erau aşa de mult mediatizate. „Nici nu cred că a crescut foarte mult acest fenomen faţă de atunci, diferenţa este că atunci nu se numea bullying, îi spuneam altfel. Mă bucur că există astfel de programe şi astfel conştientizăm problemele pe care le avem. Eu cred că se pot rezolva. Mă bucur că am reuşit să particip la un astfel de proiect, mai ales că şi eu am avut o copilărie în care am trecut prin situaţii de genul acesta. Din păcate nu am ajuns în toate şcolile, am fost mai ales în zona Bârgăului, unde sunt născut, la Lechinţa. Mi-ar fi plăcut să particip la toate întâlnirile din şcolile incluse în proiect. Mă bucur că noi conştientizăm că există problema aceasta şi încercăm s-o rezolvăm”, a declarat Tibi Uşeriu.
Potrivit acestuia, sportul poate determina multe schimbări în bine, în comportamentul şi atitudinea tinerilor. „Eu de fiecare dată când mă enervez fac o alergare sau iau un sac de box şi-l lovesc puţin, iar jumătate din agresiune mi-am lăsat-o acolo. Eu cred că agresiunea poate fi şi pozitivă, depinde la ce o folosim şi eu cred că avem astăzi posibilitatea să o folosim la totul şi cu totul altceva. Prin sport putem schimba multe, nu doar partea de eliberare a agresiunii”, a spus Tiberiu Uşeriu.
Citiţi şi:
- Stop bullyingului în şcolile bistriţene! Tibi Uşeriu, ambasador al proiectului: Cred că sunt dovada că, dacă vrei cu adevărat, poţi să te schimbi
- Conferința națională academică,,Bullyingul în mediul școlar”, la Năsăud
- Premiul de Excelență al județului Bistrița-Năsăud pentru Tiberiu Ușeriu. Consilierii judeţeni, convocaţi în şedință extraordinară
- Prevenirea delincvenţei juvenile, temă de dezbatere la şcolile bistriţene „Lucian Blaga” şi „Corneliu Baba”
- Polițiștii de prevenire vin în sprijinul dascălilor, în cadrul unui proiect Erasmus +, de formare continuă a cadrelor didactice
Adaugă comentariu nou