DSP BN:Jucăriile pe care ar trebui să le evitați

        Magazinele sunt deja pregătite pentru goana după jucării. Nu vă lăsați însă tentați de jucării frumoase și periculoase, chiar dacă sunt ieftine. Vă punem la îndemînă o mică strategie pentru a ști cum să cumpărați jucării cît mai sigure. 

          Feriți- vă de: jucării cu părți foarte mici, care pot fi înghițite, introduse în urechi sau nas. Puteți testa singuri cât de sigure sunt jucăriile copilului alese cu ajutorul unui tub de plastic, pe care ar trebui să-l găsiți în magazinele de specialitate. Dacă piesele jucăriei trec prin acel tub ele sunt periculoase.  Jucării care prezintă cusături fragile sau jucării cu păr. Copiii se pot îneca foarte usor cu acestea - jucării cu margini ascuțite sau jucării care se pot împături sau care au balamale și fermoare.  Jucării pentru pătuț. Dacă le cumpărați  țineți cont de faptul că nu terbuie să aibă fire prea lungi sau detașabile, cu care copiii se pot stranglua ușor – jucării care fac zgomote puternice și le pot afecta auzul celui mic.  Jucării vopsite. 

         Dacă jucăriile sunt vopsite este  forte probabil sa  conțină plumb, bucățile se desprind în timpul jocului și pot fi toxice când sunt inhalate sau pot obstrucționa căile respiratorii. Vopseaua de plumb este folosita la fabricarea jucăriilor pentru ca rezista bine la coroziune. Ea asigură jucăriilor un aspect nou și le sporește durabilitatea. În ciuda acestor avantaje, plumbul este nociv pentru copii și poate provoca afecțiuni ale sistemului nervos, afectand abilitățile de înțelegere și de vorbire. În anumite cazuri, inhalarea lui poate duce la moarte. În unele tari, legile permit un continut de 0,06% al plumbului în jucarii, iar cele care depășesc acest procent sunt retrase de pe piață și interzise. Jucării care seamănă cu mâncarea sau jucării care zboară (gloanțe, săgeți, bile).

             Este de preferat să cumpărați jucării din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vei avea nevoie în caz de reclamație.  Alegeți întotdeauna  jucătii potrivite pentru vârsta copilului, ținând cont de capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, ceea ce ajută la alegerea jucăriei.

                Nu cumpărați jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici.

        Verificați, înainte de a cumpăra jucăria, ca aceasta să aibă marcate următoarele detalii:coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului, dar și adresa la care pot fi contactați;numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare). Marcajul de conformitate CE,  vă asigură - cel puțin în teorie - că jucăria este sigură.

       Verificați la raft dacă jucăria pe care vreți să o cumpărați are instrucțiuni de utilizare (traduse în română) și țineți cont de avertismentele menționate de producător. De asemenea, ar trebui să vă dea de gândit dacă, o jucarie mai sofisticată, nu are nici un fel de instrucțiuni.

 

 Mirela Parker , Compartiment Educatie si Promovarea Sănătății al DSP BN

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5