Expoziţie de sculptură, de Alexandru Smuczer, la Galeria Arcade 24
Uniunea Artiştilor Plastici din Bistriţa a inaugurat astă-seară, la Galeria Arcade 24, expoziţia de sculptură semnată de Alexandru Smuczer – laureat al premiului „Grigore Bradea” în 2018 – premiu care presupune, anual, sponsorizarea cu o sumă de bani şi organizarea unei expoziţii personale pentru tânărul sculptor câştigător.
La vernisaj au participat prof. dr. Alexandru Păsat, şeful secţiei de sculptură în cadrul Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca, criticul şi curatorul expoziţiei Oliv Mircea, sculptorul Ionel Tănase, Vlad Berte, asistent univ. la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Maria Sicoe (laureatul premiului “Grigore Bradea” în 2014) şi alţi studenţi şi masteranzi ai Universităţii de Arte clujene.
InterSemn – „întâia poveste a muzei Clio” se numeşte expoziţia de instalaţie artistică a tânărului artist născut la Deva în 1994.
Alexandru Smuczer a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca unde a parcurs licenţa şi masteratul în cadrul secţei de sculptură. În prezent este doctorand la aceeaşi universitate.
Pe parcursul anilor de studiu Alexandru Smuczer a fost într-o continuă explorare asupra problematicilor legate de spaţiu şi materialitate. Tematicile pe care le abordează în cadrul lucrărilor sunt legate de universul citadin, artificialitate, natură, memorie, viaţă şi moarte.
În prezent, Alexandru Smuczer a început să exploreze metode noi prin care se poate face apel la percepţia privitorului sau prin care o lucrare să depăşească simpla condiţie de obiect, devenind generatoare de sensuri sau – unele dintre ele – chiar generatoare ale unui spaţiu propriu.
Criticul Oliv Mircea a remarcat că avem de-a face cu un dialog formal: „Dacă priviţi acest perete, veţi înţelege, poate nu din prima, că este amprenta unei suprafeţe de pădure doborâtă. Alexandru Smuczer a luat amprenta acestei păduri, o aşează pe verticală astfel încât noi să ghicim aici trunchiuri de copaci sau aşchii de lemn care intră în dialog cu noi… Este un spaţiu al memoriei pe care el îl suscită. Nu trebuie să ai o experienţă extremă ca să-ţi dai seama că aceste căutări ale memoriei afective, aceste mtamorfoze formale, de fapt întrupează limbaje ale utopicului…”
Prof. dr. Alexandru Păsat a anunţat şi numele celui care a câştigat Premiul Grigore Bradea în 2019. Este vorba despre Emilian Mocanu, în vârstă de 32 de ani, absolvent al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca şi al Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, Galați, secția de Grafică.
Emilian Mocanu este în prezent doctorand al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, având drept teză de cercetare „Holografia tridimensională în sculptura contemporană”.
A fost bursier Erasmus la Faculdad de Bellas Artes, în cadrul Universidad del Pais Vasco, Bilbao – Spania.
Participări:
2012 – Tabăra privată de sculptură în metal ”Spare pARTs – Caritate pentru mobilitate”, ediția a II-a organizator: firma AUTONET – Satu-Mare;
2011 – Tabăra privată de sculptură în metal ”Spare pARTs – Caritate pentru mobilitate”, ediția I, organizator: firma AUTONET – Satu-Mare;
2009 – Simpozionul național studențesc de sculptură mică – Hodora, județul Iași;
2008 – Tabăra privată de sculptură în piatră – Căpuș, județul Cluj;
2007 – Tabăra privată de sculptură în materiale neconvenționale – Vama Veche.
Expoziții:
2015 – Expoziția personală ”THE PERCEPTION OF BEAUTY”, spațiul independent de arte vizuale și performative REACTOR, Cluj-Napoca;
2012 – Expoziția de grup ”CARROT AND STICK, The L*** ** and the Upsidedown”, Galeria BARIL, Cluj-Napoca;
2012 – Expoziția personală ”HOLY GROUND”, Galeria Casa Matei, Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca;
2011 – Expoziția ”VÂRSTA DE BRONZ” - Bienala națională de plastică mică, ediția a II-a, Muzeul de Artă, Cluj-Napoca;
2011 – Instalație ”WRAPPED IN PLASTIC IS FANTASTIC”, Galeria Casa Matei, Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca;
2011 – Disertație Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca – EXPO Transilvania;
2010 – Festivalul Internațional de Mediu și Film Ecologic ”PLANET REPORT”; Expoziția de sculptură ecologică din Piața Unirii, Cluj-Napoca, perioada 17 – 27 iunie
2010 – lucrarea ”Walking carpet”; 2009 – Licență Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca – EXPO Transilvania;
2006 – Atestat Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin” - Muzeul de Artă Plastică, Galați;
2004 – Expoziția cu titlu generic ”Compoziția” - Galeria CENTAUR, Galați.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Local Bistriţa, al Primăriei Bistriţa, al Centrului Cultural Municipal şi al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Citiţi şi:
- Vernisajul expoziției „În numele tatălui” a lui Emilian Mocanu, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
- Vineri, 5 mai, de la ora 18.00, la Muzeul Bistrița, vernisajul expoziției de sculptură INWARD a lui Florin Tamba
- Alexandru Ranga, câștigătorul Premiului anual „Grigore Bradea” 2024
- Anca Stătică şi-a inaugurat, la Galeria Arcade 24, expoziţia Dicolo de văl
- Matei Emanuel, artistul care a câștigat Premiul anual Grigore Bradea 2023
Adaugă comentariu nou