( Video) 600 de tineri, la conferinţa susţinută de lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, moderată de Menuţ Maximinian. Felicitări pentru acest eveniment gândit de părintele Raul Pap, alături de şi preoţii Iftimi Dan şi Vlad Todoran

600 de tineri au umplut până la refuz sala Centrului Cultural Arta Dej. A fost o bucurie să îl asculte pe lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci cu un subiect atât de actual "Pot vorbi cu Dumnezeu prin smartphone?". „Doamne ce emoţii frumoase trăiesc ! Avem nădejde în generaţiile viitoare ! Rar mi-a fost dat să văd o sală arhiplină la o conferinţă a unui profesor de teologie. Este o onoare să fiu moderatorul unui asemenea eveniment de mare anvergură” a spus în debutul manifestării scriitorul Menuţ Maximinian, moderatorul evenimentului, care apoi a făcut un scurt cv al conferenţiarului.
Pr. Liviu Vidican-Manci este absolvent al Faculății de Teologie Ortodoxă și al Facultății de Business, ambele din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A urmat studii superioare de specialitate la Institutul Catolic din Paris, Franța. Este doctor în Teologie, la disciplina Istoria Bisericii Universale. Anul acesta a primit pentru a doua oară titlul ştiinţific de doctor în Teologie din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, la disciplina Omiletică-Catehetică. Este inspector eparhial pentru catehizarea parohială, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi cadru didactic titular al Facultății de Teologie Ortodoxă. Este autorul a numeroase articole și studii de specialitate.
„De când am intrat în şcoală şi până acum nu mi-am dorit să părăsesc şcoala şi aşa a rânduit Dumnezeu să ajung să fiu dascăl, pentru că în şcoală am găsit viaţă, tinereţe, inspiraţie dată de armonia ce s-a creat între entuziasmul tinerilor şi înţelepciunea celor trecuţi prin viaţă. Un om de la ţară a ajuns la oraş, unde avea să vândă legume în târg. A intrat într-un local să mănânce şi, înainte de masă, a făcut o Sfântă Cruce şi a zis o rugăciune. Cei prezenţi s-au uitat destul de bănuitori, iar unul dintre tineri l-a întrebat cu un surâs: dar şi acasă toţi vă rugaţi? Iar el i-a răspuns: nu chiar toţi ai casei, şi a zâmbit larg, adăugând: mai am acasă vacile şi porcii care nu se roagă. Această întâlnire a noastră este despre rugăciune într-o lume presărată cu tehnologie. Suntem într-o lume în care, dacă nu auzim un clopoţel sunând tare, nu manifestăm niciun interes. Titlul conferinţei este provocator pentru noi toţi care lângă noi avem o anexă unde am externalizat o parte din memoria şi amintirile noastre şi asupra căruia proiectăm nenumărate aşteptări”, a declarat, la începutul conferinţei, Liviu Vidican Manci.
Tinerii au primit răspunsuri legate de provocările din mediul online. În mod concret, cum să folosim eficient rețelele de socializare, în scop practic, ca utilizarea lor să nu fie o pierdere de timp. Apoi, a răspuns întrebărilor selectate de moderatorul Menuţ Maximinian din zecile venite din sală de la tineri. „Dragi părinţi, să nu blamăm niciodată copiii noştri că nu pot să urmeze drumul pe care noi l-am trasat. Uneori urmele pot fi prea mari pentru picioarele lor mici. Să nu disperăm niciodată dacă ei aleg altă cale, pentru că s-ar putea ca pentru ei aceea să fie calea mântuitoare. Toţi vrem să ajungem acolo sus şi, chiar atunci când simţim buza prăpastiei, ne reactivăm şi o luăm de la capăt. Nu renunţăm. Dacă drumul acestei generaţii este să ajungă la Dumnezeu prin aceste ferestre de sticlă, prin oglinzile negre, prin acestea vor ajunge. Să nu-i blamăm, să nu cumva să credem că Dumnezeu nu are o cale şi pentru generaţiile de astăzi. Întotdeauna, în aceste mii de ani prin care au trecut tineri şi bătrâni, au avut un drum pe care au reuşit să-l parcurgă. Fiecare trebuie să-şi găsească drumul pentru a vorbi cu Dumnezeu, prin sau în afara unui smart phone, a fost mesajul final adresat sălii arhipline de părintele profesor Liviu Vidican Manci.
Felicitări pentru acest eveniment gândit de părintele Raul Pap, în calitate de coordonator al Departamentului Misionar din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, alături de şi preoţii Iftimi Dan – reprezentant al departamentului în Protopopiatul Beclean, şi Vlad Todoran – reprezentant al departamentului în Protopopiatul Dej ! Au reuşit să îi apropie pe tineri de biserică, e cel mai mare câştig !
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Protopopiatul Beclean – protopop Doru Zinveliu şi Protopopiatul Dej – protopop Ioan Buftea şi realizat cu sprijinul principal al Primăriei Căianu Mic şi al primarului Paul Ştir. Au fost alături în demers Primăria municipiului Dej - primarul Costan Morar, primarul Vasile Iuga - Ciceu Giurgeşti, primarul Călin Mureşan - Câţcău, Asociaţia Filantropia Dej, Liga Tinerilor Creştin Ortodocşi Dej, Asociaţia Tinerilor Creştin Ortodocşi Beclean.
Întreaga conferinţă video aici:

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5