Târgul Mare al Bistriţei, într-o ultimă ediţie coordonată de primarul Ovidiu Creţu
Primarul Ovidiu Creţu a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, programul ultimei ediţii a Târgului Mare al Bistriţei, pe care o organizează, de la preluarea funcţiei, din 2008. Potrivit acestuia, în 2008, la ediţia pe care a „gestionat-o doar pe timpul desfăşurării evenimentelor”, a constatat că aceste zile ale Bistriţei se desfăşoară într-o locaţie nepotrivită, pe o durată nepotrivită, „cu foarte multe elemente de disconfort pentru cetăţenii din oraş, nu doar cei care locuiesc în centru”.
„Era o înghesuială şi o fumăraie de nedescris în zona centrului istoric, între timp centrul istoric a evoluat, el a devenit o zonă urbană frumoasă, cu foarte multe terase. În 2008 nu era nicio terasă pe Pietonal, în 2009 a apărut prima, iar acum sunt peste tot şi cred că această zonă este undeva la nivel european. Am ajuns pe parcursul celor 12 ediţii la o formulă, spun eu, de succes. Orice manifestare mai mare nu poate să mulţumească pe toată lumea, întotdeauna vor exista oameni nemulţumiţi, dar eu cred că pe cei mai mulţi îi mulţumim cu ceea ce organizăm cu ocazia Târgului Mare, prin oferta de evenimente şi acţiuni culturale, sportive, de agrement şi gastronomice, în spaţii adecvate. Mai mult, Târgul Mare al Bistriţei este singura acţiune pe care o organizează municipalitatea şi care-şi scoate banii pentru evenimentele culturale organizate din închirierea spaţiilor din Heidenfeld”, a explicat primarul Ovidiu Creţu.
Deschiderea festivă a Târgului Mare al Bistriţei va avea loc sâmbătă, 24 august, de la ora 10, în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa. Alături de autorităţile locale vor fi prezente delegaţii din Besançon, în frunte cu primarul Jean Louis Fousseret, din Herzongerath - cu primarul Christoph von den Driesch şi din Zielona Gora.
Oferta culturală cuprinde spectacole de muzică simfonică, foclorică, pop-rock şi muzică populară, pe scenele din centrul municipiului şi din Heidenfeld. Astfel, sâmbătă, pe Pietonal va avea loc un concert simfonic cu Noua Orchestră Transilvană în baza unui parteneriat cu managerul Gavril Ţărmure. Duminică, tot pe Pietonal vor concerta Eduard Sanda, Vescan, Mira şi The Motans, vineri, 30 august, vor evolua bistriţenii de la Reborne, Punkatra şi 7 Paşi, iar duminică, 1 septembrie, vor fi cele mai aşteptate trupe, şi anume Matteo &Gabi Bagu, Golden Gang (Alex Velea &Lino Golden& Mario Fresh& Rashid), 5 Gang şi Fun Factory. Sâmbătă, 30 august, pe scena de pe Pietonal vor avea loc concertele incluse în cadrul Festivalului Medieval, cu The Moon& The Nightspirit şi Irdorath.
În Heidenfeld, pe lângă artişti şi ansambluri locale sunt aşteptaţi interpreţi precum Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Cornelia Ardelean Archiudean, Dorina Opre, Ioan Cristian Ţăran, Maria Butilă, Marius Ciprian Pop, Cristian Pomohaci, Grupul vocal „Ţarina” din Abrud sau „Românaşul” din Cluj.
Noutatea la această ediţie o reprezintă organizarea unor evenimente de tip Street Food, cu muzica asigurată de DJ, pe parcursul a trei zile, de marţi, 27 august, până joi, 29 august.
Evenimente vor fi organizate şi în alte locaţii, precum Pădurea Schullerwald - întreceri sportive, demonstraţie de arte marţiale, Cupa Naţională de Trial (ediţia a III-a), la Ştrandul Codrişor – jocuri şi întreceri de înot, pe terenurile Grand Slam – demonstraţii tenis de câmp, în parcarea Lupeni – demonstraţii graffiti, în sala CSM – concurs de şah, la Centrul Comunitar pentru Tineret.
Citiţi şi:
- Vedete de zece şi tot atâtea zile de petrecere la Târgul Mare al Bistriţei! Vezi programul complet!
- Începe Târgul Mare al Bistriței. Programul pe zile!
- Una dintre cele mai iubite trupe din Europa, la Târgul Mare al Bistriţei! Vezi numele ce ne încântă anul acesta!
- (Video) Coşbuc, Rebreanu, Mureşanu, la Sărbătoarea Bistriţei, alături de cetăţenii de onoare. Ştefan Pop a adus opera în centrul municipiului, iar Veta Biriş a îmbrăcat costumul bistriţean. Duminică, Dumitru Fărcaş şi Hara, alături de alte surprize!
- Invitaţi din şase ţări la ceremonia de deschidere a Târgului Mare al Bistriţei. Declaraţia Unirii României cu Basarabia, înmânată fraţilor de la Chişinău. Titlul de Cetăţean de onoare pentru Bernadette Szocs
Comentarii
Primarul Cretu nu are notiunea de „targ”. El confunda sensul comercial al termenului cu cel de chermeza. De aceea, la ” Marele targ la Bistritei”, cel putin in locatia de la Viisoara ar putea fi organizat „targul” in adevaratul sens al cuvantului, respectând traditia istorică a „BULGIULUI” . Dupa cum se stie, la anul 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. De altfel, a existat si sugestia reluarii „Bulgiului Anual” la Bistrita, adaptat vremurilor actuale . Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras care si asa nu se bucura de prea multe evenimente.
Cretu spune că municipiul își scoate banii pentru „zilele orasului”. Si totusi s-ar putea mai mult. De exemplu , în urma festivalului UNTOLD, peste 45 milioane de euro rămân în municipiul Cluj-Napoca. La UNTOLD, au participat peste 350.000 de spectatori, din care 10.000 au venit din alte țări.
Revenind la „Târgul Mare al Bistriței”, luând si exemplul de la ” AGRARIA” , organizat in fiecare an la Jucu, BULGIUL ANUAL ar putea sa combine functia comerciala cu cea expozitionala, cu sprijinul camerei de comert si al directiei agricole, organizand cu această la Bistrita o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei din Viisoara, bunaoară in incinta poligonului auto din apropiere.
Un vechi proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.”
Primarul Cretu s-a referit si la "Parcul de aventură" din Unirea. Dupa esecul cu pârtia de ski „Cocos”, la cea mai joasă altitudine din tară, care a inghitit o cărută de bani din imprumuturi bancare, primarul Cretu nu a invatat nimic. A continuat sa investească intr-un proiect sortit esecului, precum parcul de aventură, fără să facă un studiu de fezabilitate. Acum constată că Parcul de aventură din Unirea nu are clienți. Dezavantajul parcului de aventură din Unirea este departarea de oras . Dacă primarul ar fi avut mai multă minte, un astfel de parc de aventură putea fi făcut cu mai mult folos in Pădurea Codrisor unde oamenii ajung cu usurintă pe jos.
Adaugă comentariu nou