Ioan Mate, un primar gospodar ce-ţi impune respect şi admiraţie. Fermierii de top ai Câmpiei. Ministrul Daea, invitat la Ziua Grâului. Pentru medici, locuinţe gratuite. O viitoare staţiune la Glodul sărat
E o plăcere să stai de vorbă cu primarul Ioan Mate. Jovialitatea şi francheţea cu care-ţi vorbeşte, sinceritatea în cele spuse, bine argumentate, cu împliniri concrete, mă face să-mi aduc aminte de cuvintele unui mare duhovnic care spunea: „Orice om întâlnit în cale e un candidat la prietenia mea”.
Ioan Mate este un om direct, dintr-o bucată, care face ceea ce spune, nu promite imposibilul dar face tot posibilul să-şi slujească comunitatea. „Dacă vrei să fii în fruntea lor, a oamenilor, trebuie să-i slujeşti cu onestitate şi respect”, ne spunea acesta. Este la al treilea mandat de primar, o raritate dacă ne gândim că primarii din Sânmihaiu de Câmpie de după 1989 au rezistat numai câte un mandat. Ioan Mate face excepţie în sensul bun al cuvântului şi, împreună cu vicele Dorin Nicula au pornit la drum în 2012 şi de atunci este echipa câştigătoare în obiective realizate.
- Domnule primar, înainte de a ajunge în acest fotoliu, care au fost preocupările dumneavoastră?
Ioan Mate: - Obârşia mea este satul Visuia din comuna vecină, Miceşti. Am urmat liceul, apoi facultatea cu specializarea în domeniul zootehniei. Gospodarii de aici sunt renumiţi crescători de bovine şi ovine, aşa că m-am îndreptat spre acest sector. Am lucrat şi la Agromec Sânmihai, acolo unde am învăţat multe şi m-am perfecţionat în domeniul maşinilor şi utilajelor agricole. Asta m-a făcut ca, după 1989, să-mi pornesc o afacere ce viza creşterea animalelor, ajungând să deţin, la un moment dat, peste 200 capete bovine.
- Şi aţi ajuns primar în 2012 şi v-aţi apucat de muncă în folosul celor ce v-au ales. Ca atare, v-aş propune să vedem cu ce se mândreşte Ioan Mate, alături de Consiliul Local şi aparatul Primăriei?
Dar înainte de a-mi răspunde, primarul mă invită în biroul lui, unde urcăm nu pe scări ci cu liftul.
Ioan Mate. - Da, aşa e, urcăm cu liftul. Cred că suntem singura Primărie din judeţ, clădire P + 1, care are şi lift. De ce? Pentru cei cu dizabilităţi, pentru a le facilita accederea în birourile unde au de rezolvat probleme. Ne-a costat mai puţin decât să fi amenajat scări funcţionale şi, vedeţi şi dumneavoastră, este mai uşor pentru oamenii noştri. Dar, ca să vă răspund la întrebare, prioritare pentru noi au fost şi rămân: învăţământul, sănătatea şi domeniul edilitar-gospodăresc.
- Ştim, domnule primar, că aici, la Sânmihai, există un corp profesoral calificat, profesionist, dascăli cu reale calităţi pedagogice.
Ioan Mate: - Aşa este, şcoala din Sânmihai obţine, an de an, rezultate bune la învăţătură. De aceea, şi elevi din comunele învecinate – Miceşti şi Chiochiş – vin să înveţe aici. Asigurăm transportul acestora către şcoală. Pentru cei mici am construit o grădiniţă nouă la Sânmihai şi la Zoreni, iar pentru viitor am depus un proiect ce vizează modernizarea şi dotarea şcolii din centrul de comună unde învaţă peste 50 de elevi.
- De-a lungul anilor, aici, la Sânmihai, s-au îngrijit de sănătatea oamenilor medici cu un înalt nivel profesional, şi-i amintesc pe soţii Măgheruşan, pe Dănuţ Cocoi, actualul preşedinte al Consiliului Medicilor din judeţ, pe medicul stomatolog Grigore Hognogi. Care este situaţia în acest domeniu la ora actuală?
Ioan Mate: - Nu prea stăm bine în acest domeniu. Dispensarul a fost reabilitat în urmă cu vreo şase ani. Vom muta „Sănătatea” într-un spaţiu nou unde funcţionează alături şi Centrul de Informare Turistică. Creăm condiţii dintre cele mai bune. Ca atare, asigurăm locuinţe gratuite pentru medicii care doresc să se stabilească aici. Îi aşteptăm cu mare plăcere, fiindcă, pot să spun că, Sânmihaiu de Câmpie- va deveni un centru important în această zonă a judeţului.
- Centrul comunei este în straie de sărbătoare şi asta de o bună perioadă de timp. Totul s-a schimbat aici, se vede mâna gospodarului cu un gust rafinat. Aş dori să facem o recapitulare a ceea ce s-a făcut în anii din urmă în domeniul edilitar-gospodăresc.
Ioan Mate: - Cum se vede, ne înnoim pe zi ce trece. Centrul comunei arată aşa cum trebuie să arate fiecare unitate administrativ-teritorială. Am amintit de şcoli, de sănătate care au primit spaţii noi, moderne. O altă prioritate a fost şi mai este încă reţeaua de drumuri comunale şi drumuri agricole. Aş aminti drumul judeţean care ajunge la Silivaş, apoi modernizarea drumului spre Stupini. Am asfaltat străzile din Sânmihai, s-a balastat drumul către Sălcuţa. Pentru drumuri agricole avem proiecte ca vor viza toate satele comunei, respectiv Stupini, Brăteni, Sălcuţa, Zoreni şi satul de centru. Vom începe lucrările pentru 20 km de străzi. Nu uităm nici de judeţeanul ce trece prin Sânmihai care, avem promisiunea, se va repara în totalitate.
- An de an, în special în verile secetoase, problema apei pentru populaţie şi sectorul zootehnic devine una stringentă, de mare actualitate. Ce demersuri aţi făcut în acest sens?
Ioan Mate: - Şi la noi este o problemă. Într-o oarecare măsură am rezolvat-o încă din 2013, la un an de la instalarea mea ca şi primar, prin captarea unor izvoare am reuşit să avem apă în toate satele. Dar anii secetoşi ne creează, totuşi, probleme. De aceea, aşteptăm apa prin Masterplanul aflat în derulare.
-Aţi fost şi sunteţi un fermier de top. Cum a fost începutul, înainte de a intra în administraţia locală?
Ioan Mate: - Sunt 30 de ani de când sunt fermier. Prin 1992, mi-am cumpărat un tractor, un Universal. Lucram în domeniu. Apoi, mi-am extins afacerea, începutul e greu, dar dacă-ţi merge mintea înaintezi. M-am extins, am cumpărat SMA-ul şi Baza de Recepţie unde se pot depozita 10.000 tone cereale. La un moment dat, am avut peste 200 capete bovine, dar afacerea n-a mers din lipsa îngrijitorilor. Acum am bovine de carne şi o turmă de oi. Cu oile este o problemă, şi mă refer la lâna acestora. Plătesc cu 5 lei tunsul pe oaie şi vând lâna cu 25 de bani kg. Afacere curată, nu-i aşa?
- Cum intri în comună, pe DJ 151, vezi lanuri întinse de porumb şi floarea-soarelui. Un adevărat Bărăgan de câmpie. Cultura cerealelor şi creşterea animalelor are, se vede, o tradiţie care se menţine.
Ioan Mate: - Într-adevăr, din cele 4600 de hectare de teren arabil, în jur de 4300 hectare sunt cultivate. 1200 ha cu păioase prăşitoare, floarea-soarelui, iar fermierii Ujlaki Ioan, Nicula Iacob şi Kisă Ioan au în cultură şi soia, în jur de 120 hectare. Până mai anii trecuţi am avut şi sfeclă de zahăr dar, de când s-a închis fabrica de la Luduş, a dispărut această cultură. În comună avem 15 ferme agricole, pe zootehnie, respectiv creşterea bovinelor şi aş aminti aici, cu mare satisfacţie, pe cei care îngrijesc animalele şi menţin efectivele: Nicula Sebastian, Ujlaki Ioan, Joja Ioan, Nicula Alexandru, Muscar Liviu, Maier Marinel, Nicula Dorin, Man Nicolae, Rebreanu Andrei, Mărginean Viorel.
- Domnule primar, în Sânmihai aveţi şi un Centrul de Informare Turistică. Poate deveni zona aceasta o atracţie pentru turişti şi nu numai pentru ei?
Ioan Mate: - Ne mândrim că în satul Zoreni am ridicat un monument al Ţăranului Român, unic în România, ridicat prin strădania scriitorului Valentin Marica, a fostului primar, prof. Simion Adam, şi cu sprijinul Primăriei (al primarului Mate, precizez). Ne gândim să amenajăm, în locul numit Glodul sărat, pe terenul Primăriei, unde este o zonă cu apă sărată, o mică staţiune de tratament. Se mai pot vedea în comună monumentele eroilor, apoi zona de agrement de la Brăteni.
- La sfârşitul acestei luni este o mare sărbătoare – Ziua Grâului. Care este programul acesteia?
Ioan Mate: - E o tradiţie să omagiem în fiecare an lucrătorii ogoarelor, fermierii. Este Ziua Grâului. Pe lângă activităţile cultural-distractive pe care le vom organiza, aici l-am invitat şi pe ministrul Agriculturii, Petre Daea. Ne-a promis că ne va onora invitaţia şi, cu această ocazie, va avea loc o întâlnire cu fermierii din judeţ. Vom ridica, cu acest prilej, problemele cu care fermierii se confruntă în această perioadă, şi anume, irigaţiile, facilitatea intabulării terenurilor, subvenţiile, desfacerea produselor animaliere şi multe altele. Aşadar, invităm pe toţi cei doritori să ne viziteze şi-i aşteptăm cu mare bucurie la ediţia din 2022 a Zilei Grâului de la Sânmihaiu de Câmpie.
T. Săsărman
Citiţi şi:
- Ioan Mate a depus jurământul de credinţă pentru al treilea mandat de primar al comunei Sânmihaiu de Câmpie
- Primarul Ioan Mate: În Sânmihaiu de Câmpie au fost făcute investiţii de peste 20 milioane euro! Vrem să facem o mică staţiune, cu un ştrand cu apă sărată!
- Comunitatea din Sânmihaiu de Câmpie, în sărbătoare! Oficialităţi şi invitaţi din Republica Moldova, la Ziua Grâului
- Primarul Ioan Mate din Sânmihaiu de Câmpie ancorat, trup şi suflet, în modernizarea comunei şi creşterea nivelului de trai al locuitorilor
- Sânmihaiu de Câmpie – o comună europeană care se modernizează permanent, cu un primar – Ioan Mate – ambiţios şi ancorat în realizarea de proiecte ale viitorului
Adaugă comentariu nou