Primarul Ioan Mate: În Sânmihaiu de Câmpie au fost făcute investiţii de peste 20 milioane euro! Vrem să facem o mică staţiune, cu un ştrand cu apă sărată!
Comuna Sânmihaiu de Câmpie a fost, zilele acestea, în sărbătoare. Duminica trecută, întreaga comunitate a sărbătorit Ziua Grâului, iar trei zile mai târziu a găzduit şedinţa Colegiului Prefectural.
Prefectul Ovidiu Frenţ, secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, subprefectul Ciprian Ceclan, şefi ai instituţiilor deconcentrate au fost invitaţii primarului Ioan Mate şi ai echipei din Primăria Sânmihaiu de Câmpie. După şedinţa Colegiului Prefectural, aceştia au vizitat principalele obiective dintr-o localitate care încearcă să se revitalizeze economic prin toate investiţiile făcute în infrastructură.
„Comuna Sânmihai este formată din cinci sate, având în jur de 1650 de locuitori pe hârtie, dar în realitate sunt în jur de 1200. Ocupaţia de bază este agricultura, în special creşterea animalelor şi lucrul pământului. Comuna se întinde pe o suprafaţă de 6.540 hectare...Avem în comună nişte obiective importante; lacul de la Brăteni, care este proprietatea Primăriei, cel puţin luciul de apă, avem Monumentul Ţăranului Român, care este unicat în lume, am înţeles că doar în Brazilia ar mai fi. L-am construit în urmă cu cinci ani, e un obiectiv important pentru noi pentru că ne vizitează şi din Africa, Japonia. E iniţiativa a doi oameni de cultură care au origini în Zoreni, scriitorul Valentin Marica şi profesorul Simion Adam, cu finanţare de la bugetul comunei, şi peste 1000 tone de pământ dus gratis de firme care lucrau în zonă. Avem un muzeu nou făcut pe care am reuşit să-l amenajăm înainte de Zilele comunei, săptămâna trecută”, şi-a început povestea comunei primarul Ioan Mate.
Edilul comunei a dezvăluit că în 2012, după preluarea mandatului de primar, a fost o perioadă mai grea, pentru că nu erau deschise oportunităţile de finanţare din fonduri europene. „Din 2013 s-a dat drumul la finanţări şi am avut atunci un proiect de un milion de euro, pe care l-am încheiat în 2015 pentru modernizarea a 12,5 km drumuri agricole. Din suflet spun că există o colaborare foarte bună între primării şi AFIR. Vorbesc atât din punct de vedere al primarului, cât şi al celui din domeniul privat. Este uşor să accesezi fonduri europene, dacă respecţi legea şi condiţiile prevăzute. Sunt la al doilea proiect pe fonduri europene pentru drumuri agricole pe care-l vom încheia săptămâna viitoare, vom face recepţia. Tot din fonduri europene, prin Grupul de Acţiune Locală Progres Transilvan, din care fac parte şapte comune din sudul judeţului, avem un proiect pentru achiziţia unui buldoexcavator. Sperăm ca până la finele lunii august să avem încheiată procedura de achiziţie publică”, a precizat primarul Mate.
O mică staţiune ar putea fi dezvoltată la Sânmihaiu de Câmpie, profitând de izvoarele de apă sărată
Primarul Ioan Mate a dezvăluit că îşi propune ca în exerciţiul financiar european următor, dacă va fi ales să conducă destinul comunei pentru încă un mandat, să demareze construcţia unui ştrans.
„Intenţionez ca prin fonduri europene, dacă voi mai fi primar şi din 2020 încolo, să facem o mică staţiune. Avem un teren al Primăriei, de unde izvorăşte apă sărată. Am forat anul trecut, am dus la laborator probe pentru a fi siguri că apa corespunde parametrilor şi nu reprezintă un pericol pentru populaţie. De anul viitor, tot prin GAL Progres Transilvan, am intenţia să facem, pentru prima dată un ştrand. E un început timid, dar sperăm că vom reuşi să dezvoltăm această idee”, a precizat primarul comunei.
Acesta a menţionat că îşi propune ca la Centrul de Informare Turistică – proiect care iese din monitorizare – să fie mutat dispensarul medical, pentru că legea permite. „Va primi o destinaţie clară. Faptul că noi am construit aceste centre de informare turistică este foarte bun pentru comunitate, pentru că aceste clădiri rămân şi le oferim o altă destinaţie, chiar dacă pe viitor vom avea şi turism. În imobilul unde este în prezent Dispensarul uman, vrem să dezvoltăm un centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. La noi în zonă marea majoritate a populaţiei este îmbătrânită şi are nevoie de sprijin”, a precizat Ioan Mate. Acesta a precizat că această comunitate are nevoie de un medic de familie, căruia i se asigură atât spaţiul de cabinet, cât şi o locuinţă.
La Sânmihai, se face un învăţământ de calitate
Primarul Ioan Mate a punctat că Sânmihaiu are o şcoală foarte bine dotată, o grădiniţă nouă, cu teren de sport, inclusiv cu nocturnă, autorităţile locale colaborând foarte bine cu managementul instituţiei de învăţământ.
De altfel, directorul Ana Moldovan a fost prezentă la şedinţa Colegiului Prefectural, tocmai pentru a ridica problema transportului şcoalr, mai ales că la Sânmihaiu de Câmpie sunt 60 de navetişti, copii care vin din toate localităţile comunei, chiar şi din staul Jimbor, iar numărul acestora este în creştere. De altfel, pentru o parte dintre copiii care fac naveta la Sânmihai a fost gândită şi „o bursă” în valoare de 100 lei pe lună, tocmai pentru creşterea efectivelor de copii, astfel încât să nu se ajungă la un sistem simultan la clasele de gimnaziu.
Fonduri guvernamentale pentru canalizare, cămine culturale, drumuri!
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, autorităţile locale din Sânmihaiu de Câmpie au implementat mai multe proiecte de investiţii, în ambele etape ale programului.
„Prin fonduri guvernamentale avem, de asemenea, fonduri importante. Acum mai avem 3% din lucrările de canalizare din localitatea Sânmihai, staţia de epurare este realizată în pondere de 70%, utilajele pentru dotare sunt aduse deja. Sperăm ca prin octombrie să putem face recepţia la această staţie de epurare. Tot prin PNDL a fost realizat şi sediul Primăriei. Ne mândrim cu acest imobil modern, util, care are un flux foarte bine gândit, în folosul oamenilor, dar şi al angajaţilor. Tot prin PNDL am terminat lucrările de modernizare a sistemului de iluminat public stradal. Am făcut economie de peste 40% la facturile de energie electrică, prin înlocuirea becurilor cu LED-uri. Prin CNI am construit un cămin nou la Stupini, mai avem un proiect pentru un cămin nou la Sălcuţa. Avem depuse două proiecte la Ministerul Dezvoltării pentru extindere de canalizare în Zoreni şi Stupini şi modernizarea a 10,5 km de drumuri în comuna Sânmihai. Comuna Sânmihaiu de Câmpie are străzi şi drumuri de interes local, fără drumuri agricole, pe o lungime de 46 km, dintre care 20 vor fi finanţaţi prin PNDL. În prezent avem 7-8 km deja asfaltaţi, plus încă 6 km de drum comunal, de la Brăteni la Stupini, DC 18”, a explicat Ioan Mate.
Prin fonduri guvernamentale a fost realizateă şi aducţiunea de apă în cele patru sate din comuna Sânmihai, cu captări din surse proprii, satele Zoreni, Stupini, Sălcuţa, Brăteni. „O mare parte din locuitori s-a racordat la reţea. La Sălcuţa, 80-90% dintre oameni au apa în curte, la Brăteni în pondere de 50-60%, la Zoreni 50-60%, doar la Stupini sunt doar 20% dintre gospodării racordate. Dacă se vrea se poate, doar să vrei să faci proiecte de bună calitate pentru obţinerea finanţării. Vă spun că în ultimii 5-6 ani se lucrează foarte bine şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale, dacă proiectele sunt făcute bine, sunt finanţate”, a spus primarul din Sânmihai.
Potrivit acestuia, în ultima perioadă, în Sânmihaiu de Câmpie au fost investiţi – incluzând şi ceea ce a făcut Consiliul Judeţean la drumul judeţean Sânmihaiu de Câmpie – Teaca - peste 20 milioane euro.
„Cunoscând trecutul Sânmihaiului, chiar dacă eu nu sunt originar de aici, văzând ceea ce s-a investit în ultimii şapte ani, peste 20 milioane de euro, cred că e cea mai importantă etapă de dezvoltare a comunei. Am făcut şi lucruri cu bani de la bugetul local, ca gospodar nu am aşteptat să-mi dea bani de la buget pentru capele mortuare, pentru asfaltarea centrului civic al comunei etc.”, a menţionat primarul comunei.
Ioan Mate a menţionat că preşedintele Radu Moldovan, proaspăt Cetăţean de onoare al comunei, a avut un rol foarte mare în dezvoltarea acestei comune. „Pot să confirm că la nivelul comunei Sânmihaiu de Câmpie, preşedintele Consiliului Judeţean a avut un rol foarte important şi ne-a ajutat foarte mult. (…) Vreau să vă spun că în 2012, când m-am dus pe drumul Sânmihai-Teaca, erau salcâmi pe drum şi atunci i-am spus preşedintelui că este vorba de un drum judeţean. În 2-3 săptămâni a fost deschis drumul cu buldozerele, iar acum este modernizat. Radu Moldovan este singurul preşedinte de judeţ, iar eu sunt consilier încă din 1992, care şi-a îndreptat atenţia spre zona de Câmpie. Pentru toţi cei dinainte nu am fost o prioritate, pentru că zona de Câmpie era slab populată, nu aducea voturi”, a explicat primarul din Sânmihai.
În prezent, la Sânmihai se lucrează şi la decolmatarea unor văi, lucrări care nu s-au mai făcut de dinainte de Revoluţie. Utilajele celor de la Îmbunătăţiri Funciare sunt în comună şi se vor executa lucrări pe o lungime de peste 40 km.
În Primărie lucrează opt funcţionari, deşi organigrama prevede 14 posturi. „Nu am mai angajat persoane, am mers pe cumul de funcţii şi am încercat să-i stimulăm cu salarii bune. Eu cred că este suficient personal, pentru că populaţia este în scădere. Ar trebui umblat la organizarea administrativ-teritorială a României. Ne permitem să avem primării la comune cu 6-700 de locuitori şi să plătim 10-12 funcţionari public, cu o cheltuială mare, eu cred că ar trebui, cât de urgent, cineva să aibă curajul şi să ia taurul de coarne şi să facă această reorganizare administrativ-teritorială pentru că altfel cheltuim bani de pomană. Eu dacă aş fi la putere aş avea acest curaj”, a spus primarul Ioan Mate.
Citiţi şi:
- Primarul Ioan Mate: Vrem ca Sânmihaiu de Câmpie să fie una dintre cele mai moderne comune din zona de câmpie sau chiar din Bistriţa-Năsăud!
- Drum bun la Sânmihai
- Primarul Ioan Mate, proiecte pentru 2018
- Primarul Ioan Mate, candidatul Alianţei pentru Bistriţa-Năsăud,la Sânmihaiu de Câmpie!
- Ioan Mate, un primar gospodar ce-ţi impune respect şi admiraţie. Fermierii de top ai Câmpiei. Ministrul Daea, invitat la Ziua Grâului. Pentru medici, locuinţe gratuite. O viitoare staţiune la Glodul sărat
Adaugă comentariu nou